Cine vrea să îi învrăjbească pe oieri? Ileana Voina: ”Am primit hârtie că trebuie un berbec la 25 de ovine!”
Roxana Dobre -O hârtie fără semnătură, dată sau ștampilă a apărut de ”nicăieri” și circulă printre crescătorii de ovine. Oierii au fost puși pe jar de mesajul ”foii” care anunță că din această toamnă trebuie să aibă minim un berbec cu origine la 25 de ovine. Legislația în vigoare stipulează clar că efectivul necesar este de 1 reproducător la 35 de femele la specia ovină. În baza acestui raport pentru monta naturală, crescătorii sunt parte a programului de ameliorare a rasei, iar ferma încasează Sprijin Cuplat Zootehnic.
Documentul care este foarte probabil o ”făcătură” i-a pus pe jar pe crescătorii de ovine care încasează Sprijinul Cuplat Zootehnic (SCZ) și pare că a fost lansat în mod special de cineva rău intenționat pentru a băga vrajbă între ciobani și asociațiile de profil care țin Registrul Genealogic.
Ileana Voina, cunoscută crescătoare de ovine din localitatea Pricaz, județul Hunedoara, a sesizat redacția Agrointeligența-AGROINTEL.RO că s-a trezit cu o hârtie că se dorește schimbarea pragului de 1 berbec cu certificat de origine de la 35 de ovine la 25 de ovine. ”Aseară vine băiatul care se ocupă de controlul la oi la noi în fermă și îmi dă o hârtie că începând cu campania de montă din această toamnă se va folosi un berbec cu certificat de origine la 25 de oi față de 35 de oi cum se știa inițial. Eu cred că șefii de la MADR vor să mergem cu tirul în curtea ministerului. Nu este posibil să fim anunțați peste noapte. Acum este sezonul de montă, deja noi am început. Când mă mai apuc eu să cumpăr acum berbeci. Bani de unde? Când mai facem analize, când mai ducem actele la APIA pentru subvenție? Eu de unde scot peste noapte 5.000 de euro să mă duc să cumpăr”, ne-a declarat supărată crescătoarea de animale.
Cum hârtia primită de Ileana Voina nu avea nicio ștampilă, semnătură sau număr de înregistrare, așa-zisul document ne-a pus imediat pe gânduri. Agrointeligența-AGROINTEL.RO a luat legătura cu Dumitru Andreșoi, președintele asociației unde ciobănița din Hunedoara are înscrise ovinele. Acesta ne-a precizat că hârtia primită de crescătoarea de ovine conține o informație falsă întrucât raportul de berbeci pentru monta naturală nu a fost modificat pentru anul de cerere 2020 și nu se va schimba nici pentru 2021. Andreșoi ne-a precizat că au existat discuții interne privind viitorul programului de ameliorare și o eventuală schimbare și pe partea de berbeci, însă nu s-a luat nicio decizie. ”Nici nu am mai discutat pe așa ceva, era doar o propunere. Dacă se face vreo schimbare se aplică de comun acord cu fermierii”, ne-a precizat Dumitru Andreșoi.
Neaplicarea acestei măsuri, confimată și de directorul ANZ, Vaida Bela
Reporterii Agrointeligența-AGROINTEL.RO nu au reușit să ia legătura cu directorul ANZ, Vaida Bela (acesta nu ne-a răspuns la telefon), în schimb acesta a purtat un dialog cu Ileana Voina. Aceasta ne-a relatat că Vaida Bela a asigurat-o că această măsură nu este aplicabilă. ”L-am sunat pe domnul Vaida și l-am întrebat dacă dânsul știe de așa ceva, să știm și noi ce facem. Dânsul mi-a dat asigurări că nu se pune problema să se schimbe regulile pe ultima sută de metri. Și nici că ar fi discuții să se scadă pragul de anul viitor”, ne-a spus crescătoarea de animale.
În contextul în care s-a dovedit clar că hârtia ajunsă la Ileana Voina este o făcătură, este firesc să ne punem întrebarea: cine a pus în circulație această dezinformare în rândul oierilor și, mai ales, cu ce scop?
Reamintim că SCZ se acordă fermierilor care dețin un efectiv cuprins între 150 şi 500 de capete de femele ovine şi/sau berbeci, inclusiv, pe beneficiar, cu excepția celor din UAT-urile din zona montană, pentru care se solicită SCZ pentru un efectiv cuprins între 60 și 500 de capete femele ovine şi/sau berbeci, inclusiv, pe beneficiar, în exploataţii cu cod ANSVSA. Oierii trebuie să respecte în exploatații raportul de un berbec cu certificat de origine la 35 de ovine.
Ciobanii care au depus cererea unică și au bifat și plata ”mare” din zootehnie adică Sprijinul Cuplat Zootehnic (SCZ) au termen până la 1 septembrie să completeze dosarul cu adeverința de la Registrul Genealogic la ovine/berbeci, document care este obligatoriu pentru eligibilitatea exploatație. În sens contrar animalele înscrise pentru subvenție nu pot beneficia de banii europeni pentru care în 2019 s-a plătit pentru care s-au plătit 17,7173 euro pe cap de animal adică 84,15 de lei pe cap de animal.