Burse şi preţuri

Transnistria nu va majora prețul la pâine. Ce spun autorităților de la Tiraspol

Preţurile pentru pâine în Transnistria, în 2014, nu vor fi majorate, datorită unei roade bogate de grâu şi micşorarea, în legătură cu aceasta, a preţurilor pentru cereale şi pentru făină. O decizie corespunzătoare a fost primită de către Comitetul preţurilor şi activităţii antimonopolice.

Potrivit Agenţiei „INFOTAG” citată de portalul Agrobiznes.md, cu referire la Ministerul Dezvoltării Economice din Transnistria, anterior fabricile de panificaţie au prezentat calculele, conform cărora era planificat ca preţurile pentru pâine să fie majorate de la 1 decembrie 2013 până pe 30 noiembrie 2014 cel mult cu 12%.

Totuşi, luând în considerare micşorarea preţurilor pentru cereale şi făină, de asemenea, rectificarea posibilelor cheltuielilor, prezentate de fabrici, specialiştii comitetului au recalculat posibilele preţuri pentru produse făinoase, fapt ce a permis păstrarea preţurilor actuale.

În 2014 fabricile de panificaţie din Tiraspol, Bender, Grigoropol şi Râbniţa planifică să mărească productivitatea cu 5% şi să producă în jur de 32 mii tone de pâine şi produse de panificaţie, dintre care la 60% sunt stabilite preţuri limită. 80% din toată producţia revine SA „Combinatul de panificaţie din Tiraspol”.

Potrivit şefului Departamentul Reglementare Preţuri, Iulia Malahova, făina de calitate superioară din anul acesta costă 3330 ruble pentru o tonă, ceea ce este cu 15% mai ieftin decât cea de acum. De asemenea, cu 13% s-a ieftinit făina de grâu de calitatea I şi II – până la 2575 ruble şi, respectiv, 2248 ruble. Preţurile s-au majorat doar la făina de secară, dar nesemnificativ – până la 1%.

Anul acesta, în regiune au fost colectate în jur de 240 mii tone de grâu alimentar. Aceasta este de două ori mai mult decât în anul precedent, şi de patru ori mai mult decât nevoile interne ale Transnistriei.

Preţurile pentru pâine în Transnistria sunt aproximativ la fel ca în Moldova, dar cu 20% mai mici decât în Ucraina şi cu 50% mai mici decât în Rusia.

Sursa: agrobiznes.md


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!