• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Scrisoarea unuia din cei mai puternici fermieri către autorități: Agricultorii au intrat în spirala morții și politicienilor le pasă doar de scaunele lor!

    Daniel Befu -

    Scrisoarea dură a unuia din cei mai puternici fermieri din Moldova către autorități! Fermierii au intrat în spirala morții și politicienilor le pasă doar de scaunele lor, spune Cătălin Grigoriu – unul din cei mai importanți fermieri din zona Moldovei. Acesta lucrează, în cadrul Moldova Farming o suprafață de aproximativ 7.000 ha de teren, dintre care 2.000 ha aflate în proprietatea grupului, cu suprafețe răspândite în județele Bacău, Neamț și Vrancea. Compania pe care acesta o manageriază practică o agricultură de înaltă precizie și aplică politica zero datorii, fie că e vorba de bănci, sau de furnizori.

    Cătălin Grigoriu (foto: capital.ro)

    Fermierul băcăuan a ținut să transmită prin intermediul celui mai citit portal de agribusiness din România, opinia sa privind modul cum a fost gestionată de către autorități drama fermierilor afectați în cel mai dramatic mod de seceta care a afectat sudul țării și parte din Moldova. În continuare prezentăm modul cum Cătălin Grigoriu percepe modul în care fermierii sunt tratați de fermieri:

    ”Dragă Agrointeligența, aceasta este părerea pe tema «ajutoarelor de secetă». Lucrez în domeniul agriculturii și a agribusiness-ului de peste 20 de ani. Am trecut prin acest, atât ca fermier cât și ca vânzător de inputuri agricole prin nenumărate crize (provocate atât de condiții meteo extreme, cât și de devalorizări ale monedei naționale, hiper inflații, dobânzi bancare uriașe, instabilitate politică, crize economice, etc, dar o astfel de nenorocire nu am văzut niciodată și mă refer la seceta extremă care a lovit estul și sud-estul României.

    În anii trecuți am fost martorii unor episoade de secetă severă care au compromis ori culturile de primăvară, ori culturile de toamnă, dar niciodată nu am văzut un an agricol complet și total compromis, cu mii de fermieri care efectiv nu au recoltat nici rapiță, nici grâu, nici floare și nici porumb. Și mă refer la acei fermieri adevărați care își cunosc bine terenurile și aplică o tehnologie de vârf, dar care acum sunt în pragul falimentului!

    În ceea ce mă privește personal, avem sute de hectare pe care am recoltat ușor peste o tonă de grâu și floarea soarelui la hectar, avem peste 150 de ha de porumb pe care le-am tocat efectiv și alte câteva sute de hectare în care nu cred ca scoatem o medie de circa 2-2.5 tone de porumb la hectar, în condițiile în care am aplicat o tehnologie completă și am efectuat absolut toate lucrările în momentele potrivite.

    Din nefericire, puțini din cei care ne conduc în prezent înțeleg cu adevărat drama miilor de fermieri din zonele afectate de această secetă extremă. Sunt profund dezamăgit că încă se «caută bani și soluții» pentru susținerea unei ramuri atât de importante a economiei românești precum agricultura.

    Când văd că de peste 30 de ani banii noștri sunt efectiv aruncați pe fereastră, irosiți și furați fără a rămâne nimic mostenire copiilor și nepotilor noștri- și aici mă refer la o infrastructură rutieră adecvată anilor 2020, la o agricultură susținută de un sistem normal de irigații, la o țară digitalizată și modernă în general- am pur și simplu sentimentul deznădejdii!

    Investițiile în agricultură au efect imediat! Randamentele unor investiții în agricultură se regăsesc în același an practic, excepție făcând doar investiția în irigații, care s-a amortizar într-un ciclu de circa 5 ani. Producțiile agricole au impact direct asupra PIB-ului României- și nu o dată creșterea economică a țării s-a datorat în bună măsură unor ani agricoli buni- iar exportul producției noastre agricole se regăsește imediat în cadrul balanței comerciale a țării.

    Doar simpla imaginație ne ajută să înțelegem faptul că scăderea consumului de îngrășăminte și alte inputuri agricole odată cu înființarea culturilor de toamnă, va conduce la producții slabe în anul 2021, deci un PIB diminuat, venituri încasate atât la bugetul de stat, cât și în cadrul fermelor, mai mici, deci reducerea consumului si intrăm în celebra spirală a «morții». Pur și simplu fermierii nu au bani să-și plătească inputurile agricole aferente anului 2019-2020 și evident nu au curajul și nici potența financiară să mai investească în cultura anului 2020-2021. Ei trebuie susținuți ACUM!

    Oameni capabili care să înțeleagă lucruri elementare, de altfel sunt mulți în România, doar că viziunea politică este extrem de limitată și este doar pe termen scurt: până la următoarele alegeri. Tuturor le pasă de viitorul scaun de deputat, senator, ministru și eventual de câteva populisme aruncate doar pentru a mai întreține câteva scandaluri politice.

    Oamenii de afaceri și fermierii, în cazul de față sunt efectiv lăsați singuri, de izbeliște. Acesta este adevărul crud!”.


    Te-ar mai putea interesa

    Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă Declararea terenurilor și animalelor la primărie. Termene în vigoare în acest an Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    La Cocoș: Primim zilnic 15-20 de cereri de angajare. Nu avem criză de personal! Prognoza agrometeo: Valori satisfăcătoare pentru rezerva de apă în majoritatea regiunilor agricole Cartofi cultivați direct din semințe, în câmp. Tehnologia Solynta – disponibilă în România din acest an