• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cercetători clujeni: Fructele bio nu-s cu nimic mai bune decât cele tradiționale. Ce părere aveți?

    agrointeligenta.ro -

    Nu există diferenţe între fructele bio, din ce în ce mai căutate de români, şi cele tradiţionale. Aşa arată un studiu recent al cercetătorilor români de la Facultatea de Fizică din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. Ba din contră, potrivit adevarul.ro, cercetarea subliniază că în coaja fructelor bio analizate s-a găsit un E foarte toxic într-o concentraţie ce depăşea de 13 ori valoarea maximă admisă de reglementările de la noi.

    „Am luat aleatoriu câteva citrice din supermarket, lămâi, mandarine şi banane şi, comparativ, am luat câteva mostre dintr-un magazin de produse bio. Dovada studiului a fost că tiabendazolul este prezent în coaja fructelor bio, ba mai mult, concentraţiile de tiabendazol detectate depăşeau de 13 ori concentraţia maximă admisă. În primul rând, fructele bio nu ar trebui să aibă nicio chimicală depusă pentru conservare, transport sau pentru alte scopuri. Prin urmare, fructele bio nu s-au deosebit prin nimic de fructele convenţionale disponibile în supermarket“, a explicat conferenţiarul Simona Cinta Pînzaru, coordonatorul studiului.

    Astfel, susţine cercetătoarea, producătorii de fructe bio nu au niciun drept să le vândă cu preţuri de cinci-şase ori mai mari decât se vând cele tradiţionale.

    „Ideea principală pe care ar trebui să o reţină populaţia este că fructele bio nu sunt chiar bio. Totuşi, studiile noastre se referă la câteva probe alese aleatoriu din comerţ şi nu înseamnă că se referă la toate magazinele de acest tip“, a completat Simona Pînzaru.

    Tiabendazolul, interzis în UE

    Potrivit cercetătoarei, tiabendazolul, unul dintre E-urile din categoria celor nocive şi toxice, a fost interzis în foarte multe ţări din Uniunea Europeană pentru că are o sumedenie de efecte secundare.

    „Vorbim de greaţă, vărsături, diaree, dureri de cap, diverse probleme apărute la nivelul pielii. Sunt o grămadă de motive pentru care el a fost interzis într-o parte din ţările europene, iar concentraţia pe care noi am găsit-o în fructele organice a depăşit cu mult valorile din lege, unde se stipulează că poate fi prezent la concentraţii de 6 mg pe kilogram“, a mai spus cadrul didactic.

    Bio nu înseamnă mai sănătos

    Nici medicii nu consideră că produsele bio sunt diferite de cele tradiţionale şi, în consecinţă, nu le recomandă pacienţilor să consume în mod special aşa ceva. „Până acum nu s-a demonstrat că produsele bio au o valoare nutritivă superioară produselor convenţionale. Practic, nu există dovezi ştiinţifice care să ateste că sunt produse mai sănătoase. Dimpotrivă, singurele studii care sunt făcute pe această temă, comparând produsele similare din gama bio şi produse convenţionale arată că ele sunt la fel, nu există diferenţe semnificative“, a explicat medicul Cristina Niţă, şef de lucrări în cadrul Universităţii de Medicină din Cluj-Napoca.

    Singurul lucru care s-a constatat că este la un nivel mai scăzut sunt resturile de pesticide. „Să nu uităm, totuşi, că inclusiv la cultivarea produselelor organice se folosesc pesticide, dar că acestea nu sunt din categoria celor obişnuite, ci vorbim de pesticide organice“, a completat nutriţionistul.

    Cumpărătorii, ademeniți cu tehnici de marketing

    În opinia acesteia, faptul că tot mai mulţi români cumpără produse bio din magazinele de specialitate ţine strict de politicile de marketing aplicate de companiile producătoare. „Oamenii merg foarte uşor în zona aceasta. Tendinţa de a cumpăra astfel de produse este strict bazată pe marketing, nu pe domenii ştiinţifice care să demonstreze că din punct de vedere nutriţional sau al siguranţei alimentare fructele bio sunt superioare“, a adăugat Cristina Niţă.

    Certificatele bio trebuie puse la punct

    O altă problemă e aceea că nu toate produsele din gama bio care pot fi achiziţionate de pe piaţa românească sunt, într-adevăr, organice. „Ar trebui să ne asigurăm că ceea ce se vinde în magazinele din România au certificate foarte bine puse la punct. Sunt norme la nivelul Uniunii Europene care trebuie respectate, partea de siguranţă de aici ar trebui să plece“, a spus medicul.

    Asociața Bio din România contestă rezultatele studiului

    Pe de altă parte, reprezentanţii Asociaţiei Bio România nu sunt de acord cu rezultatele studiului publicat de cercetătorii români şi consideră că s-a făcut abuz de folosirea cuvântului „bio“ în cadrul materialului ştiinţific. „Aparatura nu este omologată, deci nu este nici o certitudine că nivelul de tiabendazol este crescut de 13 ori în probele analizate. Nu putem fi de acord cu denigrarea sectorului de agricultură ecologică, în care fermierii, statul român şi U.E. au investit ani de zile, resurse materiale şi umane importante. Nu există nicio justificare pentru folosirea cuvântului bio în referatul ştiinţific elaborat“, a declarat Marian Cioceanu, preşedintele Asociaţiei Bio România.

    Cum s-a făcut cercetarea de la Cluj

    Utilizarea nanoparticulelor de argint şi metodele spectroscopice Raman au permis cercetătorilor să detecteze în câteva secunde tiabendazolul aplicat pe citrice (lămâi, portocale, lime, mandarine, grapefruit, pomelo) sau pe banane. „Noi am dorit să probăm metoda în vederea implementării, dar momentan laboratoarele noastre sunt dedicate cercetării fundamentale şi aplicate. Încă nu avem acreditări pentru analize curente adresate publicului larg. A fost curiozitate pur ştiinţifică“, a explicat conferenţiarul Pînzaru.

    Dumneavoastră ce credeți? Sunt mai bune și mai sănătoase fructele bio sau nu au nimic în plus față de cele tradiționale? Ce ați cumpăra daca ați fi în fața raftului și ambele produse ar avea același preț?


    Te-ar mai putea interesa

    Subvențiile care se achită fermierilor până la finalul anului Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Fraudă în apicultura românească, anchetată de Parchetul European. S-au făcut primele percheziții

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”