• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Cașul de oaie a atins prețul de 25 lei/kg. Oier: ”Ce vi se pare așa mult?”

  Roxana Dobre -

  Un kilogram de caș de oaie a atins prețul de 25 lei în piețele dintr-un județ din România, iar acest nivel de preț a fost adus în discuție chiar cu autoritățile și fermierii! Comparativ cu cașul de 25 de lei semnalat de jurnaliști în piețele botoșănene, dacă ne referim la unele zone din Capitală suma achitată pentru un kilogram de brânză din lapte de oaie poate ajunge chiar și la 35-40 de lei dacă produsul este unul ”consacrat” cum ar fi brânza de Sibiu. Explicațiile autorităților și ale producătorilor pentru prețul final al produsului provenit de la stână arată că acestea sunt mai calitative și mai sigure, folosindu-se doar ingrediente naturale și rețete sigure pe care ciobanii nu le-au schimbat în timp.

  Un kilogram de caș de oaie a ajuns să coste în piețele din Botoșani 25 de lei. Deși suma este mare comparativ cu nivelul de trai, oierii nu au crescut prețul cu mult în ultimii ani, în prezent vorbim de o variație de doi-trei lei. La polul opus se află cașcavalul din lapte de oaie care apare mai rar pe rafturi comparativ cu cel de vacă iar în marile magazine se vinde cu 47,50 lei/kilogram. 

  Mihai Țurcanu, DSVSA Botoșani: Produsele cu folosesc înlocuitori de lapte sunt mai ieftine

  Calitatea și ingredientele naturale fac prețul produsului final pe care oierii îl vând în piață. Directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Botoșani a declarat în cadrul unei conferințe de presă că fiecare producător își evaluează munca și știe ce ingrediente folosește pentru a obține un kilogram de brânză. ”Trebuie să le spunem consumatorilor că mai sunt produse care sunt sigure din punct de vedere al consumului uman, dar se folosesc înlocuitori de lapte, spre exemplu, și atunci acel produs este mai ieftin. Nu am vrut să scoatem în evidență că hrana din supermarketuri nu este o hrană bună, dar făceam un apel pentru că fermierii au probleme în a-și valorifica produsele. Îi invităm pe consumatori să facă o plimbare în mediul rural”, a declarat Mihai Țurcanu, citat de Monitorul de Botoșani.

  Ionică Nechifor: „De ce vi se pare așa mult 25 de lei?”

  Ionică Nechifor, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine Moldoovis Botoșani și șeful Stațiunii de cercetare Popăuți a arătat că prețul cerut de ciobani este cu mult sub cel practicat de supermarketuri iar dacă se face un calcul cu cheltuielile de la o stână suma nu mai pare așa de mare. „De ce vi se pare așa mult 25 de lei (n.r. – pe un kilogram de brânză), pentru că noi suntem sub prețul unui kilogram de brânză din supermarket. 20-25 de lei pe kilogramul de brânză, la ora actuală, este sub prețul unui kilogram aflat în supermarket”, a afirmat crescătorul de animale.

  Acesta susține că sectorul creșterii oilor merge în pierdere cu aproximativ 500 de lei pe cap de animal. „Am făcut aceste cheltuieli ale unui fermier pe cap de animal – ovine, caprine – pe care le-am înaintat și Ministerului Agriculturii. Știți care este cheltuiala unui fermier? Este de 1.129 de lei pe cap de oaie, cheltuiala! Veniturile pe care le obțin de la oi, sunt statistici făcute de Stațiunea de Cercetare Popăuți, sunt de 629 de lei. Diferența este pierdere în sector. Cum spuneți că un kilogram de brânză este mai scump?”, a reacționat Nechifor.

  În județul Botoșani, la data de 5 august, în evidențele DSVSA figurează 261.094 de oi și 36.719 capre.

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Eurodeputat român: Prețul laptelui la ieșirea din fermă este de 0,25 eurocenți pe litru, la raft este de 4-5 ori mai scump! Directorul Casei de Comerț ”Unirea”: Ministerul Agriculturii a blocat activitatea societății! Ministrul Agriculturii: ”Toți producătorii trebuie să aibă acces în piețe! Unii au fost scoși în mod abuziv!”

  Ultimele știri

  Guvernul Orban ia în calcul să lanseze Programul ”Rabla” pentru tractoare românești și de import! Șef APIA: Sumele autorizate la plată – până miercuri în conturile fermierilor afectați de secetă! Interzicerea neonicotinoidelor se vede în câmpurile de rapiță. Ionuț Olteanu: ”Atenție la dăunători și samulastră!”

  Căutare în articole