• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Comuna cu 20.000 de animale care a rămas fără islaz comunal din cauza primarului!

    Ramona Dascălu -

    Protest al ciobanilor! Mai mulți crescători de animale au mers cu oile în fața primăriei din comuna Moțăței din județul Dolj, pentru a cere autorităților locale explicații cu privire la islazul comunal, care de 20 de ani nu mai poate fi folosit. Coincidență sau nu, primarul și angajații primăriei nu se aflau în sediul instituției în dimineața când a avut loc protestul, ci în concediu. La fața locului, pentru a sta de vorbă cu ciobanii a mers subprefectul de Dolj, Anişoara Stănculescu, care le-a dat asigurări crescătorilor de animale că va trimite o comisie de control pentru a se stabili ce s-a întâmplat cu islazul comunal de la Moţăţei.

    Oamenii susțin că de 20 de ani comuna are același primar, și tot de atâta timp sunt mințiți că li se va da islazul comunal, dar până la acest moment acest lucru nu s-a întâmplat, lucru care i-a adus la exasperare pe crescătorii de oi din localitate.

    Mor animalele otrăvite din cauză că sunt nevoiți să meargă cu animalele pe terenurile oamenilor

    „Suntem aici la primărie pentru că nu avem unde să ne paştem animalele. Avem acte doveditoare că există islaz comunal. Numai că dânşii de la primărie nu vor să ne dea islazul. De 20 de ani ne mint că ne dau islazul şi nu ni-l dau. Paştem oile pe unde putem. Este vai de capul nostru! Au dat foc pe la mirişti. Pe unde mai e mirişte au pus otravă şi ne mor animalele. Chiar acum am o capră moartă, pentru că a mâncat de pe un teren pe care proprietarul a pus otravă la grâu, din primăvără. A recoltat grâul, dar otrava a rămas. Am 150 de animale, unde să le duc să le pasc? Vrem să vedem actele, să ne spună ce este cu islazul! Să ne spună primarul ce s-a întâmplat! Avem acelaşi primar de 20 de ani, care acum nu este. Nu este domnul primar, nu este doamna secretar. Au plecat toţi în concediu”, a declarat unul dintre ciobani, potrivit Gazeta de Sud.

    Crescătorii de animale spun că au ajuns să îşi pască oile şi pe calea ferată. În cazul în care nu se vor găsi soluţii pentru a paşte animalele, ciobanii susțin că o să ajungă să le vândă.

    ”Fratele meu are 200 de oi. Eu merg să îl ajut. Le paştem pe calea ferată, cu greu şi atunci. Trebuie să mergem patru-cinci persoane cu ele. Iau cu mine şi soţia şi doi copii minori, unul de cinci şi altul de 9 ani. Dar, chiar şi aşa, acolo nu avem voie să le paştem, că ne dau amendă. Pe canale nu avem voie cu ele, pentru că sunt concesionate. Pe drumuri nu avem loc să ne deplasăm cu ele. Miriştile sunt arse. Animalele ne mor pe capete pentru că multe persoane care deţin pământ pun otravă. Este din ce în ce mai rău. O să ajungem să le vindem, o să ajungem să trăim din ajutor social”, a spus un alt cioban.

    Viceprimarul comunei Moțăței, de partea crescătorilor de animale

    Viceprimarul comunei, Liviu Marius Bibian Bărbulescu, spune că chiar el împreună cu primarul comunei a înființat islazul comunal, dar că mai departe nu ştie cum s-a ajuns să fie desfiinţat.

    ”În anul 1997 eram inginer la Camera Agricolă din Primăria Moţăţei. Atunci am primit de la Comisia Judeţeană suprafaţa de 240 hectare de la SC Lotus şi încă 40 de hectare de la fostul IAS Moţăţei pentru înfiinţare de islaz. Cu mâinile mele şi cu cele ale administratorului actual, care acum dă bir cu fugiţii, am înfiinţat islazul comunal şi s-a fixat taxă de închiriere. Din 2000 a început „marea minune”. Islazul comunal s-a desfiinţat, nu ştim însă în baza cărui ordin. În posesia terenurilor au intrat oameni care au primit titluri de proprietate în instanţă. De atunci mocneşte conflictul. Nu avem islaz. Nu ştim cum s-a ajuns în această situaţie. Se pare că avem şi un deficit de 40 de hectare şi, asta în condiţiile în care aveam un islaz comunal de 460 de hectare la care nimeni nu avea voie să se amestece”, a spus viceprimarul Liviu Marius Bibian Bărbulescu.

    Lipsa islazului comunal reprezintă o adevărată problemă întrucât în comună sunt peste 20.000 de animale, care nu au un loc unde să pască.

    ”Sunt peste 20.000 de animale în comună. În momentul de faţă, după lege, după ce se recoltează păioasele, ciobanii au dreptul să le pască pe mirişte. Dar ne confruntăm cu altă problemă. Prefectura a dat ordin că cine vrea să dea foc organizat poate să facă asta, iar APIA interzice să se dea foc. Noi, prin proiectele pe care le-am făcut aici, am adus o maşină de pompieri şi avem între 7 şi 10 intervenţii pe zi. Dau foc dezorganizat şi mergem să stingem incendii. Ciobanii nu mai au unde să se ducă cu animalele. Şi pe mirişti, proprietarii au pus otravă şi le mor animalele”, a completat viceprimarul comuni Moțăței.

    Ciobanii din Moțăței riscă să rămână fără animale din cauza lipsei islazului comunal

    Și consilierul local Gheorghe Pârvan este tot de partea crescătorilor de animale din comună. Acesta spune că lipsa islazului i-ar putea pune pe localnici în situaţia de a nu mai avea dreptul să mai deţină animale.

    ”Vrem să ştim cine a luat islazul. Cei din primărie spun că nu mai este islazul. Dar oamenii de aici din asta îşi duc traiul, din creşterea animalelor. Ei trebuie să dovedească şi că au teren unde să le pască, pentru a primi subvenţie. În plus, dacă nu pot face dovada că au teren unde să le pască, legea nu le mai dă voie să aibă animale. Trebuie să li se facă dreptate (…). Cei din primărie spun că nu a fost dat ordin de prefect pentru a se înfiinţa islazul comunal. Dar primăria a primit subvenţie pe islaz 7-8 ani. Nu era legal înfiinţat, dar subvenţie au luat. Dacă au văzut că nu au ordin de prefect pentru a valida înfiinţarea islazului, de ce nu s-au dus să se dea ordin? Până la urmă trebuie să se stabilească a cui a fost o greşeala şi să o îndrepte” a declarat consilierul local din Moţăţei, Gheorghe Pârvan.

    Subprefectul de Dolj promite anchetă la primăria Moțăței

    În mijlocul protestatarilor a ajuns şi subprefectul de Dolj, Anişoara Stănculescu, care a precizat că va trimite o comisie la Primăria Moţăţei, pentru a stabili ce s-a întâmplat cu islazul comunal şi ce soluţii se pot găsi.

    „La Moţăţei au venit la primărie circa 30 de crescători de animale care au 15.000-20.000 de capete şi nu mai au unde să le pască. Aceşti crescători de animale au depus o sesizare şi la Prefectura Dolj pe 27 iulie şi se va constitui o comisie care să meargă, cel târziu săptămâna viitoare, la primărie să stabilească ce s-a întâmplat cu islazul şi să identifice o suprafaţă pe care să o transforme în islaz. Oamenii au dreptate, au nevoie de islaz comunal să-şi crească animalele. Am întâlnit şi crescători tineri de animale, de 21 şi 28 de ani, care au spus că, dacă nu vor avea unde să le pască, vor vinde animalele şi vor pleca. Este păcat să se întâmple aşa ceva, mai ales că suntem într-o perioadă în care ne confruntăm cu depopulare masivă. Am înţeles din ce au spus oamenii că pe locul islazului s-au împroprietărit secretarul primăriei şi administratorul comunei, dar rămâne să verificăm aceste aspecte”, a declarat subprefectul de Dolj, Anişoara Stănculescu.


    Te-ar mai putea interesa

    Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere

    Ultimele știri

    ADAMA – alertă la culturile de cereale păioase: boli detectate de stațiile meteo, tratament urgent Hibridul de porumb Jumbo 48 de la Rodbun, potrivit pentru siloz și boabe Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție