Funcționarii APIA lucrează și în acest weekend! Adrian Pintea, apel către fermieri: Veniți să depuneți cererile pentru ajutoarele de stat!
Roxana Dobre -Funcționarii Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) primesc și în acest week-end cereri pentru ajutoarele de stat aprobate de Guvern și publicate în Monitorul Oficial pentru despăgubirile la secetă, creșterea bovinelor, a porcinelor și sectorul avicol. Directorul general al APIA, Adrian Pintea, a făcut prin intermediul Agrointeligența-AGROINTEL.RO un apel la fermieri să meargă să depună cererile pentru a primi banii!
Adrian Pintea a dezvăluit și care este situația la zi pentru depunerea cerilor privind ajutoarelor de stat. ”Situația cererilor depuse la data de 10 septembrie este următoarea: pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat acordat producătorilor agricoli care au înființat culturi în toamna anului 2019, afectate de seceta pedologică avem depuse 23.165 de cereri pentru o suprafață calamitată de 661.577 hectare. Doar astăzi am primit 3.243 de cereri iar termenul limită este 15 septembrie, inclusiv. În baza Ordonanței de Urgență nr. 149/2020 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul bovin în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19 avem primite un total de 119 cereri iar termenul limită este 29 septembrie, inclusiv. În cazul schemei de ajutor de stat pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul suin în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19 avem 64 de cereri înregistrate iar pentru sectorul avicol, 66 de cereri. Pentru sectoarele de creștere a animalelor termenul limită este 29 septembrie, inclusiv”, a subliniat șeful APIA.
Apel la fermieri să depună cererile
Acesta a făcut un apel la fermieri să meargă să depună cererile pentru ajutoarele de stat, subliniind că funcțiionarii APIA se vor afla și în acest final de săptămână la centre pentru a prelua solicitările. ” Fac un apel la fermieri să vină să depună cererile pentru sectorul la care se încadrează. Funcționarii vor fi la centre și în acest week-end pentru preluarea solicitărilor”, a mai spus directorul general al APIA.
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a anunțat printr-un comunicat remis vineri 4 septembrie către Agrointeligența-AGROINTEL.RO că s-au alocat 1,463 miliarde lei pentru susținerea activităților din sectoarele vegetal și zootehnic în contextul crizei economice generate de pandemia COVID- 19 precum și pentru despăgubirea fermierilor, astfel:
• sectorul suine 119.560.000 de lei;
• sectorul avicol 109.800.000 de lei;
• sectorul apicol 49.948.000 de lei;
• sectorul bovine 35.700.000 de lei;
• sectorul vitivinicol 59.500.000 de lei;
• despăgubiri pentru fermierii ale căror culturi înființate în toamna anului 2019 au fost afectate de seceta pedologică: 1.088.409.000 de lei.
Pe sectoare Ordonanțele de Urgență a Guvernului pentru care se depun cereri sunt:
SECETA – Beneficiarii sunt:
- producătorii agricoli persoane fizice, persoane fizice autorizate;
- întreprinderi individuale și întreprinderi familiale;
- producătorii agricoli persoane juridice, cu excepția grupurilor de producători.
Condițiile de eligibilitate:
- dețin proces-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor, încheiat până la data de 15 iunie 2020 inclusiv, în care procentul de calamitare este de peste 30% aferent culturii calamitate;
- suprafața calamitată reprezintă un procent de peste 30% din suprafața totală declarată în cererea unică de plată in anul 2020, aferentă culturii calamitate;
- sunt înregistraţi în evidenţele APIA cu cerere unică de plată 2020;
- nu sunt în dificultate, respectiv în reorganizare, în lichidare sau în faliment, la data depunerii cererii de solicitare a ajutorului de stat.
Ajutorul de stat acordat se acordă următoarelor culturi: Grâu, Secară,Triticale, Orz, Orzoaică, Ovăz și Rapiță.
Reamintim că sumele maxime care urmează să fie achitate pe hectar după aprobarea cererii de plată sunt:
- Grâu 925 lei/ha,
- Secară 925 lei/ha,
- Triticale 805 lei/ha,
- Orz 912 lei/ha,
- Orzoaică 951 lei/ha,
- Ovăz 772 lei/ha
- Rapiță 1002 lei/ha.
BOVINE – peste 91 de capete. Beneficiarii sunt:
- persoanele fizice, întreprinderile individuale şi familiale, persoanele fizice autorizate, persoanele juridice, cu peste 91 capete.
Condiții de eligibilitate:
- să dețină femele adulte din specia bovine înregistrate în RNE, în exploatații cu cod ANSVSA, la data de 1 iulie 2020;
- să nu fi solicitat alte tipuri de ajutor de stat pentru aceleaşi costuri eligibile;
- să nu se afle în dificultate (respectiv reorganizare, lichidare, faliment) în baza evidențelor Oficiului Național al Registrului Comerțului la data de 31.12.2019.
Cuantumul ajutorului este de 100 euro/cap femelă bovină adultă.
SUINE – Beneficiarii sunt:
- întreprinderile individuale şi familiale, persoanele fizice autorizate persoanele juridice.
Condiții de eligibilitate:
- să dețină exploatație cu cod ANSVSA înregistrată/autorizată sanitar veterinar;
- să desfășoare activitate de îngrășare și/sau reproducție a suinelor în semestrul I al anului 2020, cu excepția celor care dețin exploatații aflate în imposibilitate de populare din cauza măsurilor de restricție sanitare veterinare generate de evoluția pestei porcine africane;
- să nu fi solicitat alte tipuri de ajutor de stat pentru aceleaşi costuri eligibile;
- să nu se afle în dificultate, (respectiv reorganizare, lichidare, faliment) în baza evidențelor Oficiului Național al Registrului Comerțului la data de 31.12.2019.
Cuantumul este de 100 euro/UVM, echivalent în lei.
SECTOR AVICOL – Beneficiarii sunt:
- întreprinderile individuale şi familiale, persoanele fizice autorizate, persoanele juridice.
Condiții de eligibilitate:
- să dețină exploatație autorizată sanitar veterinar;
- să desfășoare activitate de reproducție și/sau incubație și/sau creștere a păsărilor în semestrul I al anului 2020;
- să nu fi solicitat alte tipuri de ajutor de stat pentru aceleaşi costuri eligibile;
- să nu se afle în dificultate (respectiv reorganizare, lichidare, faliment) în baza evidențelor Oficiului Național al Registrului Comerțului la data de 31.12.2019.
Cuantumul este de 100 euro/UVM, echivalent în lei.