• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Ştiri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Lista raselor pentru care crescătorii de animale pot folosi logotipul „100% rasă autohtonă”!

    agrointeligenta.ro -

    Legea privind utilizarea voluntară a logotipului „100% rasă autohtonă” pentru produsele de origine animală din România a fost publicată în Monitorul Oficial după ce anterior a fost promulgată pe 21 august de președintele Klaus Iohannis. Beneficiarii logotipului sunt producătorii agricoli, persoane fizice și juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale constituite potrivit OUG 44/2008 și, de asemenea, cooperativele agricole recunoscute.

    Denumirea de rasă autohtonă este definită în lege ca „acea populație de animale a cărei formare ca rasă a avut loc în condițiile geoclimatice specifice țării de origine și a cărei creștere a avut tradiție îndelungată în timp”.

    ”Prezenta lege stabilește cadrul legal necesar aplicării logotipului «100% rasă autohtonă» pentru susținerea conservării fondului genetic al raselor și menținerea diversității genetice a populațiilor de animale și a altor specii de interes zootehnic care fac parte din Lista raselor autohtone din România, prevăzută în anexa nr.1,” se arată în textul Legii.

    Totodată, prin lege se are în vedere ”îmbunătățirea producției și a comercializării produselor provenite de la animale care aparțin raselor autohtone din speciile de interes zootehnic”.

    Potrivit legii ”aprovizionarea durabilă cu alimente, în contextul unor condiții climatice și de mediu în continuă schimbare, precum și creșterea continuă a nevoilor consumatorilor, productivitatea, adaptabilitatea și capacitatea de rezistență a ecosistemelor agricole, depinde de existența unui patrimoniu zootehnic cu o zestre genetică consistentă”.

    CITIȚI ȘI: Legea raselor românești – adoptată! Fermierii își vor eticheta produsele cu un logotip special!

    De asemenea, solicitanții logotipului sunt asociațiile de crescători de animale, care vor deține registre genealogice sau evidențe zootehnice la rasele cuprinse în lista raselor autohtone din România. Aceștia trebuie să dețină un cod unic de identificare atribuit de Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ), care va recunoaște asociațiile de crescători.

    Legea cuprinde o listă a raselor autohtone românești, unde apar nouă specii de animale:

    Rase de taurine: Bălțată Românească, Bălțată cu negru Românească, Brună, Sură de Stepă, Pinzgau de Transilvania;
    Rasa Bivolului românesc;
    Rase de ovine: Țurcană, Țigaie, Oaia Cap Negru de Teleorman, Rațca (Valahă cu coarne în tirbușon), Karakul de Botoșani, Merinos de Suseni, Merinos Transilvănean, Merinos de Cluj, Merinos de Palas, Țigaie-varietate ruginie, rasa de lapte Palas, rasa de carne Palas;
    Rase de caprine: Carpatina, Albă de Banat;
    Rase de cai: Huțul, Lipițan, Semigreul românesc, Gidran, Shagya Arabă, Nonius;
    Rase de porcine: Bazna, Mangalița;
    Rasa de găină Gât-Golaș de Transilvania;
    Rasa de albină Apis mellifera carpatica;
    Rasa viermelui de mătase Bombyx mori.

    Crescătorii animalelor vor fi obligați să mențină numărul de animale adulte de reproducție, precum și descendenții necesari pentru înlocuirea acestora până la ieșirea rasei din pericol de abandon. Asociațiile crescătorilor de animale ar trebuie să verifice îndeplinirea criteriilor de eligibilitate de către fermele de animale.

    Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale este autoritatea competentă pentru elaborarea legislației subsecvente din domeniu. În termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a legii, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale elaborează normele metodologice de punere în aplicare a acesteia, care vor fi aprobate prin hotărâre de Guvern.


    Te-ar mai putea interesa

    Șeful ANZ anunță controale la fermele care încasează subvenții: ”Se va extrage al doilea eșantion” Preț viței în viu la centrele de colectare, în funcție de rasă și greutate Crescătorii de oi fac front comun: Nu mai vindem mieii de Paști sub 24 lei/kg în viu

    Ultimele știri

    Oamenii de știință au creat o vacă modificată genetic care produce lapte pentru diabetici UE introduce o taxă de 95 euro/tonă la importurile de cereale din Rusia şi Belarus Indicele de împrimăvărare în regiunile agricole ale țării