Fermieri de succes

Proaspătul vice agrarian e mândru că vine “de la coada vacii”, la propriu: Mihai Petcu

Doctorul veterinar Mihai Petcu de la Pantelimon este un personaj aparte printre crescătorii de vaci de la noi. Chiar dacă este licenţiat în ştiinţe economice şi doctor în zootehnie nu se sfieşte să stea la “coada vacii”.

După 46 de ani de muncă, ştie cel mai bine cum merge treaba în domeniu. “Când n-o să mai avem ce mânca, ne vor căuta toţi şi nu ne vor mai găsi”, susţine doctorul Petcu, îngrijorat de situaţia dificilă prin care trec crescătorii de animale din România în acest an, din cauza secetei.

Chiar dacă este ocupat cu ferma din Pantelimon, doctorul Petcu şi-a făcut timp să vină şi la o conferinţă a Partidului Popular sau partidul agricultorilor, cum i se mai spune, mai ales că e şi vice-preşedinte. Despre partid, afirmă că a apărut dintr-o necesitate, pentru că n-avea cine să apere interesele agricultorilor la Bruxelles.

“Politicienii sunt ca şi porumbeii, când sunt în alegeri îţi mănâncă din palmă, iar când sunt sus îţi fac în cap”, spune doctorul, mare amator de bancuri.

Mai în glumă, mai în serios, doctorul Petcu pare tare preocupat de situaţia dificilă prin care trec fermieri, mai precis, este ingrijorat de scumpirea furajelor din cauza secetei. I-a zis şi un japonez, care a venit la el la ferma din Pantelimon că vom asista la o criză mare a alimentelor în viitor, ceea ce l-a cam pus pe gânduri.

Dacă el se descurcă – a găsit o nişă de piaţă care îl menţine pe linia de plutire -, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre marea parte a crescătorilor, ameninţaţi de faliment. Pe el, un litru de lapte îl costă 3 lei, în condiţiile în care preţurile la porumb s-au majorat de la 0,3 lei pe kilogram în urmă cu trei ani la 1,3 lei în prezent.

În ultimul an, s-au scumpit şi tărâţele – 0,8 lei kilogramul, dar şi şrotul – 1,25 lei pe kilogram, ceea ce a mărit substanţial costurile de producţie. Norocul lui este că vinde aproape jumătate din cei 6.000 de litri produşi zilnic de văcuţele de la Pantelimon la “automat”, adică dozatoarele pe care le-a instalat în Cora şi la Obor, la un preţ de peste 3 lei litru.

Doctorul are o fermă de vaci în localitatea Pantelimon cu 600 de capete, din care 300 sunt vaci cu lapte. Dacă ar fi să susţină afacerea din preţul primit de la procesatori, circa 1,2 lei pe litru, faţă de 0,5 lei cât primesc fermierii de la ţară, n-ar putea să reziste pe piaţă. Nici nu este de mirare că în aceste condiţii, mulţi crescători sunt dispuşi să renunţe la animale.

“Este coadă la abatoare, pentru că fermierii nu mai au furaje pentru animale”, afirmă Petcu. Chiar şi el a vândut nişte tăuraşi (la un preţ de 7 lei pe kg în viu) şi mai multe vaci (3-4 lei kilogramul de carne în viu). Nu renunţă însă la văcuţe, pentru că a petrecut printre ele întreaga viaţă şi nici n-ar şti ce ar putea să facă altfel. Doctorul nu i-a uitat nici pe cei mici, pentru care a creat o fermă a animalelor la Pantelimon. Poate că se va găsi vreunul care să-i calce pe urme.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


2 comentarii

  1. felicitari DR VET MIHAI PETCU – ECONOMIST : agricultura este “BURICUL- VIETII” FARA ” EA ” cultura AGRULUI V IATA DISPARE, IMPREUNA cu toate celelalte ZECI DE profesii umane, ….. MEDICINA UMANA, JUSTITIE UMANA, ARHITECTURA UMANA , inginerie, siderurgie etc . OAMENII ZILNIC VOR mancare , LAPTE DE VACA DE CAPRA de BIVOLITSA , magaritsa etc.nimeni nu mananca justitie pe paine DESI DACA JUSTITIE NU ESTE- DEGEABA ESTE PAINE ….. caci devine AMARA. PROFESIA NR 1 este DECI vacar, pecurar [ cioban] , plugar, ce produce MALAI- cartofi, fasole, PRODUSE ADUSE DIN america dupa COLUMB, 1500. 1600,- 1700. .. VAI de BIETII EUROPENI before Columb ! CU CE TRAIAU.? SA-MI EXPLICE UN PREOT CRESTIN,, ce crede in CREATIA DIVINA , si IMACULATA EI JUDECATA……… INAINTE DE COLUMB IN EUROPA flamanda a cui judecata se APLICA ?… MA BUCUR ca exista oameni ca MIHAI PETCU- PANTELIMON si unul MUSKA [?] presedinte de SUCCES LA CAP CURTICI – ORADIA…………………. Creati un puternik Partid AGRAR,-RO pt MASSA- vesik ASUPRITA, sau umilita PLUGARI, VACARI etc sa le ALINATI UMILINTELE DE VEACURI. ….VIITORUL PARTID AGRAR RO- [ plugari, vacari] sa fuga de STANGA – B OLSEVICA- eroica real creatoare de AGRICULTURA COOP, dar distrusa CRIMINAL, de JAFUL STALINIST- ……………………EVO- LUTIA DARWINISTA si si pragmatismul masselor va invinge RAUTATEA UMANA , lacomia umana, reprezentate de BANKERI,- IPOCRIZIA RELIGIOASA de pretutindeni, si JUSTITIE abuziva.

Scrie un comentariu