• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Prognoza meteo pe septembrie – actualizată! Graficul ploilor pentru următoarele 4 săptămâni!

    Roxana Dobre -

    Prognoza emisă de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) pentru luna septembrie a fost actualizată și arată că temperaturile vor fi, în general, mai mari decât cele normale pentru următoarele patru săptămâni. După un episod de ploi abundente la primele zile de toamnă, în prima săptămână din luna septembrie va ploua mai puțin decât în mod obișnuit, apoi va ploua mai mult, cu precădere în jumătatea sudică a țării. Valorile temperaturilor medii lunare înregistrează o scădere destul de mică comparativ cu ultima lună de vară, august, la aceasta contribuind perioada mai scurtă de strălucire a Soarelui şi nopţile mai lungi şi mai răcoroase. Regimul pluviometric va fi deficitar în toate regiunile, dar mai ales în cele sud-vestice.

    Săptămâna 7-14 septembrie 

    Potrivit prognozei de specialitate, valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice acestei perioade, pe întreg teritoriul României, dar cu o abatere termică pozitivă ușor mai accentuată în sud-vest. Regimul pluviometric va fi deficitar în toate regiunile, dar mai ales în cele sud-vestice.

    Săptămâna 14 – 21 septembrie

    Temperatura aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile estice și sud-estice. Excepție vor face regiunile vestice și nordvestice, unde temperaturile medii vor fi apropiate de cele specifice pentru acest interval. Cantitățile de precipitații vor fi local excedentare în regiunile sudvestice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această săptămână.

    Săptămâna 21 – 28 septembrie

    Temperaturile medii ale aerului vor fi ușor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile, dar mai ales în cele extracarpatice. Regimul pluviometric estimat pentru această săptămână va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.

    Săptămâna 28 septembrie – 5 octombrie

    Mediile valorilor termice se vor situa în general în jurul celor specifice pentru această perioadă, posibil ușor mai ridicate în regiunile extracarpatice. Cantitățile de precipitații estimate pentru acest interval vor fi excedentare în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în jumătatea sudică.

    Starea de vegetaţie a culturilor agricole

    Potrivit meteorologilor, în condițiile agrometeorologice menționate, lucrările de pregătire a patului germinativ în vederea însămânţărilor din prima epocă (rapiţă, orz și grâu) se vor desfășura cu dificultate, în special pe terenurile unde se mențin deficite de apă în sol. De asemenea, starea de vegetaţie la culturile prăşitoare neirigate va continua să se deprecieze, iar în plantaţiile pomi-viticole se vor semnala fructe mici şi deshidratate, precum şi căderea prematură a acestora, îndeosebi în zonele agricole afectate de fenomenul de secetă pedologică prelungită.

    Cultura de floarea-soarelui va parcurge maturitatea deplină (40-100%), extinzându-se suprafețele în curs de recoltare. Porumbul își va finaliza faza de maturitate în lapte (100%), totodată continuându-se maturitatea în ceară și deplină (10-100%), precum și recoltarea la hibrizii extratimpurii şi timpurii. La sfecla de zahăr vor predomina îngroşarea axei hipocotile şi acumularea zahărului, iar cartoful ajuns la maturitatea deplină se va recolta în cea mai mare parte a teritoriului agricol.

    În plantațiile pomi-viticole se vor semnala creşterea, maturarea fructelor/boabelor, acumularea zaharurilor și recoltarea la varietăţile de sezon. Cultura de rapiţă  semănată în epoca optimă va înregistra primele faze de vegetaţie, respectiv germinare și răsărire. Totodată, se vor continua lucrările de semănat, la nivelul întregii ţări.

    Pe ansamblu, lucrările agricole de sezon (recoltare, transport, depozitarea produselor, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături, fertilizări în vii și livezi, etc.) se vor putea desfășura relativ în bune condiții, fiind temporar întrerupte în zilele cu precipitații.


    Te-ar mai putea interesa

    Ordin MADR: Terenurile care sunt scoase de la subvenția APIA Zeci de fermieri români au fost înșelați cu tractoare aduse din afară Fraudă în apicultura românească, anchetată de Parchetul European. S-au făcut primele percheziții

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!