• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Care este cea mai bună distanță între rânduri la semănatul rapiței?

    agrointeligenta.ro -

    Pe ultima sută de metri cu semănatul rapiței, fermierii se grăbesc să valorifice zilele de toamnă în care în plouă, dar în care solul încă mai înmagazinează o parte din umiditatea primită la ultimul episod de precipitații. În multe zone ale țării, acum circa două săptămâni a plouat binișor, așa că numeroși agricultori au decis să înființeze cultura de rapiță în speranța unei răsăriri bune și a unor ploi viitoare consistente. Pentru cei cu posibilitatea de irigare la răsărire, lucrurile sunt mai clare: rapița este o cultură obligatorie pentru profit!

    Una dintre marile discuții pe care fermierii le poartă legat de rapiță atinge, la capitolul semănat, distanța dintre rânduri. Acest element a făcut obiectul și studiului pe care compania Bayer CropScience l-a făcut anul acesta la Arțari, în județul Călărași acolo unde, în cadrul platformei-eveniment Learning Center Rapiță au fost testate în câmp semănături la mai multe distanțe, toate cu hibrizi de rapiță din portofoliul Dekalb (www.dekalb.ro)

    ”Am înființat acest câmp, în ideea de a oferi soluții pentru semănarea rapiței cu diferite tipuri de semănători. Astfel, am înființat un modul în care avem desimea sau distanța între rânduri clasică, care se folosește în tehnologia culturii de rapiță, distanța între rânduri de 36 cm. Avem varianta în care ne aflăm, cu distanțe între rânduri de 70 cm și am mers un pic și am exagerat, am mers pe o densitate sau o distanță între linii mult mai mare, distanță între rânduri de 90 cm”, ne-a explicat la lotul de lucru Gabriel Ghiță, Reprezentant Tehnic al companiei Bayer.

    Majoritatea fermierilor merg pe 36 cm între rânduri la rapiță

    Dacă, așa cum preciza și Gabriel Ghiță, cei mai mulți fermieri merg pe distanța clasică între rânduri la semănatul rapiței, cea de 36 cm, noile semănători de precizie schimbă jocul în multe exploatații unde agricultorii experimentează și apoi se fidelizează pe distanțe ce pot varia de la 45 cm până la 70 cm. ”În mod normal, pentru cultura de rapiță, semănătorile pe care fermierii le au în mare parte seamănă la 36 cm. Sunt foarte mulți fermieri care au semănători de precizie, care doresc să semene rapița la acest sistem, cu semănătorile de plante prășitoare, iar ele merg pe distanțe între rânduri de 70 cm. Iar pentru cei care au semănători care pot semăna la 45 cm, am semănat la o distanță de 90 cm, în ideea de a suspenda o parte și a vedea cum reacționează hibrizii și plantele de rapiță la diferite tipuri de distanțe între rânduri”, explică Gabriel Ghiță ”testul distanțelor” la rapiță.

    Testul distanței de 90 cm între rânduri

    Ce s-a observat în câmpul de la Arțari, la cele trei variante de distanță între rânduri: 36cm, 70 cm și 90 cm? ”Pe parcursul vegetației sau din punct de vedere al plantelor, se observă că la desimea sau la distanța între rânduri clasică, folosită în tehnologia culturii de rapiță, tulpinile sunt medii ca și grosime, inserția ramificațiilor este undeva în treimea inferioară, iar etajul de silicve rămâne destul de bogat. La distanța între rânduri de 70 cm se poate vedea și pe miriște că plantele au ramificat de jos, plantele, ca și ramificație, ele pleacă din partea de jos, tulpinile sunt mai groase, mai viguroase și au un etaj de silicve foarte bogat. La distanța între rânduri mare, cea de 90 de cm, se poate vedea că tulpinile sunt mai viguroase, ramificația pornește exact de la baza plantei și datorită faptului că avem un spațiu de nutriție mai mare sau un spațiu între rânduri mult mai mare, plantele au putut ramifica”, a făcutl analiza plantelor tehnicianul Bayer CropScience.

    Ce e prea…mic, strică!

    ”Distanțele între rânduri sau desimile la metru pătrat sunt foarte importante pentru cultura de rapiță, pentru că dacă mergem cu o desime foarte mare, plantele vor avea tulpini subțiri, vor ramifica doar în partea superioară, acest lucru mai departe poate duce la pierderi de producție, din cauza faptului că plantele nu mai rezistă atât de bine la condițiile de vreme mai urâtă, cu vânturi puternice. Din cauza faptului că tulpinile sunt subțiri, spre maturitate pot apărea diverse probleme pentru cultura de rapiță”, arată Gabriel Ghiță.

    Recomandarea specialiștilor pentru semănat: distanța ”clasică”

    Testul de la Arțari a venit să valideze recomandarea pe care specialiștii Bayer o fac deja fermierilor care seamănă hibrizii Dekalb la rapiță. ”Ceea ce noi recomandăm si, cum spuneam, în mod clasic pentru rapiță este distanța între rânduri între 25-36 cm, tocmai în ideea de a pune în valoare capacitatea hibrizilor de a ramifica și de a produce etaje superioare sau etaje de silicve în partea medie spre superioară. Din rezultatele obținute în acest câmp, putem vedea că fiecare distanță între rânduri a răspuns cu rezultate de producție bune. Cea mai mare producție este obținută la distanța între rânduri de 36 cm, distanță pe care noi o recomandăm, producția aproape de 4 tone, peste 3.900 kg/ha. Producții mai mici sau oarecum similare, în jur de 3.800 kg/ha, sunt producțiile pentru distanțele între rânduri mai mari, de 70 cm, respectiv 90 cm, ceea ce ne duce cu gândul, dacă ar fi sa concluzionăm, este ca rapița Dekalb răspunde foarte bine la toate tipurile de tehnologii. Ceea ce este foarte important este să respectăm desimea recomandată, distanța, desimea recomandată pe hectar pentru fiecare hibrid. Pentru că vedeți din datele pe care le-am prezentat, diferențele sunt de 100 și ceva de kilograme între tehnologiile de cultură”.


    Te-ar mai putea interesa

    MADR – anunț oficial despre majorarea subvențiilor APIA și hectarele care intră la plată Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără Rabla pentru Tractoare bate pasul pe loc. Ce șanse mai sunt să se dea finanțările anul acesta

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!