• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Furie în legumicultură! Fermierii cer MADR să achite 3.000 euro la Tomata, așa cum s-a aprobat inițial programul!

    Roxana Dobre -

    Anunțul făcut de Agrointeligența-AGROINTEL.RO în premieră că subvenția pentru programul Tomata scade semnificativ în acest an i-a nemulțumit profund pe fermierii care s-au străduit să scoată roșii românești pe piață și cer revenirea la vechiul cuantum de 3.000 euro!

    După ce Agrointeligența-AGROINTEL.RO a dezvăluit că Direcțiile Agricole au finalizat calculele pentru legumicultorii care au depus cereri pentru Ciclul I din Programul pentru Tomate și că suma plătită în acest an va fi de 10.784,53 lei/fermier, cultivatorii de roșii ne-au trimis o serie de mesaje și comentarii acide la adresa conducerii Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

    Fermierii spun că autoritățile au decis să crească cantitatea comercializată la piață, de la 2 la 3 tone, dar suma au scăzut-o. ”Cantitățile cresc, acte cât de multe și banii scad. Tipic românesc. Bătaie de joc. Mai iau și în calcul cursul euro de acum 10 ani…”, ne-a transmis Andrei Pop, fermier din Zalău. 

    Mai mult, legumicultorii își amintesc că în anii trecuți banii au ajuns în conturi la timp, dar și cu un cuantum întreg. ”În anii trecuți au avut bani, acum nu mai au le trebuie de altceva. Ne-au ridicat producția la vânzare de la 2 tone la 3 tone si vor să ne scadă si din bani? Dar sincer toți asteptăm banii! Pe când?”, a completat și Ana Maria Dornici, legumicultoare din Galați. 

    Legumicultorii susțin că producția a fost slabă, din cauza Tuta Absoluta

    Ca și cum necazurile și scăderile de sume pentru agricultură nu ar fi fost de ajung, legumicultorii se mai confruntă și cu atacul de Tuta Absoluta, un dăunător care aproape că distruge în întregime recolta dacă nu se intervine la timp cu tratamente.

    ”Și de la toamnă ce se întamplă? Ar trebui mai mulți bani pentru ca n-or să mai fie atât de mulți care să se înscrie în programul tomata. E mult prea greu din cauza tutei!”, a completat și Maria Stroe, legumicultoarea din Botoșani. Supărarea fermierilor a ajuns atât de mare încât se îndeamnă reciproc să îi ”pedepsească” pe cei de la guvernare la votul din această toamnă la alegerile locale. ”Fraților trebuie să-i pedepsim la vot. Este singura soluție. Te zbați, faci producția, vinzi și apoi taie macaroana, ăștia trebuie sa dispară din sfera politica exact ca PNTCD”, este de părere Alin Gabriel, fermier din Timișoara. 

    Fermierii cer revenirea la suma plătită în anii trecuți

    Deși majoritatea legumicultorilor au fost informați deja de Direcțiile Agricole ce bani vor primi, nimeni nu știe când încep plățile și bănuiesc că banii alocați pentru program nu sunt disponibili momentan pentru plată. ”Am înțeles că plățile se fac la sfârsitul lunii august și nici atunci nu e sigur au spus de la direcția agricolă”, a mărturisit Lupu Loredana, legumicultoare din Brașov. 

    Mai mult, cultivatorii de legume cer urgent ca Ministerul Agriculturii să revină la vechea formă a programului prin care au primit 3.000 de euro. ”Cerem urgent revenirea la vechea sumă, așa cum a fost aprobat programul în 2017”, spune și Tinel Vonet, fermier din Matca, județul Galați.

    Datele făcute publice de Ministerul Agriculturii, în analiza SWOT, arată că pe parcursul derulării programului s-a constatat o creștere semnificativă  a numărului de beneficiari, de la 8.026 în anul 2017 la 15.711 în anul 2018 și respectiv 20.723 în anul 2019. ”Creșterea numărului de beneficiari a dus la creștere a suprafețelor și a producțiilor de tomate cultivate în spații protejate. Astfel, în anul 2017 suprafața cultivată cu tomate în cadrul programului a fost de 802,6 ha, în anul 2018 de 1.571,1 ha ajungând la 2.072,3 ha în anul 2019”, subliniază MADR.

    Sursa citată mai arată că producțiile de tomate obținute de beneficiarii programului au fost de 89.235 tone în anul 2018 și respectiv 82.507 tone în anul 2019, fapt resimțit în scăderea importurilor în anul 2019 cu 6,2% față de anul 2018.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial