Legea vânzării terenurilor agricole 2020 – PROMULGATĂ de Președintele Klaus Iohannis!
Angelica Lefter -Legea vânzării terenurilor agricole 2020 a fost promulgată de Președintele României! Actul normativ adoptat în Parlamentul României a fost sesizat la Curtea Constituțională, dar pe 14 iulie, forul a declarat că prevederile actului normativ sunt constituționale. Pentru a intra în vigoare, noua lege pentru vânzarea terenurilor trebuie să fie publicată în Monitorul Oficial.
Președintele României, Klaus Iohannis a semnat, astăzi, vineri-14 august, un decret privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan și de modificare a Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societăților comerciale ce dețin în administrare terenuri proprietate publică și privată a statului cu destinație agricolă și înființarea Agenției Domeniilor Statului (PL-x 336/29.05.2018).
Inițiativa a fost depusă în parlament de deputatul Alexandru Stănescu, președintele Comisiei pentru Agricultură, de deputatul Ioan Dîrzu, vicepreședintele Comisiei, și de senatoarea Doina Silistru. Alți 161 de parlamentari – deputați și senatori, au susținut proiectul prin semnătură de co-inițiatori.
Amintim că Agrointeligența – AGROINTEL.RO a ținut la curent fermierii cu toate etapele prin care a trecut această lege mult disputată.
Pe marginea proiectului de lege, care viza modificări la Legea nr. 17/2014 au fost discuții aprinse, care au vizat, la un moment dat, obiecția de neconstutuționalitate. CITIȚI ȘI: Noua Lege a vânzării terenurilor este CONSTITUȚIONALĂ! Accesul străinilor la pământul românesc – limitat!
Principala prevedere din noua lege este stabilirea interdicției către cetățenii străini care doresc să cumpere terenuri în România. Legea schimbă categoriile de persoane care au dreptul de preemţiune. Astfel, arendașii care vor dori să cumpere un teren agricol trebuie să facă dovada reşedinţei sau domiciliului pe teritoriul naţional pe o perioadă de 5 ani anterior încercării de cumpărare, cu doi ani mai mult faţă de prevederile în vigoare.
Dacă dreptul de preemţiune e exercitat de un tânăr fermier, adică de o persoană de sub 40 de ani, acesta trebuie să dovedească domiciliul stabilit pe teritoriu naţional cu cel puţin un an anterior înregistrării ofertei de vânzare a terenurilor agricole.
Pe de altă parte, terenurile agricole pot fi vândute mai repede de opt ani, cu condiția să se plătească 80% din impozitul sumei care reprezintă diferenţa între preţul de cumpărare şi preţul de vânzare.
DETALII AICI: Legea vânzării terenurilor agricole 2020. Noile condiții pentru a cumpăra sau vinde pământ în România