• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Bravo, Ludovic Orban! Presiunea mediatică Agrointeligența a dat roade: Guvernul asigură banii de despăgubiri!

    agrointeligenta.ro -

    Felicitări premierului Ludovic Orban care, în ultimul moment, a decis suplimentarea sumelor pentru Ministerul Agriculturii la rectificarea bugetară ce se aprobă în ședința de Guvern din această seară. Cu 300 de milioane de lei în plus alocați MADR, dar și cu posibilitatea ca ministrul Adrian Oros să găsească alte resurse în bugetul propriu, prim-ministrul Orban s-a asigurat că fermierii vor primi despăgubirile de secetă, așa cum li s-a promis.

    Ministrul Oros a cerut banii pentru despăgubiri în ședința de Guvern

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO a semnalat în exclusivitate că proiectul de rectificare nu conținea, la alocările pentru MADR, sumele necesare plății despăgubirilor pentru fermierii afectați de secetă. Informația noastră s-a dovedit corectă întrucât la ședința de guvern, ministrul Agriculturii, Adrian Oros a cerut premierului suplimentarea sumelor pentru a acoperi și despăgubirile. Acest lucru înseamnă că până la momentul discuției Orban-Oros, banii de despăgubiri nu existau în buget!

    ”La agricultură am avut mai multe dezbateri cu reprezentanții organizațiilor profesionale, reprezentanții fermierilor și am stabilit că vom acord în primul rând despăgubirile pentru cei afectați de secetă, și celelalte măsuri de sprijin”, a spus premierul Orban în deschiderea ședinței de Guvern.

    Ministrul adrian Oros a fost obligat să admită că pentru a acoperi despăgubirile de secetă, MADR are nevoie de mai mulți bani, dar și să primească permisiunea de a redirecționa sume bugetare din resursele MADR, eventual luând de la alte capitole. ”Dacă ne raportăm la situația actuală, adică creșterea bugetului agriculturii cu 3,1 miliarde de lei, din care 2,1 miliarde de lei sunt plăți APIA în avans care o să fie rambursate în 5 ianuarie anul viitor, am mai avea nevoie pentru a face despăgubirile pentru secetă și pentru a compensa pierderile datorate pierderilor COVID și în sectorul zootehnic de aproximativ 380 de milioane de lei”, a spus Oros.

    300 de milioane de lei, transferați din fondul de rezervă

    ”Deci pentru secetă și despăgubiri?”, a cerut clarificări premierul Orban, ministrul Oros răspunzând: ”Secetă și compensarea pierderilor datorate evoluției…”.

    Premierul Orban a găsit în ultimul moment soluția salvatoare pentru despăgubirile fermierilor: ”Putem să scădem din suma alocată în fondul de rezervă 300 de milioane să creștem bugetul MADR?”, l-a întrebat pe ministrul Finanțelor, Florin Cîțu. ”Putem face acest lucru”, a răspuns Cîțu.

    Restul banilor, din resursele deja alocate MADR

    Ludovic Orban i-a atras atenția ministrului Oros că suma redirecționată trebuie să acopere necesarul de la MADR, iar pentru diferență, ministrul Oros trebuie să găsească resurse din banii pe care îi are alocați și pe care nu i-a cheltuit. ”Dar cu acești bani vă descurcați, da? 300 de milioane și mai vedem…Dar vă uitați și prin bugetul pe care îl aveți și identificați unde sunt posibile excedente astfel încât să asigurăm resursele financiare pentru toate plățile pe care ne-am angajat că le facem”, a încheiat Orban discuția despre banii fermierilor.

    Vă reamintim că în proiectul inițial al Ministerului Finanțelor Publice, la alocările MADR în rectificarea bugetară nu figurau sumele pentru despăgubirea fermierilor: ”Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale: +2.995,4 milioane lei. Se propune alocarea suplimentară a 3,0 milioane lei pentru plata sumelor stabilite prin sentințe judecătorești definitive și irevocabile; 64,3 milioane lei pentru sprijinirea producătorilor agricoli; 740,8 milioane lei pentru activitatea de reproducție la speciile suine și păsări, precum și pentru reabilitarea infrastructurii principale de irigații; 187,3 milioane lei pentru efectuarea, începând cu data de 15.10.2020 a plăților în avans pentru campania 2020, în procent de până la 85%, a măsurilor de agromediu și climă finanțate din FEADR în cadrul PNDR 2014-2020”.

    Agrointeligența -AGROINTEL.RO a dovedit încă o dată că este o sursă credibilă, în slujba fermierilor și în același timp că se bate, punând presiune mediatică legitimă, pentru drepturile și interesele acestora. Vom continua să ne slujim publicul, marea majoritate a fermierilor României, indiferent de intimidările și atacurile la care suntem supuși pentru că ne facem datoria și îi apărăm pe agricultori!

    Despăgubirile de secetă: un miliard de lei

    Conform proiectului de ordonanţă de urgenţă, de despăgubirile de secetă ar urma să beneficieze 34.647 fermieri, cu o suprafaţă de 1.168.064,79 hectare, şi o sumă estimată pentru plăţi de 1.088.409.000 lei.


    Te-ar mai putea interesa

    Fraudă în apicultura românească, anchetată de Parchetul European. S-au făcut primele percheziții Subvențiile care se achită fermierilor până la finalul anului O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”