Pesta Porcină, aproape de cea mai mare fermă de porci din Arad! Călin Muscă: Mistreții sunt principalul vector de împrăștiere a bolii!
Roxana Dobre -Pesta Porcină Africană (PPA) bate la ușile celei mai mari exploatații de creștere a porcinelor din județul Arad, în timp ce autoritățile stau cu mâinile în sân! Numărul focarelor s-a dublat în patru zile iar în fermele de porci ale familiei Muscă au apărut primele îngrijorări privind evoluția bolii în județ!
Agrointeligența-AGROINTEL.RO a vorbit cu Călin Muscă, proprietarul Porkprod, despre pericolul care se află la doar 3,3 kilometri de una dintre fermele deținute de exploatația din Arad.
”În acest moment la Curtici sunt două focare din ce știu eu s-au înmulțit pe județul Arad în zona Șiria, acolo au fost confirmate 4 focare în Gospodăria Populației (GP) plus niște cazuri la mistreți. Fermele noastre sunt în zona de supraveghere în acest moment. Restricțiile sunt impuse în județ pentru mișcarea animalelor vii, iar noi cum procesăm totul în fermă nu suntem afectați momentan pe această măsură. Problema este că există un risc foarte mare din cauza presiunii în sensul că distanța dintre focarele active și ferma de la Macea (ferma care îi aparține lui Dimitrie Muscă, tatăl lui Călin Muscă – n.r) e de vreo 3,3 kilometri”, a declarat Călin Muscă pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.
În județ, combinatul de porci fondat de familia Muscă include are ferme în Olari (maternitate n.r), Iratoșu, Macea și Curtici.
Mistreții, principalul vector de împrăștiere a bolii
Fermierul din Arad ne-a mai spus că mistreții rămân principalul vector de transmitere a bolii iar în prezent există și perioada propice pentru animalele sălbatice să intre în lanurile de porumb. ”Părerea mea este că vectorul principal de împrăștiere a bolii, cel puțin pe zona Șiria, este clar mistrețul. La Curtici este foarte ciudat, nu avem o explicație cunoscută, este și mai greu de găsit cauza acolo pentru că sunt două gospodării administrate de cetățeni de etnie romă și nu prea colaborează cu autoritățile să explice ce s-a întâmplat de fapt. Nu mai zic că țin animalele libere, porcii sunt neîngrădiți”, ne-a spus Călin Muscă.
La fermele din județul Arad, care aparțin familiei Muscă, s-au luat deja și primele măsuri de prevenție, pe lângă cele existente. ”Ca măsuri de prevenție în plus am adoptat un filtru-tampon pentru cei care vin din exterior. Se intră în acest filtru, cei veniți din afară își schimbă încălțămintea după care merg până în vestiarul fermei cu încălțările schimbate”, a mai explicat fermierul.
Uciderea mistreților este urgentă și obligatorie!
Călin Muscă spune că asanarea mistreților este obligatorie, de urgență, pentru că pe lângă faptul că sunt un vector de împrăștiere a bolii sunt și un izvor foarte mare de infecție. ”Și vedeți că ne confruntăm cu aceeași situație în care ne aflam și anul trecut când a explodat PPA pentru că mișcarea mistreților are loc și în funcție de sezon, iar în prezent este un moment propice pentru că ies din păduri și vin foarte mult în culturile de porumb. Din câte știu nu s-a început să se împuște mistreții. O să vedem și noi ce se întâmplă săptămâna aceasta și vom lua deciziile în funcție de cum se miscă lucrurile”, a conchis crescătorul.
Reamintim că numărul focarelor de pestă porcină africană s-a dublat în patru zile, în judeţul Arad. Au fost descoperite trei focare noi la Şiria şi unul în localitatea Covîsânţ. Directorul adjunct al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Arad, Marcel Roşu, a declarat în toate cele patru gospodării existau câţiva porci, iar oamenii au anunţat autorităţile imediat ce a apărut mortalitate sau au observat că animalele sunt bolnave. Cele care au fost găsite în viaţă de către autorităţi au fost ucise preventiv, în total 14 porci. Testele realizate la laboratorul din Arad au confirmat că erau bolnavi de pestă africană.
În total, în judeţ sunt confirmate şapte focare de pestă africană la porci domestici, în localităţile Şiria, Curtici şi Covăsânţ. De săptămâna trecută, când au fost descoperite primele trei focare, în Şiria şi Curtici, au fost ucişi preventiv aproximativ 100 de porci.
În toate aceste zone au fost instituite măsuri speciale. Pe o rază de 10 kilometri este interzisă mişcarea animalelor, este interzis comerţul şi au fost dezinfectate gospodăriile afectate sau vecinătăţile.
“Facem un apel la oameni să înţeleagă că singura cale de a preveni răspândirea rapidă a bolii este să anunţe imediat medicul veterinar dacă observă semne neobişnuite în comportamentul animalelor, cum sunt lipsa poftei de mâncare sau pete roşii pe corp. În niciun caz nu este voie să sacrifice animalul, pentru că prin carne se va răspândi boala. Cei care au avut animalele înregistrate vor fi despăgubiţi“, a declarat directorul adjunct al DSVSA Arad pentru www.aradon.ro.
Autorităţile au descoperit şi un focar de pestă porcină africană la mistreţi, în localitatea Arăneag, unde a fost găsit un animal mort, iar testele au confirmat boala.