• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Proiect ANSVSA: Reguli noi pentru înregistrarea bovinelor! Costurile sunt suportate de fermieri!

  Roxana Dobre -

  Noile reguli privind identificarea și înregistrarea bovinelor sunt anunțate de Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). Conform unui proiect de Ordonanță de Guvern, care trebuie aprobat de Executiv ca să intre în vigoare, crescătorii de animale vor trece la identificarea electronică a animalelor pe care le dețin astfel facilitându-se înscrierea în Baza Națională de Date, ceee ce potrivit ANSVSA ”crește acuratețea datelor și se asigură trasabilitatea într-un mod mult mai facil și mai eficient”.

  Proiectul postat de ANSVSA pe site-ul propriu, prevede că bovinele vor avea începând cu intrarea în vigoare a Ordonanței de Urgență două mijloace oficiale de identificare din care unul poate fi electronic, pentru identificarea individual. Este necesară de asemenea și eliberarea paşaportului individual de către autoritatea sanitară veterinară competentă, în cazul în care animalul face obiectul comerțului intracomunitar sau al exportului.

  Proiectul mai prevede că bovinele importate vor fi identificate şi înregistrate în conformitate cu sistemul naţional, într-o perioadă de 20 de zile de la data importului, cu păstrarea datelor privind originea menţionate în documentele care au însoţit animalele. Bovinele provenite din comerțul intracomunitar își păstrează mijloacele de identificare aplicate în țara de origine. Mijloacele oficiale de identificare care au fost aplicate de către ţara de origine a bovinelor importate vor fi predate direcţiilor sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti după identificarea şi înregistrarea bovinelor potrivit sistemului naţional.

  Fondurile necesare desfășurării procesului de identificare şi înregistrare a bovinelor se asigură din bugetul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, din venituri bugetare şi extrabugetare ale direcţiilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti, precum şi din contribuţii acordate de asociaţiile profesionale în acest scop, astfel:
  a) cheltuielile pentru mentenanța și dezvoltarea bazei de date informatice, întocmirea registrelor pentru bovinele identificate, înregistrarea exploataţiilor, serviciul de aplicare a mijloacelor oficiale de identificare, din bugetul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor;
  b) cheltuielile pentru desfășurarea procesului de identificare şi înregistrare a bovinelor, precum şi cheltuielile materiale aferente derulării acestuia, din venituri extrabugetare ale direcţiilor sanitare veterinare judeţene şi a municipiului Bucureşti, precum şi din contribuţii acordate de asociaţiile profesionale în acest scop.

  ”Identificarea şi înregistrarea bovinelor din exploataţiile comerciale se efectuează şi se suportă de către proprietarul acestora”, se precizează în proiectul de OUG.

  ”În bugetul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor se prevăd anual sume destinate realizării acţiunii de identificare şi înregistrare a bovinelor, în condiţiile ordonanţei de urgenţă”, mai arată sursa citată.

  Atenție! Potrivit proiectului ANSVSA, contravaloarea mijloacelor oficiale de identificare şi a paşaportului individual se suportă de către deținătorul animalelor. Contravaloarea duplicatelor mijloacelor oficiale de identificare pentru bovine, necesare pentru înlocuirea mijloacelor oficiale de identificare convenționale sau electronice, pierdute sau nefuncționale, în cazul mijloacelor oficiale de identificare electronice, precum şi plata manoperei pentru aplicarea acestora, se suportă de către proprietarii animalelor.

  Proiectul de Ordonanță de Urgență mai prevede că contravaloarea mijloacelor oficiale de identificare şi a paşaportului individual se suportă de către proprietarul bovinelor. Mijloacele oficiale de identificare se vor achiziționa de la furnizorii de mijloace oficiale de identificare aprobate de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor. Identificarea şi înregistrarea bovinelor din exploataţiile comerciale se efectuează şi se suportă de către proprietarul acestora.


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Subvențiile APIA pe care le vor încasa fermierii în acest an au fost publicate în Monitorul Oficial Ludovic Orban: Toate amendamentele PSD pe bugetul de stat vor fi respinse! Ajutor de minimis pentru legume în 2021. Anunțul ministrului Oros despre cuantum și culturi eligibile!

  Ultimele știri

  Forumul Academia Aectra – Cum să producem mai mult cu mai puține resurse? Eveniment realizat pentru profitul fermierilor români Soluțiile Bayer pentru provocările cerealelor păioase Execuția bugetară înseamnă plutonul de execuție pentru mulți fermieri! O să vă treziți, politicieni inconștienți, cu un nou 1907 și nu veți înțelege de ce!