• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Adrian Oros: ”Piscicultorii înregistrau la greu pierderi cauzate de cormorani ca să primească bani”

    Roxana Dobre -

    Sectorul piscicol nu are subvenție directă ca în alte state și merge în pierdere, a atras atenția ministrul agriculturii Adrian Oros în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc la Iași.  Acesta a subliniat că cei care se ocupă cu creșterea peștelui nici măcar nu sunt considerați la nivel european ”producători de hrană”.

    ”Din păcate, asta este situația, nici nu sunt considerați la nivel european producători de hrană. Există o altă autoritate de management care gestionează piscicultura și operațiunile piscicole. Sumele, comparativ cu cele care vin în agricultură, sunt foarte, foarte reduse. În multe state, există ministru separat pentru așa ceva, sigur că în statele unde pescuitul, mai ales pescuitul oceanic, este o activitate importantă, uneori mai importantă decât agricultura acelor state. În statele europene, din zona noastră, piscicultura este un domeniu care nu are subvenție directă, are doar acele alocări pe măsuri prin care se poate sprijini activitatea în acvacultură”, a arătat Oros.

    Oros spune că a început intabularea terenului sub luciu de apă

    Adrian Oros a atras atenția că situația pe care a găsit-o la agenția care se ocupă de pescuit este una dezastruoasă. ”Trebuie să vă spun care este situația pe care am găsit-o acolo. În continuare, Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură (ANPA), că noi prin ANPA gestionăm, are peste 30.000 de hectare de teren sub luciu de apă pentru care ANPA nu este proprietar, de aceea toți aceea care au încheiat un fel de contract cu ANPA de-a lungul timpului, și aici e vorba de ani de zile, nu au posibilitatea să aplice la aceste proiecte, trec proiectele pe lângă ei și de aceea banii au fost foarte puțin absorbiți, dar nici statul român nu încasează redevență pentru că nu este un contract de concesiune, ei nefiind intabulați”, a mai punctat ministrul.

    Șeful de la agricultură a mai subliniat că în acest an a pornit procesul de intabulare și primele contracte de concesiune le va semna săptămâna viitoare.  ”Sunt vreo 7-8 ferme la care am terminat cadastrarea suprafețelor de sub luciu de apă, nefiind alte litigii, pentru că în domeniul acesta sunt multe alte litigii, digurile sunt ale unora, apa este a companiei de apă, luciu de apă e al altora, terenul al unora, lucrurile sunt foarte tulburi și în opinia mea au fost lăsate în mod intenționat așa pentru că dacă lucrurile nu sunt clare se pot întâmpla lucruri. Încercăm să le desțelenim și să intabulăm tot ceea ce se poate intabula sub luciu de apă, să facem aceste contracte de concesiune”, a mai spus ministrul care a specificat că MADR a făcut o estimare pentru a concesiona suprafața pe care o deține ANPA.

    ”Noi am făcut o estimare, dacă am concesiona toată suprafața, ar veni vreo 10-15 milioane de euro, nu sunt bani foarte mulți, dar sunt ceva pentru ANPA, doar din redevențe, iar cei care sunt beneficiarii acelor contracte ar putea să absoarbă acești bani. Ei în ultima perioadă au fost încurajați prin modul de alocare a acestor măsuri să înregistreze pierderi și nu să facă piscicultură, a fost acea măsura 2.1 prin care ei săracii înregistrau la greu pierderi datorate mai ales cormoranilor ca să primească sume de bani. A fost un sport național să scrie proiecte prin care înregistrau pierderi în loc să scrie proiecte de acvacultură, să absoarbă bani, neavând această posibilitate pentru că nu aveau un contract de concesiune valabil”, a mai spus ministrul.


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă în Monitorul Oficial: Vânzarea unui teren agricol devine nulă dacă nu se achită acest impozit! Urări de Paşte 2024. Felicitări şi mesaje frumoase de Învierea Domnului Hurlupi la prun: cauze ale bolii, combatere

    Ultimele știri

    Depozitarea în silobag – prețul calculat per tona de cereale Nina Horvath, fermieră: Prima decizie pentru un crescător de Angus – fac producție sau reproducție? Nou val de ploi torențiale și grindină. Județele sub alertă de inundații