• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Funcționarii APIA, scoși din comisiile de evaluare a secetei. Localizarea parcelelor – o problemă!

    agrointeligenta.ro -

    Funcționarii Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură nu vor mai face parte din comisiile de evaluare a pagubelor cauzate de secetă. Prezența lor era esențială pentru localizarea cu precizie a suprafețelor, iar funcționarii rămași în aceste comisii, mai exact numai cei de la Direcțiile Agricole Județene, recunosc că nu au mijloacele pentru a proba veridicitatea informațiilor despre tarla și culturile declarate la APIA.

    În cadrul unui proiect de act normativ publicat săptămâna trecută pe site-ul Ministerului Agriculturii, instituția condusă de Adrian Oros îi scoate din comisiile de evaluare pe reprezentanții APIA și stabilește și termenele pentru finalizarea evaluărilor în câmp și centralizarea proceselor verbale de constatare a pagubelor cauzate de secetă (vezi proiectul ORDIN pentru modificarea și completarea Regulamentului privind gestionarea situațiilor de urgența generate de fenomene meteorologice periculoase având ca efect producerea secetei pedologice, aprobat prin Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale şi al ministrului afacerilor interne nr. 97/63/2020)

    În comisii rămân cei de la DAJ și din Primărie

    Una dintre prevederile modificate de MADR face practic imposibilă evaluarea în timp util și corect a pagubelor create de lipsa precipitațiilor. Este vorba de eliminarea din comisiile de evaluare a reprezentanţilor APIA. În aceste condiții, evaluarea pagubelor create de secetă va cădea doar pe umerii celor de la direcțiile județene pentru agricultură (DAJ) și din primăriile unităților administrativ teritoriale afectate.

    Lăsând la o parte lipsa de personal și mașini ale DAJ, care cel mai probabil va fi suplinită prin munca peste program și sâmbăta și duminica, cel mai mare inconvenient vine din faptul că rolul specialiștilor de la APIA nu va putea fi suplinit. Ei, în cadrul comisiei, trebuie să stabilească coordonatele parcelelor, să le localizeze cu exactitate pe câmp și mai ales dacă acestea figurează în bazele de date pe numele celui care cere despăgubirea. „Vom merge pe câmp și ni se va arăta o bucată de teren. «Asta e parcela!» Noi trebuie să o evaluăm, dar de unde știm care sunt coordonatele, că nu se termină pe teritoriul comunei vecine sau a județului Iași. De regulă, cei din primării știu denumirile populare, de exemplu «Valea Morii», «Luncă», «La fântâna cu cumpănă», «Dealul Crucii», etc. Va fi cumplit! Nu spunem că nu vom face evaluările, dar…”, a declarat pentru Monitorul de Botoșani Cristian Delibaș, directorul DAJ Botoșani.

    Prefecturile pot sprijini comisiile numai într-o oarecare măsură

    Situația este cunoscută și de prefectul de Botoșani, Dan Nechifor, care, în ultimele zile a fost notificat telefonic, oficial prin memorii și chiar personal de către fermierii afectați de vreme. „Nu știu cum vor termina cei de la Direcția Agricolă de evaluat. Cu două-trei mașini cât au și fără cei de la APIA… Probabil că le vom pune și noi la dispoziție mașini, dar cum vor localiza fiecare lot de teren, fiecare parcela vor vedea”, a declarat Nechifor, arătând, de exemplu, că a primit de la comuna Todireni un memoriu cu o suprafață de peste 800 de hectare care ar fi calamitate și care reprezintă suma a peste două sute de parcele.

    „Imaginați-vă că la APIA s-au depus 32.000 de cereri de subvenție pentru aproape 300.000 de hectare. Vorbim de peste 100.000 de parcele, pentru că sunt convins că aproape tot județul va pune notificări de calamitate. Numai să faci 25.000 de mii de procese verbale, darămite să mai și verifici fiecare parcelă în parte cu cinci comisii doar și fără localizările de la APIA… Și avem la dispoziție doar o lună și o săptămână”, a mai arătat directorul DAJ.

    La acest moment, legislația privind acordarea despăgubirilor pentru seceta din acest an este la faza de proiect. Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale şi al ministrului afacerilor interne nr. 97/63/2020 stabilește doar modul în care se face evaluarea și înregistrarea gradului de calamitare. Sumele propuse pentru despăgubire și termenele de depunere a cererilor nu sunt încă adoptate de către Guvern, acestea urmând a intra în vigoare odată cu asigurarea resurselor prin rectificare bugetară.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii, ”arși” la arendă și la ANAF. Prețul mediu la grâu și porumb – nejustificat de mare Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale

    Ultimele știri

    La Cocoș: Primim zilnic 15-20 de cereri de angajare. Nu avem criză de personal! Prognoza agrometeo: Valori satisfăcătoare pentru rezerva de apă în majoritatea regiunilor agricole Cartofi cultivați direct din semințe, în câmp. Tehnologia Solynta – disponibilă în România din acest an