• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Nicolae Sitaru, APPR: Până acum s-a semănat rapiță numai în fermele care pot iriga pentru răsărire!

    Ramona Dascălu -

    Nicolae Sitaru, președintele Asociației Producătorilor de Porumb din România (APPR), asociație care face parte din Alianța pentru Agricultură și Cooperare, a declarat astăzi, miercuri – 2 septembrie, în cadrul unei conferințe de presă desfășurată la Academia de Sțiințe Agricole și Silvice, că Ministerul Agriculturii i-a ascultat în ceea ce privește problemele pe care le-au întâmpinat din cauza secetei, dar că soluțiile la aceste probleme expuse de fermieri nu au apărut nici măcar până la acest moment.

    ”Noi, atunci când am constituit alianța aceasta, am vrut, din experiența anilor trecuți, să nu ne mai ia separat pe câte unul pentru că așa se întâmplă, vine un guvern ia o organizație mai prietenă și o apropie de el și când vrea să se consulte cu asociațiile o cheamă doar pe acea asociație și bifează consultarea (…). Recunosc că am fost de fiecare dată bine primiți și am fost ascultați cu privire la problemele noastre, dar noi avem nevoie de soluții. Nu știm din ce motive ordonanța de urgență a apărut târziu și după aceea nu a apărut în Monitorul Oficial. Este un semnal de alarmă! E un foc foarte mare care a fost anul acesta în Bărăgan, am încercat să inițiem stingerea lui de la începutul lunii aprilie, suntem în septembrie și pompierii nu au venit la fața locului și trebuie să găsim soluții”, a declarat Nicolae Sitaru, președintele APPR.

    Fermierii nu au putut semăna în acest an rapiță

    Acesta a explicat faptul că în luna august fermierii, în mod normal, s-ar fi apucat de semănat rapița și ar fi avut mare nevoie să-și primească banii pe despăgubiri până în acest moment. Această problemă a fost însă ”rezolvată” întrucât în acest an, din cauza lipsei de precipitații, fermierii, mai ales cei din zonele afectate de secetă și care nu au nici posibilitatea de a iriga, nu au putut să semene rapiță.

    ”Am trimis foarte multe adrese referitoare la secetă către ministerul Agriculturii (…), ne-am întâlnit inclusiv cu premierul la Palatul Victoria, lângă premier fiind ministrul Finanțelor, care la vremea respectivă ne-a promis în fața tuturor organizațiilor și în fața tuturor celor care au fost atunci de față că la începutul lunii august vor face o rectificare bugetară și cât de repede posibil vor da banii către fermieri, până la sfârșitul lunii august pentru a putea să fie folosiți la reluarea ciclului de producție. Noi începând cu 20 august, în zona asta afectată de secetă începem semănatul rapiței. Anul ăsta ”ne-a ajutat” Dumnezeu că nu a fost cazul să semănăm rapiță din cauza lipsei de precipitații. Până acum, din ce știu eu s-a semănat rapiță doar acolo unde fermierii au posibilitatea să irige și au putut să dea o udare de aprovizionare pentru a putea să semene, în rest nu s-a semănat rapiță deloc, sunt făcute vouchere, semințele sunt în depozite, mai semănăm probabil până pe 15 septembrie dacă o fi cazul, adică dacă va ploua, că dacă nu plouă nu are rost să semănăm, cu speranța că dacă va începe să plouă poate va ploua mai mult și vom putea să înființăm culturile cât de cât normal”, a spus Sitaru.

    Alianța pentru Agricultură și Cooperare a organizat astăzi, miercuri – 2 septembrie, prima conferință de presă de la constituire, care s-a desfășurat la Academia de Sțiințe Agricole și Silvice. Alianța și-a propus să facă o trecere în revistă a problemelor deosebit de grave cu care se confruntă fermierii în acest an agricol, în care, peste criza sanitară, s-a suprapus o secetă fără precedent.


    Te-ar mai putea interesa

    Cum și-a salvat ferma de la faliment un agricultor cu 150 de hectare APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!