• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ordonanța ”calamităților” – schimbată! Forța majoră va putea fi invocată de fermieri, traderi și furnizorii de inputuri!

    Roxana Dobre -

    Ordonanța ”calamităților”, modificată după ce a ajuns pe masa Guvernului în primă lectură. Astăzi, vineri 23 ocotmbrie, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a lansat în dezbatere publică o nouă formă a Ordonanței de Urgență privind declararea stării de calamitate de către Comitetele județene pentru situații de urgență pentru fenomenul de secetă pedologică.

    Cronologic prima variantă a OUG a fost lansată pe 15 septembrie, iar joi – 24 septembrie, a intrat pe pe lista suplimentară a ședinței de Guvern pentru a fi citită în primă lectură. Între timp MADR a scos de tot vechea variantă de pe site și a postat una nouă, revizuită.

    Vechea formă a OUG, retrasă de pe site-ul MADR

    Potrivit noii OUG aflat în dezbatere publică, se instituie unele măsuri privind gestionarea tipului de risc / riscului asociat reprezentat de seceta pedologică în agricultură. ”În sensul prezentei ordonanțe de urgență, seceta pedologică semnifică fenomenul meteorologic nefavorabil care poate fi asimilat unei calamităţi naturale sau cazului de forţă majoră, manifestat prin temperaturi ridicate peste limita de confort şi precipitaţii reduse, care provoacă scăderea conţinutului de umiditate în sol, determinând compromiterea culturilor agricole, fenomen care afectează suprafaţa unei culturi agricole în procent de peste 30% din suprafaţa culturii în cauză”, arată sursa citată.

    Starea de calamitate poate fi declarată de Comitetul județean pentru situații de urgență

    OUG permite Comitetului județean pentru situații de urgență să declare starea de calamitate în agricultură urmare manifestării fenomenului de secetă pedologică, la nivelul întregului județ, iar Comitetul municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă să declare starea de calamitate în agricultură la nivelul municipiului Bucureşti.

    Declararea stării de calamitate de către Comitetele județene pentru situații de urgență, respectiv de către Comitetul municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă, are la bază datele referitoare la procentul de calamitare și suprafața calamitată, înscrise în procesul-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor, încheiat conform Ordinului ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale şi al ministrului afacerilor interne nr. 97/63/2020 pentru aprobarea Regulamentului privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomene meteorologice periculoase având ca efect producerea secetei pedologice, cu modificările şi completările ulterioare.

    Comitetul județean pentru situații de urgență, respectiv Comitetul municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă, declară starea de calamitate la nivelul întregului județ / municipiului București, atunci când din analiza Rapoartelor de sinteză cu pagubele la culturile agricole asociate fenomenului meteorologic de secetă pedologică, întocmite la nivelul unui județ / municipiului București de către Grupurile de suport tehnic pe baza proceselor-verbale de constatare și evaluare a pagubelor la culturi, reiese că suprafața totală calamitată depășește 50% din suprafața agricolă a județului / municipilui București.

    Starea de calamitate, aplicată fermierilor, traderilor și furnizorilor de inputuri

    Potrivit sursei citate, declararea stării de calamitate este aplicabilă atât producătorilor agricoli care exploatează terenuri pe raza administrativ teritorială a județului în cauză / municipiului București și care deţin proces-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor, în care procentul de calamitare este de peste 30% aferent culturii calamitate, cât și operatorilor economici cu activități în sectorul agricol de achiziție, depozitare, comercializare, procesare produse agricole primară și/sau furnizare de input-uri agricole, care au încheiate contracte comerciale cu producătorii agricoli.

    Conform aceluiași document, declararea stării de calamitate se face prin hotărâre a Comitetului județean pentru situații de urgență, respectiv a Comitetul municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă, care va cuprinde:
    a) baza legală;
    b) perioada stării de calamitate;
    c) măsuri pentru creşterea capacităţii de răspuns, asigurarea rezilienţei comunităţilor şi diminuarea impactului manifestării fenomenului de secetă pedologică necesar a fi aplicate, condiţiile concrete de aplicare şi destinatarii acestor măsuri;
    d) instituţiile şi autorităţile publice care pun în aplicare sau urmăresc respectarea aplicării măsurilor, după caz.

    În termen de 30 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, Instituția Prefectului pune în aplicare prevederile prezentei ordonanțe de urgență.

    Puteți consulta documentul aflat în dezbatere publică aici: Proiect-OUG-declarare-stare-calamitate


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Tic-tac, tic-tac cu avansul APIA. Termen urgent pentru plata primei tranșe din subvenții Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial