• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenții APIA 2020: Controlul pe teren se face și în lipsa/fără prezența fermierului!

    Roxana Dobre -

    Informații importante furnizate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) privind controalele fizice în teren din acest an. Agenția de plăți a transmis pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO care sunt situațiile în care fermierii sunt obligați să se afle la locul verificărilor care este înștiințat că a picat la controlul pentru subvenții în 2020!

    Agenția de plăți a transmis pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO că verificările clasice pe teren, ce se efectuează în conformitate cu Procedura Operațională privind activitatea de control clasic pe teren, se poate face în lipsa fermierului, inspectorul având suficiente elemente pentru identificarea și determinarea suprafețelor declarate de fermieri în cererea de plată. În cazul măsurilor de dezvoltare rurală este necesară prezența fermierului pentru a prezenta documente justificative (de exemplu: caiet de agromediu/ agricultură ecologică, plan de fertilizare, etc). Totuși, în contextul unei situații epidemiologice nefavorabile fermierii pot transmite aceste documente în format electronic.

    Contactul cu fermierii, redus pe cât posibil

    ”De asemenea, pentru a evita deplasările în teren și implicit contactul cu fermierii, APIA va utiliza noile tehnologii de imagistică furnizate de sateliții Sentinel din cadrul programului Copernicus pentru determinarea suprafeței, acoperirii terenului   și găsirea unor soluții avantajoase  în ceeea ce privește schemele de dezvoltare rurală și ecocondiționalitatea pentru monitorizarea cerințelor în materie de mediu și climă prin folosirea fotografiilor cu geolocație (geotag)”, a precizat directorul general al agenției de plăți, Adrian Pintea.

    Conform sursei citate, scopul verificărilor la fața locului este de a controla condițiile în care se acordă ajutorul în conformitate cu articolul 37 al Regulamentului (UE) nr.809/2014. Pe scurt, aceasta înseamnă verificarea fiecărei parcele declarate: localizare, suprafață, eligibilitatea suprafeței declarate, aspecte privind utilizarea/acoperirea terenului, elemente de peisaj, obligații privind practicile de ecologizare,  diversificarea culturilor, etc.

    ”Chiar și în contextul crizei actuale generate de COVID-19, activitatea de control pe teren pentru anul de cerere 2020 se va desfășura în condiții normale atât pentru fermierii din eșantionul de  control clasic cât și pentru fermierii din eșantionul de control prin teledetecție”, mai precizează șeful APIA.

    Controalele clasice se efectuează în trei anotimpuri

    APIA mai subliniază că verificările clasice pe teren se desfășoară în perioada optimă de verificare, pe tot parcursul anului, în funcție de scopul controlului. Astfel:

    Reamintim că pentru controlul clasic teren APIA a extras un eșantion de 12.427 fermieri comparativ cu 19.409 fermieri în 2019 adică cu 6.982 de cereri verificate mai puțin. În privința modului de control, esanționul arată o scădere a numărului de hectare, verificate atât clasic cât și prin teledetecție:  Astfel pentru controlul pe teren prin metoda clasică vor fi verificate 994.965 de hectare, comparativ cu 1.395.801,18 hectare în 2019. Așadar vorbim de o scădere de 400.836,18 de hectare.

    Verificările pentru subvenții se desfășoară până la 15 octombrie urmând ca din 16 octombrie să înceapă plata avansului pe suprafață și cap de animal pentru schemele care vor fi aprobate de Guvern în 2020.


    Te-ar mai putea interesa

    Comuna cu 5.000 de vaci. Mic crescător: Dăm laptele la procesator, suntem departe de oraș Subvenții APIA: Terenurile tăiate de la plata pe suprafață începând cu acest an Când se seamănă semințele de roșii

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte