GALERIE FOTO: Protestele fermierilor din Republica Moldova – în desfășurare!
Angelica Lefter -Agricultorii din Republica Moldova au organizat, astăzi, marți – 11 august, proteste în 12 raioane din țară. Fermierii sunt afectați de seceta și grindina care le-au distrus culturile și spun că au rămas fără niciun leu, iar autoritățile nu au luat măsuri pentru a-i sprijini. Ei au ieșit pe străzi cu tractoarele la Lăpușna, Ungheni, Basarabeasca, Cimișlia, Sângerei, dar și în alte localități.
Potrivit zgd.md, agricultorii care protestează la Lăpușna susțin că ”dacă nu vor fi auziți de către autorități și nu vor obține niciun rezultat, sunt dispuși să stea și o saptămână, și două – pe șosea, la protest”.
Oamenii amenință că ar putea bloca șoseaua din 2 în 2 ore, însă, potrivit lor, acțiunea nu va afecta misiunea ambulanțelor sau a altor servicii de urgență.
De asemenea, proteste au loc și la intrarea în orașul Ungheni , unde fermierii și-au adus și utilajele agricole. La fel au procedat și fermierii din Cimișlia, care au ieșit cu utilajele pe șosea.
Și la Sângerei agricultorii au ieșit în stradă să ceară guvernării implicarea urgentă pentru a ajuta fermierii să facă față situației dezastruoase din agricultură, scrie tv8.md.
Protestatarii de la Sângerei, spun că promisiunile făcute de autorități nu sunt suficiente, nici banii alocați sprijinului: ”Anul acesta suntem cu toții cu datorii. Până la 1 septembrie trebuie să fie acordate măcar 1500 de lei per hectar și în luna septembrie încă 1500 de euro ca să putem da datoriile la bănci”, susține unul dintre protestatari.
Agricultorii moldoveni au mai multe revendicări pe care le-au transmis guvernanților:
1. Cer Guvernului Republicii Moldova declararea Stării Excepționale în agricultură pentru zona de Centru și Sud – Est a țării cu eliberarea certificatelor de forță majoră pentru a permite agricultorilor reeșalonarea datoriilor față de agricultori.
2. Scutirea de la plata impozitelor salariale pe venit și funciar pe o perioadă de 12 luni și instituirea unui moratoriu la plata penalităților pentru întârzierile ce țin de aceste taxe.
3. Identificarea în mod prioritar a resurselor financiare pentru acoperirea cheltuielilor de procurare a materialului semincer de grâu de toamnă cu cel puțin 4 lei kilogramul pentru agricultorii rămași fără semințe.
4. Acoperirea pagubelor financiare suferite de către întreprinderile agricole în urma căderii masive a grindinii în proporții de cel puțin 50 % pentru pierderile estimate.
5. Fermierii cer explicații publice de la ministrul Agriculturii privind inactivitatea sistemelor antigrindină.
Intemperiile le-au compromis agricultorilor moldoveni o bună parte dintre culturile agricole, iar pierderile se ridică la sute de milioane de lei.
Anterior, Guvernul a anunţat că a alocat 200 de milioane de lei moldovenești (circa 10 milioane de euro) agricultorilor păgubiţi de secetă, iar fiecare fermier va putea ridica, pe parcursul lunii august, câte 1.000 de lei (aproximativ 50 de euro) pentru fiecare hectar de culturi compromise.
La rândul lor, agricultorii spun că au înregistrat pierderi de cel puţin 6.000 de lei la hectar, adică peste 300 de euro la hectar, iar compensaţiile acordate de stat sunt mult prea mici. Prim-ministrul Ion Chicu a anunţat, săptămâna trecută, că vor mai fi alocate suplimentar încă 100 de milioane de lei din fondul de rezervă.
Potrivit oficialului moldovean pierderile în agricultură provocate de secetă se ridică la peste 900 de milioane de lei.