Gheorghe Flutur, fost ministru al agriculturii: Nu se știe nimic despre finanțarea Direcțiilor Agricole după descentralizare
agrointeligenta.ro -Președintele organizației PDL Suceava, senatorul Gheorghe Flutur, s-a arătat îngrijorat de viitorul Direcției Agricole Județene care astăzi este serviciu public deconcentrat al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Flutur s-a referit la proiectul de descentralizare, cu referire la organizarea şi funcţionarea direcțiilor agricole judeţene remarcând o transferare consistentă de atribuții către consiliile județene fără însă ca Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale să-și piardă total controlul asupra acestor instituții.
Cel mai grav, a spus Flutur, este că în proiectul de descentralizare nu se vorbește nimic despre finanțarea administrațiilor locale. ”Nu se vorbește, în schimb, nimic despre cel mai important aspect pentru administrațiile locale – finanțarea. Fără susţinere financiară exista riscul blocajului în funcţionarea administrațiilor locale. Nu se poate face descentralizare fără alocare de resurse, fără descentralizare financiară. Interesantă este și prevederea referitoare la conducerea Directei: sunt persoane numite prin hotărâre a consiliului județean, la propunerea președintelui acestuia!”, a spus Gheorghe Flutur, fost ministru al agriculturii.
El a explicat că Direcțiile agricole județene trebuie să deservească și să fie la dispoziția Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru efectuarea unor controale și inspecții tehnice. ” Și toate acestea, pe banii cui?”, se întreabă senatorul PDL de Suceava.
Pentru a avea o imagine clară asupra procesului de descentralizare a direcțiilor agricole Gheorghe Flutur i-a adresat câteva întrebări ministrului agriculturii Daniel Constantin la care solicită răspuns în scris. Flutur vrea să știe cum va fi asigurată finanțarea personalului Direcțiilor agricole județene, ce sa va întâmpla cu oamenii din structurile care se desființează – comasează, cum se vor finanța cheltuielile aferente îndepliniri atribuțiilor și care vor fi modificările operate în structura Ministerului în legătura cu descentralizarea din domeniul agriculturii.
Conform proiectului de descentralizare, Direcția agricolă judeţeană se înfiinţează prin reorganizarea și comasarea mai multor instituții: actuala Direcție județeană pentru agricultură, Oficiul judeţean de studii pedologice şi agrochimice, Casa agronomului și Camera agricolă județeană.
Sursa: Suceava News