• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • George Scarlat: Fermierii să nu își mai facă OUAI-uri. Statul va da bani pentru irigații!

    Angelica Lefter -

    Declarație cel puțin ciudată a secretarului de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, George Scarlat! Prezent la protestele de astăzi, miercuri – 26 august, în județul Constanța, pentru a se întâlni cu fermierii care au ieșit masiv cu utilajele în stradă, oficialul a declarat că îi îndeamnă pe fermieri să nu se mai asocieze în organizații de utilizatori de apă pentru irigații (OUAI-uri).

    Având în vedere că, mai ales în ultima perioadă fermierii români sunt îndemnați de conducerea ministerului să se asocieze în acțiunile și activitatea lor, pentru a reprezenta o forță, declarația lui George Scarlat vine în contradicţie cu tot ce s-a comunicat.

    Cu toate acestea, secretarul de stat are și o explicație pentru spusele sale, fermierii ar putea avea sisteme de irigații modernizate de stat, n-ar mai fi nevoiți să aplice pentru fonduri speciale pentru modernizarea sistemelor.

    ”În ultimii 4 ani avem în Planul Național de Investiție în infrastructura de irigații, avem o șansă unică! Vă garantez că ceea ce se va începe anul acesta va schimba în 5 ani foarte multe! Eu înțeleg, nu am cum să vă conving eu astăzi pe dumneavoastră! Rămâne să vedem! 230 de milioane de euro pe care le avem prinse în buget pentru a face despăgubiri, să fi avut 230 de milioane eu, care răspund de ANIF (Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare – n.r) , să faceți investiții, anul acesta am avut cei mai mulți bani prinși, mulți bani dar foarte puțini, 50 de milioane de euro. Întrucât suntem la sfârșit de exercițiu financiar a PNDR 2014-2020, sumele sunt limitate, pentru această sesiune de OUAI-uri au fost 43 de milioane de euro, și ținând cont și uitându-ne în statistici și am văzut proiectele și OUAI-urile care au aplicat și de 5-6 ori și au luat proiecte, în detrimentul unuia care nu a aplicat niciodată și nu a luat niciun proiect”, a spus Scarlat.

    ”Am spus să creăm în această ultimă sesiune posibilitatea ca măcar un OUAI, măcar stația de punere în funcțiune să și-o modernizeze și am zis că cei care au beneficiat în ultimii 5 ani, nu mai au de ce să primească punctaj acum. Vă spun ca informație pe care n-am mai spus-o, pe planul național de reziliență, avem posibilitatea noi, ca țară, declarând această infrastructură critică a României în ceea ce înseamnă schimbări climatice și securitate alimentară, să putem să modernizăm atât infrastructura principală de irigații cât și infrastructura secundară de irigație, dar, atenție, cea care este în administrarea statului. Cea pe care am predat-o către OUAI-uri, către fermieri va trebui pe Planul Național Strategic să prindem în continuare măsura 4.3 pe care o bugetăm.

    Fac apel către fermierii care doreau să-și constituie OUAI-uri că avem bani mai mulți să modernizăm noi, statul, infrastructura și să o predăm către fermieri la cheie, decât să mai aplice proiecte, pentru că nu vor fi prea mulți bani în PNS pentru măsura asta! De aceea vă spun că OUAI-ul și măsura 4.3 vor fi puțin schimbate, dar vom da posibilitatea în OUAI, ca și până acum, ultimele 2 sesiuni, ca până la 30% să aveți dreptul să achizițonați echipamente de irigații”, a spus secretarul de stat în MADR, George Scarlat.

    Declarațiile au fost confirmate și de fermierul dobrogean Theodor Lucian Ichim, cel care s-a ocupat de înființarea Grupului de Inițiativă Civică al Producătorilor Agricoli din Dobrogea.

    ”Domnul secretar de stat a spus că nu mai încurajează înființarea de noi organizații de utilizatori de apă pentru irigații, (OUAI-uri), pentru că dumnealor din cele 80 de miliarde, fondul de solidariatate pe care îl primim de la Uniunea Europeană pentru criza Covid-19, vor fi investite vreo 3 miliarde de euro pentru irigații”, a confirmat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO, tânărul fermier Theodor Ichim.


    Te-ar mai putea interesa

    Tic-tac, tic-tac cu avansul APIA. Termen urgent pentru plata primei tranșe din subvenții Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri!

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial