• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • MADR: Tinerii fermieri vor putea primi în arendă teren neintabulat!

    Roxana Dobre -

    O măsură promisă de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) nu poate fi pusă în aplicare din cauza birocrației de care chiar statul de lovește. Este vorba despre cele 50 de hectare de teren agricol pe care tinerii fermieri urmau să le primească odată cu banii acordați prin submăsura 6.1 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, schemă ce are o alocare de 43.022.207 euro, din care 20.000.000 euro pentru tinerii fermieri din diaspora. MADR vrea să repară însă acest blocaj și propune o Ordonanță de Urgență prin care să se obțină o derogare astfel încât suprafețele disponibile să poată fi concesionate și fără finalizarea cadastrului!

    Statul român se lovește de propriile reguli birocratice într-o sub-măsură care urma să îi ajute pe tineri fermierii. Deși startul pentru proiecte s-a dat deja de o lună, în prezent MADR nu poate asigura cele 50 de hectare promise în sensul concesionării sau arendării terenurilor cu destinație agricolă, libere de contract, aparținând domeniului public și privat al statului, aflate în administrarea Agenției Domeniilor Statului, prin atribuire directă.

    Motivul este acela că suprafețele respective nu sunt cadastrate și intabulate, condiție obligatorie pentru arendarea acestora. În acest sens, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a lansat pe site-ul propriu o Ordonanță de Urgență prin care urmărește elaborarea următoarelor reglementări:
    1. instituirea unei derogări de la aplicarea dispozițiilor art. 288 alin (3) precum și de la cele ale art. 305 alin. (2) – (4) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019, cu modificările și completările ulterioare, pentru terenurile agricole, proprietate publică/privată a Statului administrate de ADS și de Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură, până la finalizarea PNCCF, respectiv până în anul 2023.

    ”Prin derogare Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, aparatul central și instituțiile din subordine finanțate integral de la bugetul de stat, pot încheia contracte de concesiune și pot întocmi inventarul bunurilor ce alcătuiesc domeniul public al statului pe care le au în administrare, fără înscrierea acestora în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară, până la finalizarea Programului naţional de cadastru şi carte funciară 2015-2023, respectiv până la data de 31 decembrie 2023”, se arată în proiectul de OUG.

    2. crearea unui sistem financiar – contabil pentru MADR, aparat central și pentru instituțiie din subordine, finanțate integral de la bugetul de stat (Agenția Domeniilor Statului și Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură), care să permită accesarea resursele ANCPI destinate înregistrării sistematice a imobilelor din extravilan.

    ”Facem precizarea că, la această data, Agenția Domeniilor Statului deține în administrare o suprafață totală de teren cu destinație agricolă de 177.083,572 ha aflată în domeniul public al statului, din care 8887,3435 ha aflată în domeniul public al statului, liber de contract, neînscris în cartea funciară, întrucât nu au fost alocate din bugetul de stat sumele necesare efectuării acestui demers. În prezent, această suprafață liberă de contract nu poate fi concesionată, întrucât nu este înscrisă în cartea funciară”, se arată în documentul postat de MADR.

    Reamintim că AFIR a lansat pe 15 iulie prima sesiune din 2020 pentru depunerea cererilor de finanțare din cadrul sub-Măsurii 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020).  În cadrul acestei sub-măsuri fermierilor li s-a promit și că pot concesiona sau arenda terenuri cu destinație agricolă, libere de contract, în suprafață maximă de 50 de hectare, aparținând domeniului public și privat al statului, aflate în administrarea Agenției Domeniilor Statului, prin atribuire directă, tinerilor de până la 40 de ani.

    Depunerea cererilor de finanțare pentru submăsura 6.1, se face online pe www.afir.info, conform precizărilor din Ghidul Solicitantului, până pe 15 octombrie, inclusiv.

    Sprijinul nerambursabil este de maximum 50.000 Euro și va fi acordat sub formă de primă în două tranșe, astfel:
    – 75% din cuantumul sprijinului la primirea deciziei de finanțare
    – 25% din cuantumul sprijinului în maximum trei ani de la primirea deciziei de finanțare;

    Fondurile disponibile pentru submăsura 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” sunt de 43.022.207 euro, din care 20.000.000 de euro pentru tinerii fermieri din diaspora.  Pragul minim de selecție al proiectelor aferente sM 6.1 este de 25 de puncte.


    Te-ar mai putea interesa

    Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă Fermierii, ”arși” la arendă și la ANAF. Prețul mediu la grâu și porumb – nejustificat de mare Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne

    Ultimele știri

    La Cocoș: Primim zilnic 15-20 de cereri de angajare. Nu avem criză de personal! Prognoza agrometeo: Valori satisfăcătoare pentru rezerva de apă în majoritatea regiunilor agricole Cartofi cultivați direct din semințe, în câmp. Tehnologia Solynta – disponibilă în România din acest an