• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Legumicultor cu pierderi de 95% din cauza COVID-19: ”De noi ați uitat, domnule Oros?”

    Ramona Dascălu -

    Legumicultor în pragul falimentului! După ce în primăvară a fost nevoit să bage freza în cultura de varză timpurie din cauză că nu avea unde să vândă, înregistrând astfel pierderi aproape totale, Petru Jugan, legumicultor din județul Arad, se declară revoltat de anunțul minitrului Adrian Oros conform căruia doar fermierii din sectorul zootehnic vor primi un sprijin care să compenseze dificultățile cu care s-au confruntat în timpul pandemiei de coronavirus.

    ”Sunt revoltat de ceea ce s-a anunțat până acum deoarece, din declarațiile oficiale reiese că doar sectorul zootehnic va primi sprijin de COVID-19. Unde este dreptatea? În primăvară am avut pe 50 de arii varză timpurie, în câmp, sub folie microporoasă. Am plantat-o la 25 februarie și la finalul lunii aprilie am început să recoltez, însă chiar atunci era în vigoarea starea de urgență și nu am putut să vând aproape nimic. Eu am recoltat în jur de 7 tone, dintre care am reușit să vând doar o tonă, pe câmp însă au mai rămas 25 de tone, în care am fost nevoit să bag freza pentru că nu aveam ce face cu ea. Am mers la piață, la Oradea, dar eram numai noi, producătorii, iar angrosiștii, cei care trebuiau să vină să ne ia marfa, n-au mai venit pentru că nici ei la rândul lor nu aveau ce face cu ea, nu aveau unde să o vândă mai departe. Am avut pierderi de 95%, cam 20.000 de lei am pierdut. Ca să fac și o comparație, în primăvara anului trecut, am vândut tot ce am produs, și dublu dacă aș fi produs aș fi vândut tot”, a declarat Petru Jugan, legumicultor din comuna Olari, județul Arad, pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO. 

    Pe lângă varză, arădeanul a aruncat la gunoi și ridichi și ceapă verde, la fel ca mulți alți legumicultori, motiv pentru care îi cere ministrului Agriculturii să îi explice de ce această ramură importantă a agriculturii – legumicultura, nu beneficiează de niciun fel de sprijin, chiar dacă producătorii au avut de suferit din cauza pandemiei de COVID-19.

    ”Pe lângă varză, tot în perioada aceea, în care a fost stare de urgență, am recoltat și ridichile și ceapa verde, 10 arii de fiecare, dar la fel, aceeași situație, nu am avut cui vinde. Le-am aruncat la groapa de gunoi vegetal din comună. Și au fost mulți în situația mea, nu am fost singurul. Noi de ce să nu beneficiem de niciun sprijin? Putem dovedi cu bilanț contabil pierderile pe care le-am avut. Vreau să-l întreb pe domnul ministru al Agriculturii dacă a uitat de noi, legumicultorii”, a declarat Petru Jugan.

    Producătorul se teme că piața se va bloca din cauza unui al doilea val de îmbolnăviri

    Acum, legumicultorul a plantat din nou varză pe cele 50 de arii, de această dată varză de toamnă, însă se teme de ce s-ar putea întâmpla în luna octombrie, chiar în perioada în care va trebui să recolteze și să valorifice producția. Acesta este convins că va fi nevoit să renunțe la afacerea cu varză dacă nici în toamnă nu va reuși să vândă producția.

    ”Acum, am pus din nou varză pe cele 50 de arii. Altceva nu am mai pus pentru că nu am mai avut nici curaj, dar nici bani. Acum trăiesc cu frică pentru că varza de toamnă se recoltează în octombrie, chiar când începe sezonul rece și dacă se blochează iarăși tot? Dacă nici în toamnă nu voi putea să vând, voi fi terminat și va trebui să pun lacătul la business și să plec în Germania, să lucrez în construcții, altă alternativă nu am. Dacă asta urmăresc guvernanții noștri, așa va fi”, a dezvăluit legumicultorul din comuna Olari, județul Arad.

    Fermierii afectați de criza provocată de noul coronavirus pot primi un ajutor de maxim 7.000 de euro pe fermă și 50.000 de euro pentru IMM-uri cu procesare, potrivit regulamentului european. Cererile de sprijin trebuie aprobate de autoritatea competentă până la 31 decembrie 2020, iar suma forfetară care urmează să fie plătită fermierilor va fi achitată până la data de 30 iunie 2021.

    Ministrul Adrian Oros a anunțat vineri, 31 iulie, categoriile de fermieri care pot primi acest ajutor maxim de 7.000 de euro pe fermă. ”Vom avea despăgubiri pentru toți cei care au fost afectați de evoluția pandemiei. Am făcut pentru fiecare sector de activitate în parte legislație, fie Ordonanță de Urgență fie Hotărâre de Guvern, acolo unde este cazul. Le-am notificat la Bruxelles și așteptăm acceptul Comisiei. Avem în vedere crescătorii de animale, fie bovina de lapte sau carne, oierii, apicultorii, creșterea porcului și creșterea păsărilor. Toți vor fi despăgubiți pentru pierderile înregistrate din cauza pandemiei”, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Oros.


    Te-ar mai putea interesa

    O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie Subvențiile care se achită fermierilor până la finalul anului

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”