S-a aprobat subvenția de 100 de euro/bovină! Cererile, la APIA în termen de 20 de zile de la publicarea OUG!
Roxana Dobre -Sprijinul de 100 de euro pe cap de vacă a fost aprobat și va fi finanțat de la bugetul național pentru crescătorii care au minim 91 de animale eligibile și maxim 1.000, pentru a se respecta plafonul de 100.000 de euro/beneficiar. Ajutorul de stat acordat crescătorilor de vaci, în cuantum de 100 euro/cap bovină, a fost aprobat ieri, joi – 27 august, în ședința Guvernului în forma unei Ordonanțe de Urgență privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul bovin în contextul crizei economice generate de pandemia COVID 19.
În documentul oficial, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a operat principala modificare cerută de liderii din zootehnie: scăderea pragului de la minim 100 de capete la 91 de capete eligibile pentru banii care vin să compenseze pierderilor provocate de pandemia COVID-19, în perioada cuprinsă între 1 martie – 1 iulie 2020.
În documentul aprobat de Guvern se arată că banii se acordă crescătorilor care dețin animale din speciile bovine respectiv, întreprinderilor individuale şi familiale, persoanelor fizice autorizate, persoanelor fizice, după caz, precum şi persoanelor juridice.
Aceeași sursă arată că pentru a fi eligibili la acordarea ajutorului de stat beneficiarii trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele criterii de eligibilitate:
a) să dețină femele adulte (cu vârsta de minim 24 luni la data de 1 iulie 2020 n.r) din specia bovine înregistrate în Registrul Național al Exploatațiilor (RNE), în exploatații cu cod ANSVSA, la data de 1 iulie 2020. NOTĂ: S-a eliminat condiția inițială ca vacile să aibă minim o fătare ceea ce poate introduce la plată și junincile!
b) nu au solicitat alte tipuri de ajutor de stat pentru aceleaşi costuri eligibile în baza Comunicării CE – Cadru temporar pentru măsuri de ajutor de stat de sprijin a economiei în contextul actualei pandemii de COVID-19 (2020/C91I/01);
c) nu se afla în dificultate (respectiv reorganizare, lichidare, faliment) în baza evidențelor Oficiului Național al Registrului Comerțului la data de 31.12.2019 sau în cazul persoanei fizice nu a fost emisă o decizie definitivă a instanțelor judecătorești de constatare a falimentului până la data de 31.12.2019.
”Ajutorul de stat se acordă beneficiarilor care dețin minimum 91 capete femele adulte bovine înregistrate în RNE la data de 1 iulie 2020. Cuantumul ajutorului este echivalentul în lei a 100 euro/cap femelă bovină adultă. Valoarea totală ce poate fi acordată pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole nu depășește echivalentul în lei a 100.000 euro”, se mai arată în proiect.Despre scăderea pragului pentru ajutorul de stat Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris în premieră aici: Subvenția APIA de 100 euro/bovină: Pragul minim scade la 91 de capete per exploatație!
Documentul Guvernului mai precizează că beneficiarii care accesează ajutorul de stat nu pot accesa și Măsura 21 – Măsură specifică de acordare a unui sprijin temporar cu caracter exceptional în cadrul FEADR ca răspuns la epidemia COVID din cadrul PNDR 2014 – 2020.
Despre Măsura 21 Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris în premieră aici: Subvenţie COVID-19 pentru vaci: 1.000 euro la fermele cu 5-10 capete, 7.000 de euro la peste 100 capete!
Perioada de valabilitate a schemei este cuprinsă între data intrării în vigoare a prevederilor ordonanţei de urgenţă şi data de 31 decembrie 2020.
Cererile se depun la APIA. Fermierii au 20 de zile la dispoziție de la publicarea OUG în Monitorul Oficial
Beneficiarii depun la centrele judeţene ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură -APIA, respectiv al municipiului Bucureşti o cerere însoţită de următoarele documente:
a) copie de pe B.I./C.I. a beneficiarului, certificatul de înregistrare la Oficiul Național al Registrului Comerțului al beneficiarului, împuternicire și o copie a B.I./C.I. al/a reprezentantului legal;
b) registrul exploatației emis de operatorul Sistemului naţional de identificare și înregistrare a animalelor din care rezultă efectivul de bovine deținut la data 1 iulie 2020, pentru exploatația/exploatațiile cu cod ANSVSA înscrisă/e în cerere;
c) coordonate bancare/trezorerie.
Cererea de solicitare a ajutorului de stat și documentele justificative pot fi depuse la centrele judeţene ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, respectiv al municipiului Bucureşti, sau transmise prin fax, poștă sau în format electronic scanat prin e-mail, cu condiția asumării prin semnătură de către reprezentantul legal al beneficiarului pe fiecare pagină a documentului transmis.
Perioada de depunere a cererilor de solicitare a ajutorului de stat şi a documentelor justificative este de 20 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență. Plata ajutorului de stat se efectuează până la data de 31 decembrie 2020. Nu se acordă plăți ulterior datei de 31 decembrie 2020 dacă se constată că acestea nu au putut fi efectuate din cauze imputabile beneficiarului, respectiv nedeclararea unui cont valid la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.
”Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură efectuează control la fața locului la 5% din numărul beneficiarilor sau 10% din efectivul de femele adulte bovine pentru care se solicită ajutor”, se precizează în proiectul de OUG.