• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cum vor creşte subvenţiile de la APIA! Ministrul Oros a anunţat un Sprijin Cuplat finanțat consistent!

    Roxana Dobre -

    Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, spune că fermierii români sunt dezavantajați față de colegii lor europeni în privința subvențiilor pe hectar. Șeful de la Agricultură a declarat sâmbătă, 12 septembrie la Jurnalul FM că agricultura românească va ajunge de abia în 2026 să se alinieze la suma medie plătit pe suprafață în Europa. Mai mult, ministrul de resort dă o veste proastă: convergența subvențiilor nu va fi acceptată de anul viitor pentru fermierii români!

    ”Atunci când s-a negociat intrarea în Uniunea Europeană s-a stabilit și calendarul prin care subvențiile acordate fermierilor români să ajungă la media europeană. Iar calendarul agreat atunci, înainte de 2007, a fost ca în 2026 să apară această convergență. Sigur că noi, miniștrii țărilor care avem acea situație, cum este România care am intrat mai târziu în Uniunea Europeană la fiecare întâlnire a miniștrilor agriculturii spunem acest lucru că vrem ca această convergență să fie de la anul”, a declarat ministrul.

    El a mai menționat că ministerul de resort negociază acum Programul Național Strategic 2021-2027 și a cerut în scris convergența. ”Atunci când am fundamentat acest program și am trimis idei prin care se scriu regulamentele după care vom creiona noi în interiorul țării noastre, programul, am spus că prima prioritate a noastră ar fi ca această convergență să fie începând din 2021. Din ce simt eu nu se va accepta pentru că a fost un calendar asumat și semnat de autoritățile statului din acea perioadă. Deci, aici nu putem discuta”, a mai punctat Oros.

    Sprijinul Cuplat, finanțat consistent

    Adrian Oros a mai subliniat că în lipsa convergenței ministerul încearcă să compenseze plățile către fermieri cu creșterea Sprijinului Cuplat, atât pentru vegetal cât și pentru zootehnie,  sectoare ce vor fi ”finanțate consistent”.

    ”Tocmai de aceea, noi venim și anul acesta, când creionăm Programul Național Strategic, cu forme suplimentare de acordare a subvențiilor, și anume acel sprijin cuplat voluntar, fie în zootehnie fie în sectorul vegetal unde sectoarele aflate în dificultate le putem finanța consistent. Dar asta înseamnă că tot din anvelopa generală a plăților din Pilonul 1 luăm o anumită sumă care este reglementată ca procent și să încercăm să identificăm acele sectoare care sunt în dificultate, și asta facem acum, am făcut o analiză SWOT, am făcut o analiză a nevoilor și acum, cu fiecare asociație, cu fiecare mediu asociativ în parte discutăm unde anume, pentru că trebuie să fim foarte echilibrați, foarte responsabili, nu trebuie să fim populiști, pentru că ce astăzi gândim, timp de 7 ani de zile va fi finanțat, și să dăm acel sprijin cuplat și acest ajutor național tranzitoriu care este din bani de la bugetul național, astfel încât să ajutăm acele domenii care se află în dificultate. Altfel, nu putem corecta această diferență”, a mai subliniat Oros.

    Creșterea subvențiilor treptat a fost aprobată recent la Bruxelles

    Potrivit unei decizii luate marți – 21 iulie, la nivel european, odată cu aprobarea bugetelor pentru noua Politică Agricolă Comună (PAC), agricultorii primesc și o veste importantă legată de convergența plăților la hectar în viitorii ani. Convergența plăților directe va crește, însă nu la nivelul pe care fermierii României îl așteaptă. Plățile pe hectar nu se vor uniformiza, dar vor fi salturi uriașe pentru agricultorii de la noi pentru care nu se va putea plăti o subvenție mai mică de 200 de euro pe hectar începând din 2022.

    Consiliul European a „aprobat” bugetul PAC pentru următorii șapte ani (2021-2027) ca parte a Cadrului financiar multianual mai larg (CFM). Documentul însoțitor prezintă detalii despre convergența viitoare. S-a negociat pentru următoarea PAC un buget total de 356,3 miliarde.

    Documentul oficial prevede: „În conformitate cu Pilonul I, convergența externă a plăților directe va continua”. Consiliul spune că va „rezolva diferența”, reducând astfel diferența dintre plățile directe mici și cele medii (plătite pe hectar) către fermierii din UE.

    Mai mult despre creșterea subvențiilor citiți aici: Subvenţia minimă de la APIA: 200 euro/ha. Majorarea ajunge la 215 euro/ha până în 2027!


    Te-ar mai putea interesa

    Subvențiile care se achită fermierilor până la finalul anului Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie Fraudă în apicultura românească, anchetată de Parchetul European. S-au făcut primele percheziții

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!