• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Adrian Oros: Bugetul MADR a fost suplimentat cu 3,445 de miliarde de lei. Restul banilor, în toamnă!

    agrointeligenta.ro -

    Bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale a fost suplimentat cu 3,445 miliarde de lei, a anunțat ministrul Adrian Oros, la finele ședinței de guvern din această seară, în cadrul căreia s-a aprobat rectificarea bugetară. Șeful de la Agricultură a precizat că majorarea sumelor alocate sectorului agricol permit achitarea despăgubirilor pentru fermierii afectați de secetă și pentru cei cu peirderi cauzate de pandemia COVID-19.

    ”Așa cum am spus încă de la preluarea mandatului, niciodată nu vom minți și nu vom vinde speranțe fermierilor. România a fost lovită crunt anul acesta de o secetă pedologică cum nu a mai fost de zeci de ani. Am fost pe câmp în multe județe la fermierii afectați. M-am uitat în ochii lor și am promis că vor primi despăgubiri. Deși anul acesta este un an foarte dificil, constrângerile bugetare sunt foarte mari. În ciuda fakenews-utilor lansate în ultimele zile, mai ales azi de cei obișnuiți să vândă iluzii și care au adus securitatea alimentară a României la cheremul câtorva traderi, azi, în ședința de Guvern, bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale a fost suplimentat cu 3,445 miliarde de lei. Acest lucru ne permite să acordăm despăgubiri pentru secetă, așa cum am promis și cum nu s-a mai făcut de mulți ani. Ne permitem să facem plățile în avans pentru subvențiile din campania 2020 și aici vreau să fac o precizare: am făcut demersuri la Comisie ca anul acesta subvențiile să fie acordate mai repede cu o lună, așteptăm aprobarea Comisiei. Suntem pregătiți. De asemenea, ne permitem să compensăm cât mai echitabil și obiectiv toate pierderile înregistrate și de cei din sectorul zootehnic, crescătorii de bovine, ovine, caprine, porcine, de păsări, dar și de cei din apicultură. Pierderi suferite datorită evoluției pandemiei COVID-19”, a spus ministrul Adrian Oros.

    În final, Oros le-a mulțumit premierului Orban și ministrului de Finanțe care, în ultimul moment, au găsit soluția de a transfera 300 de milioane de lei de la fondul de rezervă la MADR, pentru despăgubirile fermierilor. ”Mulțumesc prim-ministrului Ludovic Orban și colegului meu, Florin Cîțu, pentru sprijinul acordat demersului MADR. Au demonstrat că pentru Guvernul României, agricultura și industria alimentară este o prioritate. Aceasta a fost demonstrată și de sumele consistente alocate în programul național de rezilieță și redresare. Așa cum am promis, ne ținem de cuvânt și sperăm că la rectificarea din octombrie, așa cum a promis ministrul Cîțu, să acoperim și celelalte nevoi pe care agricultura românească le are”, a încheiat Oros.

    Vă reamintim că în formă de proiect, rectificarea bugetară nu includea sumele care să acopere despăgubirea fermierilor afectați de secetă. Agrointeligența – AGROINTEL.RO a semnalat public acest lucru în exclusivitate, iar ulterior premierul Ludovic Orban a dat asigurări că sumele pentru MADR se vor suplimenta. În ședința de guvern s-a decis în ultimul moment, ca soluție salvatoare, ca din fondul de rezervă să fie luate 300 de milioane de euro care să fie alocate Ministerului Agriculturii pentru a se asigura plata despăgubirilor de secetă.

    Despăgubirile de secetă: un miliard de lei

    Conform proiectului de ordonanţă de urgenţă, de despăgubirile de secetă ar urma să beneficieze 34.647 fermieri, cu o suprafaţă de 1.168.064,79 hectare, şi o sumă estimată pentru plăţi de 1.088.409.000 lei.


    Te-ar mai putea interesa

    Plugul cu vibrații – inovația românească pentru o arătură mai eficientă și cu consum redus de motorină Vremea se schimbă radical: vin ploile. Prognoza meteo actualizată! Cel mai puternic utilaj agricol din lume – la semănat în ferma Terracult din județul Arad

    Ultimele știri

    Depozitarea în silobag – prețul calculat per tona de cereale Nina Horvath, fermieră: Prima decizie pentru un crescător de Angus – fac producție sau reproducție? Nou val de ploi torențiale și grindină. Județele sub alertă de inundații