• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ministrul Adrian Oros a anunțat că avansul APIA se va plăti mai devreme!

    Roxana Dobre -

    Ministrul Agriculturii Adrian Oros le-a transmis fermierilor, într-o vizită pe care a făcut-o la Sibiu, că plățile în avans vor fi făcute în acest an mai devreme de 16 octombrie, deși un oficial din MADR a anunțat în cadrul ședinței de Guvern că Comisia Europeană a respins această solicitare. Motivul este legat de Regulamentele Europene care prevăd că sumele alocate pe hectar se convertesc în moneda fiecărui stat la un curs al euro stabilit de Banca Mondială la 30 septembrie.

    Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat, sâmbătă, la Sibiu, că banii pentru despăgubiri au fost alocaţi la rectificarea bugetară. „Legat de despăgubiri, la rectificarea de buget, Ministerul Agriculturii a primit cea mai mare alocare. Peste 3,4 miliarde lei au fost distribuiţi către Ministerul Agriculturii, banii care ne sunt suficienţi ca să facem trei lucruri: să ne continuăm activitatea şi toate programele aflate în desfăşurare, să oferim despăgubirile pentru secetă, unde am alocat 850 de milioane de lei, să plătim avansul la subvenţiile din campania 2020 şi vrem să facem acest lucru mai devreme. În mod tradiţional avansul se plătea începând din 16 octombrie. Noi anul acesta o să plătim aceste avansuri mai devreme”, a declarat Adrian Oros.

    Ministrul agriculturii nu a precizat însă ce pe se bazează când face aceste afirmații având în vedere că secretarul de stat în MADR, George Scarlat a anunțat recent că solicitarea privind decalarea plăților în avans a fost respinsă din cauză că încalcă regulamentele europene.

    Despre declarația lui George Scarlat puteți citi aici: George Scarlat, MADR: Comisia Europeană ne-a respins plata mai devreme a avansului APIA!

    Conducerea MADR, criticată și de fostul ministru Petre Daea

    Fostul ministrul al agriculturii, Petre Daea, a comentat pe pagina personală de Facebook că ”solicitarea conducerii Ministerului Agriculturii cu privire la acordarea avansului la subvenții, înainte de 16 octombrie, a demonstrat lipsa de cunoaștere a regulamentelor europene, făcându-se de râs prin această solicitare”.

    ”Răspunsul negativ primit de la Comisie, care era previzibil, le-a încurcat planul tragerii de timp privind despăgubirile, obligându-i la o modificare pripită a bugetului chiar în ședința de guvern, fără o documentare prealabilă, care nu asigură sumele necesare pentru toți fermierii afectați, întârziindu-se acordarea acestor despăgubiri și din cauza lipsei actului normativ de reglementare”, a comentat Daea.

    Acesta a mai spus că actuala echipă din MADR nu cunoaște regulile elementare europene care prevăd  care sunt perioadele exacte la care se pot acorda subvențiile în avans. ”(…) Nu știu mecanismele europene: că anul financiar începe la 16 octombrie a.c. și se termină la 15 octombrie anul viitor, că 30 septembrie este data de referință a cursului valutar, că 16 octombrie – este prima zi de acordare a avansului la plățile directe (a se vedea Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2020/531 al Comisiei din 16 aprilie 2020), care prevede foarte clar data la care se pot acorda avansurile”, a mai comentat fostul ministru.

    Reamintim că în perioada 16 octombrie-30 noiembrie, statele membre pot să plătească avansuri de până la 50 % în cazul plăților directe, în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 1307/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (2), și de până la 75 % în cazul măsurilor de sprijin legate de suprafață și de animale, în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 1305/2013 al Parlamentului European și al Consiliului. Prin derogarea și în acest an România a obținut aprobarea Comisiei Europene de a achita 70 la sută din plățile directe și 85 la sută din plățile compensatorii.  


    Te-ar mai putea interesa

    Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!