• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenția de 5 lei i-a înfuriat pe mulți oieri! ”Să vă fie rușine tuturor celor care ați hotărât acești bani pentru ciobani!”

    Roxana Dobre -

    ”Revolta” ciobanilor după ce Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a anunțat că le va da un ”ajutor”de 5 lei/cap ovină. Crescătorii de ovine au reacționat imediat după ce Agrointeligența-AGROINTEL.RO  anunțat care este cuantumul pe care MADR îl va plăti în acest an sub formă de schemă de ajutor de stat pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul ovin/caprin în contextul crizei economice generate de pandemia COVID 19.

    ”Salut ciobănași! Eu știu că cei de ”sus” au fost învățați să dea doar resturi la ciobani, dar nici chiar așa…Auzi 5 lei pe cap de animal! Chiar așa de rău suntem văzuți? Nu voi lua nici un ban, îi donez pe toți la o casă de copii! Punct! Lasă că rămân așa cum sunt și îmi întrețin eu oile cumva și fără ăia 5 lei! Un kilogram de porumb este 1,2 lei acum la noi. Adică să cumpăr 4 kilograme de porumb cu bani de ”criză”. Mai bine nu le dau nimic și gata! Să vă fie rușine tuturor celor care ați hotărât acești bani pentru ciobani! Și trebuie să învățați repede că decât să faceți mișto de noi cu așa sume, mai bine nu ne dați nimic!  Chiar sunteți penibili sincer! Să auzim de bine, ciobănași”, a comentat pe grupul Ciobanilor Adevărați,  cunoscutul oier Ioan Suciu (42 de ani)  din Făgăraș, județul Brașov.

    Postarea oierului a strâns repede o multitudine de comentarii vehemente la adresa celor care au decis să aloce această sumă pe cap de animal. ”Bine că au bani pentru puturoșii care îi votează nu pentru țăranii și ciobanii care le pun pâinea și brânza pe masă. Să le fie rușine”, a comentat Marian Ciobanul, oier din Hunedoara. 

    ”5 lei trebuie să plătim aproape la ANAF , impozit pe norma de venit, pe cap de oaie”, a spus și Seres Jeno, crescător din Marghita.

    Penibil puțin spus, ne merităm soarta, nu luăm nici unul taurul de coarne odată pentru totdeauna unde au dispărut marii președinți de asociații ca toți ne lăudăm dar fapte…”, a completat Maria Lazăr, crescătoare din Dumbrăveni. 

    ”Am zis că facem o cutie a milei și ducem banii toți acolo în față la MADR. Chemăm un ONG să dăm banii la copii. Este o mare cacealma a actualei conduceri”, ne-a transmis și Ionică Nechifor, crescător de ovine din Botoșani.

    ”La porci 100 euro/UVM, la oi bătaie de joc! La porc gras 30 euro, la scroafă 50 euro si la oaie 5 lei. Sunt nebuni”, este de părere și Ionel Ban, fermier din Caraș-Severin.

    ”Vai de noi! Am ajuns de râsul lor!”, a spus cu mâhnire Fane Tugulescu, un alt crescător.

    ”Pe ei nu îi doare capul că oaia trebuie tratată, că oaia trebuie să mănânce la iarnă porumb, oaia aia trebuie și tunsă, și știm că tunsul pe cap de oaie e 5 lei și câte îi mai trebuie la acea oaie, ei dau ăia 5 lei ca să se afle în treabă, dau și ei ceva ca să nu zică lumea că nu dau nimic pentru criza asta. Banii aia nu îți ajung pentru tratamente, d-apăi pentru porumb și tratamente. Și porumbul s-a scumpit în ultimul timp, puteau și ei să dea măcar 25-30 de lei sau chiar 50 de lei”, a spus și Karlita Karla, ciobăniță din Târnăveni.

    Cuantumul ajutorului este de 5 lei/cap ovină/caprină, iar plafonul maxim al schemei de ajutor de stat este de 45 milioane lei și se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru anul 2020. Potrivit actului postat de MADR, ajutorul de stat se acordă pentru un efectiv cuprins între 50 şi 1.000 de capete de femele ovine cu vârsta de 1 an la data de 31 martie a anului 2020, și/sau pentru un efectiv cuprins între 25 și 1.000 capete de femele caprine cu vârsta de 1 an la data de 31 martie a anului 2020.

    CITIȚI ȘI: Ordonanță de Urgență: Subvenție de 5 lei/ovină pentru fermele cu minim 50 de capete de animale!

    Perioada de depunere a cererilor de solicitare a ajutorului de stat şi a documentelor justificative ar urma să fie de 20 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență. Cererile și documentele justificative se depun la APIA care și efectuează plata către fermieri!

    Potrivit proiectului, plata ajutorului de stat se efectuează până la data de 31 decembrie 2020. Nu se acordă plăți ulterior datei de 31 decembrie 2020, dacă se constată că acestea nu au putut fi efectuate din cauze imputabile beneficiarului, respectiv nedeclararea unui cont valid la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne Cum și-a salvat ferma de la faliment un agricultor cu 150 de hectare

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!