Plantarea usturoiului de toamnă. Cum poți avea distanțe perfecte la semănat!
agrointeligenta.ro -Plantarea usturoiului de toamnă trebuie să țină cont de cîteva reguli de bază pentru a avea o cultură reușită. Cultivatorii cu experiență mizează pe un semănat inteligent în care atât momentul, cât și modul în care sunt puși cățeii în pământ sunt atent alese.
- Când se plantează usturoiul de toamnă
- Unde se plantează usturoiul
- De ce nu se fertilizează usturoiul cu gunoi de grajd
- Compostul e cel mai bun îngrășământ pentru usturoi
- Pregătirea cățeilor de usturoi pentru plantare
- Cum se seamănă usturoiul
Când se plantează usturoiul de toamnă
Momentul plantării pentru usturoiul de toamnă, dacă semănatul se face în câmp deschis sau în grădină, este cu circa 3-4 săptămâni înainte de răcirea vremii. Perioada semănatului se alege în funcție de regiunea unde de înființează cultura, fiind recomandat ca momentul plantării să fie ales în intervalul din a doua jumătate a lunii septembrie până la sfârșitul primei decade a lunii decembrie.
Unde se plantează usturoiul
Usturoiul este o cultură care se pretează pentru culturi reușite în orice areal din România, ajungând să fie în grădinile și pe câmpurile oamenilor chiar și la munte. Usturoiul crește cel mai bine într-o locație deschisă și însorită.
De ce nu se fertilizează usturoiul cu gunoi de grajd
Cum usturoiul are nevoie de un sol aerat, este important să nu fertilizați pământul înainte de plantare cu gunoi de grajd. De la o astfel de hrănire, el va avea căpățâni slăbite și căței mai lunguieți, iar plantele dintr-o astfel de zonă pot fi afectate de ciuperci.
Compostul e cel mai bun îngrășământ pentru usturoi
Îngrășământul optim pentru usturoi este compostul. Pe solurile acide, este recomandabil să împrăștiați cenușă. Înainte de plantare, terenul este prelucrat cu un motocultor, solul mărunțit, iar buruienile vechi sunt îndepărtate.
Dacă puneți usturoiul în grădină, pentru prevenirea bolilor, cu puțin timp înainte de plantare, solul trebuie tratat cu o soluție de sulfat de cupru, preparată în proporție de 40 de grame și 10 litri de apă. Terenul este udat cu această soluție înainte de plantare cu o stropitoare.
Pregătirea cățeilor de usturoi pentru plantare
Pentru plantarea usturoiului se vor folosi numai căței sănătoși. Aceștia de ”rup” din căpățâni chiar înainte de plantare și, preventiv, se pot trata cu un fungicid.
Cum se seamănă usturoiul
Plantarea usturoiului se face pe rânduri de-a lungul direcției est-vest.
Distanța de plantare între rânduri, la usturoi, este de 25 de centimetri.
Distanța la plantare, pe rând, la usturoi, este de 15 centimetri.
Ca să controlați mai bine distanțele de semănat, puteți confecționa o placă de control cu lățimea de 25 de centimetri și pe care să pladați câte un semn, pe margine, la distanța de 15 centrimetri. Sigur, această variantă este utilă doar celor care seamănă usturoiul manual, semănătoarea clasică având reglaje ce se pot seta ușor.
Adâncimea la care se pune usturoiul la semănat este de 5-7 centimetri.
Înainte de a pune cățelul de usturoi în pământ, puteți pune la bază o lingură de nisip de râu. Se pune sămânța de usturoi, apoi se mai vine cu o lingură de nisip pentru a se asigura drenajul și pentru a se evita putrezirea plantei.
După plantare, nu este nevoie să apăsați, tasați locul.
La final, solul se nivelează cu o greblă și deasupra se poate pune un strat de tulpini de zmeură tăiate. Acestea vor proteja cultura împotriva înghețului, vor reține zăpada și vor preveni inundarea solului.