• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Adrian Pintea, APIA: Plata avansului poate începe fără finalizarea controalelor!

    Roxana Dobre -

    Plata avansului din subvențiile pe acest an nu va întârzia nicio zi! Chiar dacă situația creată de noul coronavirus poate decala anumite verificări în ferme, prima tranșă de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură va putea fi virată chiar dacă nu se finalizează controalele.

    Directorul general al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, a declarat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO că anul acesta, prin Regulament european, s-a decis să se acorde o derogare de la obligativitatea ca plata avansului să fie condiționată de finalizarea controalelor.

    ”Controlul pentru subvenții a început la 1 iulie când am transmis eșantionul parțial pentru verificările ce țin de ecocondiționalitate. Acum a fost eșantionul total și fiecare județ începe după cum se fac echipele. Termenul final este 15 octombrie, atunci trebuie să se încheie verificările. Anul trecut termenul final a fost 30 septembrie pentru că din 1 octombrie până în 15 octombrie trebuiau introduse rapoartele în sistem. Dar acum avansul nu este condiționat de efectuarea controlului, este o noutate care a fost aprobată prin Regulament European. Este aprobat pentru anul acesta având în vedere condițiile în care se vor efectua verificările, pe fondul restricțiilor impuse de pandemia COVID-19. Plata finală trebuie să fie efectuată cu finalizarea controalelor”, ne-a explicat directorul general al APIA.

    Reamintim că agenția de plăți extras pe 28 iulie eșantionul de control pentru Campaniei 2020, aferent schemelor de plată pe suprafață, măsurilor de dezvoltare rurală, schemelor de ajutor din sectorul zootehnic și ecocondiționalitate din cererea unică de plată.

    Astfel, eșantionul de control extras din baza de date APIA conține un număr total de 56.493 fermieri pentru care se vor verifica respectarea normelor de ecocondiţionalitate, a cerințelor minime și specifice aferente schemelor de plată în sectorul vegetal şi în sectorul zootehnic, după cum urmează:
    – pentru controlul pe teren prin metoda clasică – 12.427 fermieri;
    – pentru controlul pe teren prin metoda teledetecţie – 39.988 fermieri;
    – pentru controlul schemelor de ajutor din sectorul zootehnic – 4.078 fermieri.

    Suprafaţa totală controlată este de 1.576.877 ha, respectiv:
    – pentru controlul pe teren prin metoda clasică – 994.965 ha;
    – pentru controlul pe teren prin metoda teledetecţie – 581.912 ha.

    Eșantionul de control aferent Campaniei 2020 este mai mic cu un număr de 13.771 de fermieri față de Campania 2019. În conformitate cu Ordinului nr.175/23.06.2020, pentru modificarea art.1 lit.c) din Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr.66/2020 privind stabilirea modalității de coordonare a implementării schemelor de plăți directe și a ajutoarelor naționale tranzitorii care se aplică în agricultură, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură are obligația ca în perioada 1 iulie – 15 octombrie 2020 să efectueze controlul la fața locului pentru cererile unice de plată eșantionate în acest scop, iar controlul aferent al unor obligații/cerințe specifice se va efectua, după caz, în iarna sau primăvara anului următor.

    Vă reamintim că plata avansului din subvențiile APIA este programată să înceapă din 16 octombrie 2020 și să desfășoare până pe 30 noiembrie inclusiv, urmând ca de la 1 decembrie să demareze plata finală cu termen de încheiere 30 iunie 2021.


    Te-ar mai putea interesa

    Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului