• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ciobanul rămas fără animale a făcut plângere la mai-marii europeni pentru pășunea furată!

    agrointeligenta.ro -

    La vârsta sa onorabilă, fermierul Sorin Nechita, din județul Constanța ar trebui să își pască liniștit animalele pe pășune și să își gestioneze în pace ferma în care a investit o viață întreagă. Realitatea din zilele noastre îl duce pe crescătorul de animale pe la ușile Instanțelor iar mulsul oilor și caprelor, pe care le-a pierdut între timp, a fost înlocuit pentru fermier cu drumuri și timp pierdut în fața celor de la care mai are speranță că îi vor face dreptate.

    Fermierul Sorin Nechita a trăit o viață întreagă în slujba animalelor. Până acum 3 ani când, susține acesta, el și alți crescători de animale au fost atrași în mijlocul unui scandal care le-a furat liniștea. Primarul din comună i-ar fi chemat la sediul insituției și le-a pus în vedere că dacă nu se înscriu într-o asociație de crescători de animale, indicată de el, nu vor mai beneficia de pășunea închiriată de la Primărie pe care își pășteau la acel moment animalele.

    Crescătorii s-au supus la acel moment deciziei primarului, mai mult ”obligați” de situație spune Sorin Nechita, și au sperat că odată cu adeziunea la asociație vor obține și drepturile legale care li se cuveneau, adică subvențiile agricole pe cap de animal și pășunea afereantă care potrivit legislației revine celor care gestionează și îngrojesc pășunea. ”Noi am îngrijit ca la carte pășunea dar ne-au trezit că ei au încasat banii în conturile proprii”, a spus fermierul.

    După ce au văzut că nu își primesc banii fermierii au dorit să iasă din asociația respectivă dar acest lucru a venit la pachet și cu o răzbunare a primarului care le-a încheiat contractul de închiriere a pășunii. „Asociația este acum fantomă, nu are membri dar continuă să ia bani de la APIA, inclusiv pentru 2020 are depusă cerere unică aprobată și urmează să încaseze sumele care nu sunt deloc mici”, susține Sorin Nechita.

    De 3 ani bate la ușile celor care trebuie să aplice legea

    Sorin Nechita a fost nevoit să își vândă animalele, 129 de caprine, conform adeverinței eliberate de la medicul veterinar, spune el. Nu a mai avut unde să le pască iar vinderea lor a adus în sufletul fermierului o mâhnire de nedescris care arată situația a multor crescători și a zootehniei în general. ”Unde merge zootehnia dacă nici câini nu mai avem, și ăia s-au vândut de la stână?”, se întreabă fermierul.

    De trei ani fermierul are un singur gând: să se facă dreptate! A bătut zeci de drumuri, timp, cheltuieli și a ”încasat” multe dezamăgiri de la cei care ar trebui să aplice legea și să ăi apre pe fermieri. ”Mă știe ca petiționar lezat toată APIA Central – am fost în audiență la Pintea Adrian, Apia Constanța, MADR – am fost în audiență la Adrian Oros, DNA Constanța – mi-a tot dat clasări etc. Și ce au făcut ? DNA a dat iar o clasare la 13 iulie 2020, mințiți fiind de APIA Constanța, dându-le un raport vădit eronat. Directorul de la antifraudă APIA  a fost în persoană la noi în localitate la 19 mai 2020. Și ce a făcut mai departe?”, mai spune Sorin Nechita.

    Audiere la DLAF. Ultima soluție: Comisia Europeană!
    Joi, pe 10 septembrie, fermierul a fost la Departamentul pentru lupta antifraudă – DLAF, instituția de contact a Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF) din cadrul Comisiei Europene. Fostul crescător de animale a pus o poză în mediul online și Agrointeligența-AGROINTEL.RO a aflat despre cazul său. Acesta ne-a spus că vizita la București este ultimul pas înainte să ia decizia de a cere ajutorul forurilor europene de verificare a fraudelor cu bani APIA. ”Ieri am fost la DLAF cu încă 2 colegi timp de 4 ore în audiență cerută de noi. Au ascultat ce am avut de spus și acum așteptăm. Dacă nu soluționează suntem hotărâți să ajungem până la Bruxelles, la OLAF să cerem dreptate. Ceea ce vreau să transmit este că nu cedăm și nu vom avea liniște până nu ne găsim dreptate”, a mai spus Sorin Nechita.


    Te-ar mai putea interesa

    Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia

    Ultimele știri

    UE intenţionează să îşi majoreze exporturile de alimente în China, în pofida tensiunilor comerciale Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Lista produselor agricole din Ucraina pentru care se pot introduce taxe vamale