• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii protestari, după întâlnirea de la Ministerul Agriculturii: ”Nu s-a rezolvat nimic!”

    Ramona Dascălu -

    Fermierii protestari pleacă de la București exact așa cum au venit, fără nicio rezolvare la problemele pe care le-au expus astăzi pe masa oficialilor din Ministerul Agriculturii! Grupul de Inițiativă Civică al Producătorilor Agricoli din Dobrogea a avut astăzi, joi – 9 septembrie, o întâlnire la sediul MADR, cu secretarul de stat George Scarlat, întâlnire la care s-a discutat despre reabilitarea sistemului de irigații din Dobrogea, amânarea plății ratelor către bănci și firmele de leasing, precum și despre necesitatea declarării județului Constanța drept zonă calamitată. În urma discuțiilor care au durat în jur de o oră, fermierii dobrogeni susțin că nu au obținut altceva decât promisiuni în legătură cu modernizarea sistemului de irigații. Vizavi de celelalte două teme, extrem de importante, fermierii s-au lovit de același răspuns negativ din partea autorităților.

    ”Nu s-a rezolvat nimic. Sistemul de irigații din 2021 va fi foarte bine conturat în noul ghid de absorbție de fonduri europene. Sunt în jur de 650 de milioane de euro pentru infrastructura principală de irigații. Deci, noi am mers să cerem să beneficiem de un punctaj cu care să putem accesa fonduri întrucât astăzi Constanța nu poate depune pe proiectul actual, pe ghidul actual deorece nu-i vine rândul niciodată, sunt fermieri care au depus, au reușit și nu au avut punctajul, deci au fost eligibili, dar nefinanțabili. Am încercat să negociem aici lucrurile, și am obținut ceva și anume promisiuni. Nu sunt convins că se va întâmpla ceva în sensul ăsta”, a declarat fermierul Mircea Chipăilă pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO. 

    Ministerul Agriculturii spune că nu poate ajuta fermierii cu credite

    Legat de amânarea ratelor la bănci, fermierul din Poarta Alba ne-a spus că ministerul susține în continuare că nu există cadru legal pentru a interveni în rezolvarea acestei probleme.

    ”Poziția oficială a ministerului Agriculturii a fost aceea că nu reprezintă cadrul legal să intervină ministerul între doi contractanți, adică noi și băncile. Aceasta a fost poziția oficială, iar cea neoficială este că băncile au un lobby foarte puternic și nu vor să accepte de nicio culoare și ar crea o discrepanță față de fermierii din Ialomița, Călărași și din toate zonele acestea afectate”, a explicat fermierul dobrogean.

    Misiune imposibilă pentru Constanța ”județ calamitat”

    Cât despre declararea județului Constanța drept zonă calamitată, fermierii s-au lovit din nou de un refuz din partea autorităților care susțin că nici în această situație nu există un cadru legal. ”Nu se va întâmpla nici lucrul acesta, din păcate. Explicația juriștilor a fost că nu există cadru legal și punct. Când s-a întâmplat lucrul ăsta în 2005-2006 nu eram membrii Uniunii Europene, deci atunci s-a putut, dar astăzi nu se mai poate”.

    Întrebat ce se va întâmpla pe mai departe, având în vedere că niciuna din revendicările lor nu și-a găsit rezolvare, fermierul Mircea Chipăilă a spus că cel mai bine ar fi să se renunțe la proteste și să se facă presiune prin scris.

    ”Pe mai departe, în acest moment încă nu știm ce o să facem. Din punctul meu de vedere însă, cred că o să ne oprim cu protestele și o să ne apucăm de muncă că văd că oricum nu ne ajută cu nimic aceste proteste. Eu asta cred, că trebuie să o luăm de la capăt, să începem să scriem și să facem presiune prin scris și nu prin proteste, dar asta este doar părerea mea”, a declarat acesta.

    În timp ce o parte din fermierii care fac parte din Grupul de Inițiativă Civică al Producătorilor Agricoli din Dobrogea s-au aflat la discuții la MADR, fermierii care au rămas acasă în Dobrogea au scris cu utilajele mesajul VREM APĂ, pe un teren dintre localitățile Comana și Negru Vodă.


    Te-ar mai putea interesa

    Start cereri la APIA pentru ajutorul de 200 de lei/bovină și 70 de lei/ovină Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără

    Ultimele știri

    Subvenția de 1.500 euro/hectar intră la plată! Guvern: Noi terenuri care intră la subvenția APIA. Suprafețele – înscrise în Registrul Agricol! Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații