• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Director DSVSA: Crotalierea și înregistrarea animalelor sunt servicii gratuite pentru fermieri!

  Ramona Dascălu -

  Crotalierea animalelor este gratuită, fermierii persoane fizice nu trebuie să achite nimic medicilor veterinari dacă sunt respectate anumite termene! Mihai Țurcanu, noul director al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Botoșani, le atrage atenția tuturor crescătorilor de animale să nu pice în capcana unor medici veterinari de liberă practică, care pretind sume de bani pentru acțiuni care, în mod normal, sunt susținute de Guvernul României și decontate de stat. Printre aceste acțiuni pentru care fermierii nu trebuie să plătească medicii veterinari se numără aplicarea crotaliilor și înregistrarea acestora în baza de date.

  În prima sa conferință de presă ca director al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Botoșani, Mihai Țurcanu a considerat oportun să le reamintească crescătorilor de animale care le sunt drepturile, dar și obligațiile.

  „Prioritățile mele personale și ale echipei de conducere a DSVSA Botoșani vor fi fermierii din județul Botoșani. Acțiunile sanitare-veterinare pentru fermieri, persoane fizice, și aici vom exemplifica aplicare crotalii, înregistrare crotalii, sunt susținute de către Guvernul României și sunt decontate de stat. Orice medic veterinar, de liberă practică, care pretinde vreo sumă pentru astfel de acțiuni o face contrar legii și îi invit pe toți crescătorii să nu pice în această capcană”, a declarat Mihai Țurcanu.

  Termene în care crotalierea este gratuită

  Țurcanu a subliniat decontarea de către stat a aplicării și înregistrării crotaliilor este posibilă numai dacă fermierii notifică medicul veterinar în anumite intervale de timp de la nașterea animalului, intervale care diferă în funcție de specie.

  ”Îi vom ruga să încerce și ei să respecte legea pentru că dacă nu notifică medicul veterinar în acel registru de notificări pentru identificarea animalelor, șase luni la ovine, două săptămâni la bovine și două luni la porcine, atunci vor fi obligați să plătească pentru că legislația așa prevede. Ca noi să putem să decontăm aceste sume ei trebuie să respecte termenele de la data fătării”, a explicat Mihai Țurcanu, directorul DSVSA Botoșani.

  Pentru ca lucrurile să fie cât mai clare pentru crescători, Agrointeligența – AGROINTEL.RO a vrut să afle dacă este decontat de stat doar actul medical – crotalierea, sau și crotaliile care li se aplică animalelor. Așa am aflat că de crotalii în sine nu se ocupă DSVSA, deci acestea nu sunt decontate.

  ”Manopera de aplicare a crotaliilor pe animal este decontată de către stat. Achiziția crotaliilor în sine, cele care poartă numărul, nu are nicio legătură cu DSVSA, nu ne ocupăm noi de așa ceva, deci doar actul medical, aplicarea crotaliei, și înregistrarea în baze de date sunt decontate, dar numai dacă sunt respectate termenele. Fermierii trebuie să știe care le sunt drepturile, dar și obligațiile, iar aceste lucruri le pot afla doar printr-o comunicare coerentă”, a declarat Mihai Țurcanu, directorul DSVSA Botoșani pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO. 


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Alo, Opoziția, mai ușor cu demagogia! „Hoți de voturi” sunteți și voi, ați speculat politic drama fermierilor! Negocieri de ultimă oră la PNL! Mai mulți lideri încearcă să îl convingă pe premierul Cîțu să dea despăgubirile, 50% acum, 50% la rectificare! Fermier la capătul puterilor: ”Dacă nu se dau despăgubirile de secetă, eu scot tractorul și îi dau foc!”

  Ultimele știri

  Digital Syngenta – Primul eveniment dedicat combaterii buruienilor, pe 5 Martie Strategia Germaniei în noua PAC: Bani mai puțini la fermele mari, subvenții-bonus pentru tineri și micii fermieri Cele 900 de vaci blocate pe vas în Mediterana s-au întors în Spania și vor fi ucise