• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Terracalco – produsul care aduce rezultate excepţionale fermierilor care îl utilizează!

    Dr. Ing. Bogdan Costea -

    După cum v-am obişnuit, ne place să lăudăm fermierii care ne folosesc produsele şi au rezultate excepţionale. În primul rând pentru că sunt deschişi la nou şi receptivi şi în al doilea rând pentru că vor să facă profit. După cum v-am obişnuit, toţi cei care vi i-am prezentat până acum (şi nu numai) au înţeles că totul vine de la sol. Aici e baza. Nu suntem în sere, să lucrăm în saci nutritivi, ci lucrăm curat, cu solul nostru, mai bun, mai rău, cu precipitaţii şi fără. Dacă îl îngrijeşti optim, vei avea recolte optime. Dacă îi dai ce îi trebuie, dacă baza e bună şi tratăm de fiecare dată problema şi nu efectele ei, vom avea rezultate directe şi indirecte pe o perioda scurtă, medie şi lungă, sustenabile şi durabile. Doar aşa putem face performanţă, tinzând spre cât mai bun, an de an. Încă o dată, suntem mândri de fermierii noştri, mândri de cei care au introdus deja în tehnologia culturilor pe care le înfiinţează Terracalco, convingându-se de efectele unui produs-substanta activă pură, suntem mândrii de cei care nu au făcut-o dar o vor face, azi, mâine sau poimâine. Asta înseamnă performanţă! Pentru ca ne-ati ales, vă multumim!

    Dar să discutăm practic. Fermierii care folosesc Terracalco au rezultate mai bune. Văd o îmbunătăţire, fie ea fizică (structură), chimică (deblocare rapidă) sau biologică (viaţa din sol). Şi e rapidă şi rezistă în timp. Vedem producţii mai bune, vedem calitate mai bună a producţiilor. Vă vom prezenta câţiva dintre aceştia, vă vom destăinui din reuşitele lor, urmând apoi să discutăm şi partea teoretică, de ce, cum, cât.

    Profit de 2.000 lei/ha pe suprafețele tratate cu Terracalco 95

    Începem din Maramureş, de la un fermier cunoscut în zonă pentru seriozitatea lui şi pentru pasiunea pentru agricultură.

    “În toamna lui 2019 am făcut o scarificare la 60 cm. Dacă aveam Terracalco 95 atunci l-aş fi aplicat. Dar l-am aplicat în primăvară, după discuire, dar înainte de trecerea cu combinatorul, în doză de 750 kg/ha. Tot în aceeaşi zi, am pornit semănatul cu o doză de 250kg/ha MAP. Am avut precipitaţii suficiente şi nu am mai putut intra la prăşit. Ce m-a surprins a fost faptul că în luna iulie, am observat diferenţe de talie de aproximativ 40 cm între zonele unde am aplicat Terracalco 95 versus zonele unde nu am aplicat. La cum arată porumbul unde am dat cu Terracalco, estimez o producţie de 10-11 to/ha, faţă de doar 7-8 to/ha unde nu am aplicat. Vă daţi seama? În bani, discutăm undeva la 2000 lei în plus ca şi profit! Fiind primul an în care am introdus în tehnologie Terracalco 95, sunt extrem de mulţumit de aplicare, distribuire şi rezultat, astfel că îl voi introduce în tehnologia fiecărei culturi pe care o înfiinţez!” ne-a declarat încântat de cultura sa de porumb, domnul Vasile Sarcă.

    Atât de mult ne-a plăcut încât ne-am permis şi noi să punem câteva panouri.

    Apoi ajungem în Bihor, în localitatea Leş, unde Florin Ciurdariu, un împătimit într-ale agriculturii, căruia, argumentat, îi place să testeze diverse soluţii. De când a început să folosească Terracalco (2016), nu concepe să înfiinţeze o cultură fără a integra Terracalco 95 în tehnologia acesteia, în doze diferite în funcţie de experienţa dumnealui dar şi de analizele de sol.

    Aici a testat o fertilizare minimă, bazându-se maxim pe capacitatea Terracalco 95 de a debloca elementele nutritive din sol: Fertilizare 100 kg sare potasică înainte de arăt, 200 kg TERRACALCO 95 înainte de cea de-a doua trecere pt pregătirea patului germinativ cu combinatorul, 100 kg 18-46 odată cu semănatul, 160 kg azotat la praşilă, un tratament cu Topsin + insecticid și încă o trecere cu insecticid. După cum se poate observa, plantele arată foarte bine, sunt optim dezvoltate. Asteptam producţia. Care cu siguranţă va fi îndestulătoare, după cum se prezintă plantele” Atenţie, fermierul a fertilizat cu 60kg K2O s. a, 72 kg N s.a., 46 kg P2O5 s.a. (floarea soarelui consumă 35-45 kg/to N, 18-25 kg/to P, 45-55/to de K2O). După cum arată, recolta va fi de minim 3 to/ha, chiar tindem să spunem spre 4 to/ha. Şi dacă am considera minimum de 3 to/ha, putem observa cu uşurinţă că Terracalco 95 a deblocat N, P, K din sol necesare + a redus consumul de elemente/to de produs obţinut spre minim. Asta înseamnă enorm şi fermierul pe profit, adică scopul nostru, al Carmeuse agricultură!

    Ajungem în Arad, la o familie de fermieri italieni, care, cu analizele de sol în mână, ne arată influenţa clară a Terracalco 95. “Aplicăm din 2016 Terracalco 95, în doza de 1 tonă/ha, pe toată suprafaţa prin rotaţie. Am pornit de la Ph-uri cuprinse între 4.8 -5 şi am ajuns, pe toate solele unde am aplicat Terracalco 95, cu valorile ph-urilor peste 6. Este o realizare enormă, acest aspect se poate vedea şi în uşurinţa cu care se lucrează solul. Vom folosi acest produs, pentru că avem mare încredere în el, ne spune Alberto, mulţumit de realizările sale. Anul ăsta, vrem să experimentăm pe terenul unde deja am ajuns la Ph de 6-6.2, încă 1 to/ha pentru a ajunge la pH neutru (spre 7) benefic fiecărei culturi. Suntem siguri că Terracalco 95 este cea mai bună soluţie pentru rezolvarea problemelor ce ţin de aciditatea solului!”au spus fermierii.

    Practic, aici am demonstrat, o creştere masivă şi sustenabila a Ph ului solului, de la valori de 4.8 la valori de 6 – 6,2, cu efect direct asupra propietatilor fizice ale solului cât şi asupra producţiei şi calităţii acesteia.

    Fără Terracalco 95 vs. cu Terracalco 95

    Coborând în sud, în Argeş, găsim suprafeţe afectate de secetă. Pe lângă mulţi fermieri care folosesc Terracalco 95, îl remarcăm pe Florinel Iordache, de la Humele (însăşi denumirea localităţii ne indică un loc ideal pentru Terracalco). Ne povesteşte sincer, cum a fost introducerea în schema tehnologică a produsului Terracalco 95 şi rezultatele obţinute.

    „Domnule, eu l-am folosit cu scopul clar de a-mi afâna solul! După cum şi denumirea localităţii o spune, aici procentul de argilă din sol este deosebit de mare. Şi Terracalco asta a făcut, l-a afânat. L-am administrat uşor, apoi ca rezultat direct, solul nu se mai lucrează greu, consumul de motorină a scăzut, nu mi se mai distrug părţile plugului, discuri etc. Ce mai, sunt mulţumit de produs! Mi-am propus ca în fiecare an, prin rotaţie să fac câte 100 ha cu Terracalco. Îl aplic fie pe mirişte, apoi ar la 25 cm; fie pe arătură şi îl încorporez cu discul. E important să nu laşi Terracalco pe sol fără să îl încorporezi, pentru că altfel, ţi se dizolvă mai greu, dar se dizolvă şi aşa” ne spune sincer domnul Florinel, Preşedinte al Societăţii Agricole Albina din Humele, o companie cum rar am mai văzut, unde implicarea tuturor e la nivel extraordinar.

    2020 se dovedeşte a fi în continuare un an care a pus la grea încercare fermierii din România

    Lipsa apei, manifestată prin secetă atmosferică iniţial şi apoi pedologică, a anulat orice speranţă de a face producţia aşteptată, în mai toate zonele ţării.

    Totuşi din aceste aceste aspecte, am învăţat mult. Avem convingerea că vom fi mai pregătiţi pe viitor, investind în toate aspectele unei culturi ideale, care să nu sufere atât. Sunt aspecte pe care le putem face noi, cu minimă cheltuială cum ar fi:

    Dintre măsurile cu investiţie serioasă trebuie să ne gândim la:

    Ce face TerraCalco® fizic, în sol:

    Cu alte cuvinte, într-un sol cu o structură granulară, apa se infiltrează uşor, păstrarea ei făcându-se de asemenea uşor, între agregate (pe toata coloana lui). Astfel, în cazul acestui sol structurat, apa ajunge în pânza freatică uşor, umple spaţiile dintre particulele de sol, împiedicând astfel pierderile prin evaporare, deoarece apa devine strâns legată între acestea. Toate picăturile de apă legată între particule au aproximativ aceeasi dimensiune iar capilaritatea nu se manifestă decât în stratul superficial de 0-20 cm, care constituie practic, o “pătură” complexa, un adevărat compost.

    Un sol structurat (structură granulară) ar trebui să reprezinte un deziderat obligatoriu în tehnologia oricărei culturi. Fie că vorbim de rapiță, grâu, orz, lucernă, porumb, soia, floarea-soarelui, sfeclă de zahăr, cereale, sorg, culturi legumicole, floricole, sere, solarii, toate acestea au în comun nevoia unui sol în care sistemul radicular penetrează uşor, valorificând un volum mult mai mare de sol, rezultând astfel un proces de aprovizionare cu apă şi elemente nutritive, net superior  unui sol cu o structură compactă, cu rezultat direct vizibil în cultură:

    Fără vs cu Terracalco 95 (sistemul foliar foarte bine dezvoltat, limb mare, fotosinteză accentuată) – Teleorman

    Un alt motiv este faptul că solul structurat se lucrează foarte uşor. Gândiţi-vă la întoarcerea brazdei sau la lucrarea de scarificat, când solul ridicat, practic se sfârmă – faţă de solul compact, în care brazda sau conglomeratele de sol rămân intacte, la prelucrarea mecanică.  Ce înseamnă sol structurat? Foarte simplu:

    Ce înseamnă un sol compact?

    Spaţiile dintre particulele de sol sunt pline. Practic, nu avem procese de floculare ci doar de coagulare. Astfel, apa rezultată în urma precipitatiilor ajunge în stratul superficial, eliminându-se astfel aerul dintre particule rezultând o îmbibare. Tocmai din acest motiv, vedem, de exemplu cerealele (grâul, orzul) la sfârşitul perioadei de iarnă-începutul primăverii, colorate în galben chiar maroniu, în loc de verde. Fenomenul se explică prin prezenţa apei care umple stratul superficial 0-20 cm, rezultă îmbibarea acestuia şi apoi băltirea. Practic, particulele de sol fac o soluţie comună cu apa , nu avem aer, nu avem activitate microbiană, nu avem hrana în sol. Cand apare încălzirea, stratul superficial se usucă, încep microorganismele să activeze, dar nu avem apă. Si astfel, procesele de hrănire sunt încetinite  la minim. Aceste soluri se lucrează greu, pierd materie organică de la un sezon la altul, au argilă >30% şi fermierii nu pot controla procesele tehnologice de intrare in sol (adica nu poţi ştii când poti face lucrări ).

    Mai jos o poză ce ilustrează exact diferenţa între o structură granulară şi una compactă în cadrul aceleiaşi sole (în stânga aplicând Terracalco 95 iar în dreapta, nu). Se vede clar diferenţa de aplicare în funcţie de cum au ajuns granulele pe sol. Partea fără Terracalco e o poză clară, pe care o vedem des între ianurie-februarie-martie, culoarea galbenă influenţând radical creşterea şi dezvoltarea culturii:

    Diferența dintre cele 2 o reprezintă folosirea TerraCalco®, care a “transformat” structura solului!

    Din punct de vedere chimic, nevoia de Terracalco este ilustrată cel mai bine de valoarea pH ului solului. Dacă este acid (sub 6.8) elementele nutritive nu sunt accesibile plantelor, ele sunt blocate.

    Buckman&Brady ne arată cât pierdem din îngrăşămintele pe care le aplicăm în funcţie de pH ului solului:

    Cu alte cuvinte, avem un pH de 5.3, plătim 100 kg azot substanţă activă, pe care le introducem în sol, dar plantele noastre (fie că discutăm de porumb, soia, floare, cereale, răpită, cartof etc) absorb doar 43 kg – restul fie se blochează, fie se volatilizează, fie ajung în pânză freatică. Deci plătim degeaba o sumă deloc neglijabilă.

    La fosfor, şi mai rău. Dacă avem un pH de 5.2, din 100 kg substanţă activă, plantele utilizează doar 34 kg, restul transformadu-se în forme neasimilabile pentru plante. Iarăşi bani aruncaţi.

    TerraCalco® ne ajută să modificăm pH ului solului într-un interval de timp scurt, cu rezultate vizibile imediat.

    Terracalco 95, este un produs revoluţionar, granulat, cu un conţinut de substanţă activă între 95-97.8 % (CaO). Acesta se utilizează cu succes pe soluri uşoare, medii şi grele, rezolvând majoritatea problemelor referitoare la sol într-un timp scurt, cu o doză foarte mică (0,2-2 to/ha în funcţie de cartarea agrochimică).

    Astfel TerraCalco® 95:

    – Aplicat după recoltare şi apoi încorporat în sol, va determina o structurare mai aerisită a acestuia, astfel că particulele de sol nu se vor mai coagula între ele, ci se vor separa determinând un ajutor în efectuarea lucrărilor agricole de bună calitate;

    – Brazda întoarsă în urma lucrării de arăt nu va mai fi compactă ca înainte ci dimpotrivă o parte importantă din aceasta se va mărunţi, rezultând o lucrare de bună calitate;

    – Unde aplicăm TerraCalco® 95, nu vom mai avea băltiri. În urma aplicării acestuia, acţionează la o afânare corespunzătoare a solului, astfel că e distrus hardpanul, permiţând apei, oxigenului şi dioxidului de carbon să circule liber prin sol. Acest efect al TerraCalco®, dublat de o agrotehnică adecvată, garantează un teren liber, fără ochiuri de apă, cât mai omogen. Astfel, circuitul apei se va desfăşura corespunzător şi un astfel de sol va avea apă pentru culturile agricole o perioadă mult mai lungă faţă de celelalte soluri netratate (în cazul secetei)

    – Viermi sârmă (Agriotes sp.) unii dintre cei mai păgubitori dăunători ai culturilor agricole, dispar după utilizarea TerraCalco® 95. Aceştia preferă un sol greu, argilos, neaerat, compact. În urma aplicării TerraCalco® 95, solul devine afânat, uşor, aerat, ceea ce nu este pe placul viermilor sârmă. De asemenea în urma aplicării TerraCalco®, apar bacterii care pun la dispoziţia plantelor, fosforul, azotul, potasiul, sulful şi microelemente, înlăturând la fenomenul de blocaj al elementelor nutritive în sol. Apar rame şi vieţuitoare mici în sol, care contribuie enorm la afânarea solului.

    De ce TerraCalco®  şi nu altul?

    Din foarte multe motive. În primul rând conţinutul de substanţă activă (ne referim la substanţa activă şi nu la carbonat) este de 98%. Este produsul ideal, adică ipotetic vorbind, pentru ca nu e produs, e substanta activa pura (net superior oricărui produs existent).

    Apoi:

    Mecanismul de acţiune este foarte simplu, diferit faţă de carbonatele de calciu sau de magneziu (care trebuie să „scape” de CO2 şi apoi să acţioneze). TerraCalco® reacţionează cu apa şi formează 2 molecule de hidroxil (OH-) care acţionează direct asupra hidrogenului (indicator de aciditate H+) rezultând 2 molecule de apă.

    Recomandări la aplicarea TerraCalco® 95 în toamnă

    Pentru perioada de toamnă, aplicăm TerraCalco® pentru culturile de răpită, cereale şi apoi porumb, floarea soarelui, soia, cânepă, cartof, sfeclă de zahăr, lucernă, mazăre, în, legume, culturi energetice. Principalulul obiectiv este să aplicăm înainte de o lucrare de pregătire a solului (Disc, combinator, freză, grapă sau orice agregat care încorporează granula de TerraCalco®între 2 şi 25 cm) sau în unele cazuri, înainte de o lucrare de bază (arăt, scarificat). Ideea e să îi asigurăm granulei de TerraCalco® umiditate mare prin încorporare, pentru un contact perfect cu solul, cu scopul de a se dizolva şi a acţiona foarte rapid, pentru pregătirea condiţiilor optime de care are nevoie viitoarea cultură care va fi însămânţată. Granula astfel aplicată se descompune în prezenţa umezelii ridicate şi acţionează direct şi fără echivoc îmbunătăţind partea fizică, chimică şi biologică a solului.

    Ca şi interval calendaristic, aplicăm înainte de înfiinţarea culturii, chiar cu 6 luni până la câteva zile înainte de semănat. Nu avem restricţii din acest punct de vedere, dar recomandăm încorporarea pentru o lucrare de calitate. Vom vedea rezultate în termen scurt, sol mai uşor, afânat, cu nutrient disponibili, optim pentru viitoarea cultură. Din acest motiv, fermierii care utilizează TerraCalco® 95 ne transmit că văd plante mai dezvoltate, mai rezistente la secetă şi care în final dau producţii mai bune şi de o calitate ridicată.

    Cu alte cuvinte, de la fermier la fermier, îţi recomandăm TerraCalco® dacă:

    Când să aplici?

    La pregătirea terenului, apoi încorporăm. Putem aplica atât înainte de o lucrare de bază a solului (arat) cât şi de o lucrare superficială (combinator, disc etc.)

    TerraCalco® contribuie la o îmbunătăţire radicală a solului, iar în baza unui program de aplicare fie doză unică, fie făcut pe 2-3-4 ani, crescând în timp record calitatea şi cantitatea producţiilor.

    Îi poate dăuna solului?

    1. NU. Toţi fermierii care au folosit, folosesc şi vor folosi TerraCalco sunt o garanţie în acest sens. Se foloseşte pe scară largă în majoritatea ţărilor europene, continental american etc. A fost produsul anului în Ungaria. Tratează problemele adevărate ale solului şi nu efectele acestor probleme. Acţionează rapid, rezultatele sunt durabile şi vizibile din anul în care am aplicat (ideal pentru terenul luat în arendă).

    Nu ai folosit Terracalco? Încearcă şi te vei convinge.

    Pentru orice detaliu sau dacă aveţi nevoie de mai multe lămuriri, contactaţi-ne. Echipa noastră de experţi vă va vizita pentru a vă prezenta beneficiile Terracalco.

    Pentru detalii suplimentare, contactaţi-ne:
    Dr. Ing. Bogdan COSTEA
    Team Leader Agricultura Romania & Republica Moldova
    M:+40.757 929 157
    Email:agricultura@carmeuse.ro
    http://www.carmeuse-agricultura.ro

    www.terracalco.ro
    https://www.facebook.com/CarmeuseHolding


    Te-ar mai putea interesa

    A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd