Supărarea oierilor privind ajutorul de 2.500 euro/fermă: ”Suntem puși pe drumuri pentru niște documente depuse deja la APIA”
Roxana Dobre -Nicolae Cioranu, președinte al Federaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine Romovis spune că oierii sunt supărați din cauză că sunt ”puși pe drumuri” pentru banii privind Măsura 21 și se cer niște documente care sunt deja depuse la dosarul pentru subvențiile zootehnice depus pentru Campania 2020. În plus, în spațiul online fermierii au comentat că medicul veterinar le solicită alți bani ca să le elibereze o adeverință care este depusă deja la dosar.
”Întrebarea mea de ce mai pun fermierii pe drumuri după acea adeverință de la medicul veterinar privind situația animalelor din Registrul Exploatațiilor din moment ce, cu două săptămâni înainte, și-au depus adeverința la APIA cu efectivul pe care îl au în exploatație. La 1 iulie (data de referință pentru ovine + n.r) eram în perioada de retenție, cel care are cererea la APIA nu poate umbla la efective. De ce îl punem pe om pe drumuri, la medic din nou. Nu ar trebui. Plus că pentru dovada contului pentru ce mai pui omul pe drumuri? Cererea și atât. Au făcut o măsură care să pună oamenii pe drumuri, au contul, efectivele acolo. Nu am înțeles de ce, dar asta este”, a declarat Cioranu pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.
Oierii pot depune cererile până la 23 octombrie
Condiții oieri:
- Solicitantul deține minimum 50 capete femele adulte din specia ovine sau minimum 50 capete femele adulte caprine, înregistrate în RNE, la data de 01.07.2020, pe unitate de producție / exploatație cu cod ANSVSA;
- Fiecare femelă adultă din specia ovine sau caprine pentru care se solicită sprijin temporar cu caracter excepțional, trebuie să aibă vârsta de minimum 12 luni la data de 1 iulie 2020;
Atenție: animalele nu pot fi ”amestecate” pentru încasarea banilor. Exemplu: Dacă în exploatația cu cod ANSVSA figurează înregistrate la data de 01.07.2020 50 de capete femele adulte din specia ovine și 30 de capete fermele adulte din specia caprine, sprijinul temporar cu caracter excepțional se va acorda doar pentru 50 capete ovine (nu pot fi cumulate efective de oi si capre din una sau 2 exploatații sa rezulte minimul de 50 capete).
Documente generale:
- coordonatele bancare / trezorerie. Atenție! Acestea se depun doar dacă aceasta prezintă modificări față de documentul depus la cererea unică 2020;
- procură notarială și o copie a CI / BI a reprezentantului (dacă este cazul).
Documente specifice:
- Extras din registrul exploatației / animalelor emis de operatorul Sistemului național de identificare și înregistrare a animalelor (SNIIA) din care rezultă efectivul de ovine și / sau caprine deținut la data de 1 iulie 2020, în exploatația / exploatațiile cu cod ANSVSA înscrisă / înscrise în cerere.
Valoarea Sprijinului pentru sectorul ovine sau caprine / exploatație în funcție de numărul total de ovine și caprine eligibile este:
- între 50 -100 capete – 500 de euro
- între 101-200 capete – 800 de euro
- între 201-300 capete – 1.300 de euro
- între 301-400 capete – 1.700 de euro
- între 401- 500 capete – 2.100 de euro
- peste 500 capete – 2.500 de euro.