• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Ce se schimbă de la 1 ianuarie pentru cei care vor să facă agricultură ECO

  agrointeligenta.ro -

  Procedura de înregistrare a operatorilor din domeniul agriculturii ecologice va cunoaște modificări semnificative începând cu anul 2014. Acestea sunt cuprinse în Ordinul nr. 1253/2013 al Ministrului Agriculturii si Dezvoltării Rurale, care detaliază etapele ce trebuie parcurse în cadrul procedurii, menține anumite prevederi din legislaţia anterioară (Ordinul nr. 219/2007), dar aduce și modificări specifice.

  Avocaţii de la firma de avocatură Schoenherr şi Asociaţii au analizat care sunt principalele modificări aduse de Ordinul Ministrului Agriculturii si Dezvoltării Rurale:

  1. Data limită pentru înregistrare
  Începând cu anul 2014, operatorii au obligația de a-și înregistra activitatea până pe 31 august, inclusiv, la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin direcțiile pentru agricultură județene și cea a Municipiului București. Anterior acestei modificări, data limită era 16 mai, inclusiv.

  2. Termene speciale şi categorii de operatori
  Ca excepţie de la data limită pentru înregistrare menţionată mai sus, Ordinul 1253/2013 stabileşte o dată limită specială (15 decembrie – în reglementarea veche era 31 decembrie), care se aplică anumitor operatori în domeniu, cadrul acestora fiind însă extins comparativ cu vechea legislaţie.
  Astfel, conform Ordinului 219/2007, în această categorie intrau doar producătorii din producția vegetală și animalieră, care accesau Programul Național de Dezvoltare Rurală, precum şi producătorii care desfăşurau activităţi de colectare din flora spontană, procesatorii şi comercianţii. Din 2014, se vor alătura acestora producătorii din acvacultură care accesează Programul Operațional pentru Pescuit, precum şi importatorii şi exportatorii.
  În plus, Ordinul 1253/2013 oferă avantajul acestui termen special prelungit și noilor producători din producția vegetală și animalieră, care se înregistrează pentru prima dată, dar cu respectarea unei duble condiții- pentru culturile înființate după data de 16 mai a fiecărui an și cu posibilitatea ca inspecția pentru anul în curs să poată fi efectuată în timpul perioadei de vegetație.

  3. Operatori cu mai multe puncte de lucru
  Operatorii care au mai multe puncte de lucru (pe raza mai multor județe) vor depune o singură fișă de înregistrare, la direcția pentru agricultură județeană din raza județului unde își au sediul social. Astfel, procedura se simplifică. Conform vechii reglementări, operatorul care avea mai multe puncte de lucru era obligat să completeze un set de fișe de înregistrare pentru fiecare unitate.

  4. Operatori care desfăşoară activitate de producţie şi care comercializează exclusiv produse realizate din propria exploataţie
  În vederea înregistrării, operatorii care desfășoară activitate de producție și care comercializează exclusiv produse realizate în propria exploatație vor depune doar fișa de înregistrare a producătorilor în agricultură ecologică la direcția pentru agricultură județeană. Dacă aceștia vor comercializa şi produse achiziționate de la terțe persoane/ companii, vor depune și fișa de înregistrare a comercianților de produse ecologice.

  5. Documente adiţionale fişei de înregistrare
  Dacă Ordinul 219/2007 stipula ca document adițional fișei de înregistrare – contractul dintre operator și organul de inspecție și certificare, Ordinul 1253/2013 adaugă două documente suplimentare, și anume: (i) o declarație pe proprie răspundere pentru înregistrare (această declarație trebuie depusă doar de operatorii care accesează măsuri din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală și din Programul Operațional pentru Pescuit) și (ii) o declarație pe proprie răspundere pentru deținerea documentelor necesare înscrierii în agricultura ecologică, conform modelelor prezentate în Ordinul 1253/2013.

  6. Comercianți cu amănuntul care vând nemijlocit produse ecologice, ambalate și etichetate direct consumatorului final
  Începând cu ianuarie 2014, comercianții cu amănuntul care vând nemijlocit produse ecologice, ambalate și etichetate direct consumatorului final sunt exonerați de la înregistrare, sub condiția de a raporta activitatea pe care o desfășoară către direcția pentru agricultură județeană. Pe lângă raportarea activității, acești comercianți vor mai avea obligația de a da o declarație pe proprie răspundere pentru exonerare.

  7. Importatori si exportatori
  Ordinul 1253/2013 adaugă o condiție nouă pentru operatorii importatori sau exportatori de produse ecologice – aceea de a declara direcției pentru agricultură județeană- trimestrial şi la cerere, dacă este cazul, situația importurilor și exporturilor pe care le-au realizat.

  8. Încetarea activităţii operatorilor
  Sub imperiul vechiului ordin, operatorul trebuia să informeze direcția pentru agricultură județeană și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale cu privire la încetarea activității. Începând cu anul 2014, notificarea ministerului nu mai este obligatorie.
  Noul act normativ stabileşte anumite reguli în caz de retragere voluntară și în caz de excludere a operatorului.
  Astfel, în cazul retragerii din iniţiativa operatorului, acesta va trebui să păstreze, pentru o perioadă de 5 ani după notificarea încetării activității, toate înregistrările contabile și documentele emise în perioada desfășurării activității.
  În cazul în care operatorul săvârșește încălcări majore, acesta va fi exclus și, totodată, sancționat cu interdicția depunerii unei noi fișe de înregistrare timp de 5 ani de la excluderea din sistemul de agricultură ecologică.

  Concluzii
  Noul cadru legal privind înregistrarea operatorilor în agricultura ecologică care va intra in vigoare începând cu 1 ianuarie 2014 cuprinde prevederi detaliate în domeniu şi care pot asigura un control semnificativ mai eficient din partea autorităţilor implicate.

  Sursa: realitatea.net


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Zucchini, dovlecei şi plăcintar BIO, made in România Ferma de familie ajunsă în anul 2021. Luptele fermierului Florin Platon, răzeșul care lucrează terenul bătăliei de la Podul Înalt Asociație de fermieri: ”Domnule Oros, faceți ceva pentru noi sau vă dați demisia!?!”

  Ultimele știri

  UE nu sprijină financiar transportul de animale vii și recomandă abatoarele de fermă Carmen Avram: ”Domnul ministru Oros, nemaivăzutul, a fost prins cu 3 minciuni” Ministrul Adrian Oros, întâlnire cu Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA, David Muniz