Soluțiile Ecofol pentru un randament maxim al culturii de cereale păioase
agrointeligenta.ro -Producția de grâu din România a scăzut brusc în acest an din cauza secetei prelungite. Oficiali din Ministerul Agriculturii au declarat de curând, pentru presa internațională, că în 10 din 41 de județe administrative culturile agricole au fost deteriorate, ajungându-se la daune de până la 100%, în anumite zone. Anul agricol 2019-2020 ne-a arătat că grija acordată culturilor de toamnă, în stadiile incipiente de dezvoltare, garantează susținerea plantelor în lupta împotriva secetei – o problemă majoră în ultimii ani. Scopul fertilizării de toamnă este de a ajuta plantele să intre în iarnă cu un sistem radicular bine dezvoltat.
În ultimii ani, o practică ce a devenit larg răspândită este tratarea semințelor cu produse pentru stimularea germinației.
Ecofol deține în portofoliul său unul dintre cele mai complexe produse destinate tratamentului semințelor, Grow Factor Seed Booster. Pachetul conține 1 l îngrășământ starter + 1 l adjuvant F4. Produsul conține întreaga gamă de nutrienți hidrosolubili. Îngrășământul este compatibil cu majoritatea fungicidelor și insecticidelor utilizate pentru tratarea semințelor. Datorită macro și microelementelor aplicate pe suprafața semințelor, sămânța de grâu va avea o dezvoltare accelerată a rădăcinilor și a primelor frunze. Doza recomandată este 1l/tona de sămânță (0,5 l Starter + 0,5 l F4).
Necesarul de nutrienți al cerealelor păioase se rezumă, în toamnă, la complexul NPK. Azotul ajută cultura să aibă un start rapid în vegetație, fosforul îi furnizează acesteia energia necesară pentru dezvoltarea unui sistem radicular viguros iar potasiul ajută planta să își regleze regimul hidric din țesuturi.
Fertilizarea de bază cu complexe pentru o înrădăcinare optimă
Din practica agronomică, se știe că fosforul este foarte important pentru startul culturilor de cereale păioase. Oferă energie pentru o germinare uniformă, stimulează dezvoltarea în profunzime a sistemului radicular și crește capacitatea plantelor de a absorbi și utiliza nutrienții din sol.
După un studiu aprofundat, bazat pe o experință acumulată în mai multe țări, Ecofol s-a concentrat pe cele mai moderne îngrășăminte cu fosfor – cu absorbție ridicată a acestui element și protecție suplimentară împotriva blocării în sol – pe soluri acide, alcaline, umede și cele grele. Tehnologia PhosActive® creează o zonă de protecție în sol pentru granulele de fosfor și asigură fosforul disponibil plantelor pentru o perioadă mai lungă de timp decât îngrășămintele standard. PhosActive® previne legarea fosforului de moleculele de Ca, Mg, Fe, Al, Zn, Mn prezente în sol și blocarea acestuia în compuși insolubili. PhosActive® asigură o disponibilitate maximă a fosforului, indiferent de tipul de sol și de aciditatea acestuia.
Venim în întâmpinarea fermierilor români cu o soluție de înaltă calitate pentru asigurarea dezvoltării viguroase a plantelor în etapele inițiale de creștere. Portofoliul nostru de îngrășăminte granulate complexe, de tip NPK, cuprinde produse premium, potrivite pentru solurile neutre, ușor acide și alcaline. În această toamnă, pentru cultura de grâu recomandăm produsul Durasol NPK 10-20-10 cu Tehnologie PhosActive® care protejează fosforul împotriva blocării acestuia în sol.
Nutriția echilibrată include atât fertilizarea de bază, NPK, înainte de semănat, cât și foliară cu macro și microelemente. Pentru a asigura dezvoltarea viguroasă a plantelor, în special în etapele inițiale, microelementele joacă un rol foarte important în activarea enzimelor. Deosebit de importantă pentru grâu este faza de 2-4 frunze.
!Menționam anterior că pentru a asigura dezvoltarea viguroasă a plantelor, în special în etapele inițiale, microelementele joacă un rol foarte important în activarea enzimelor. Ecofol propune fermierilor români cel mai inovativ produs pentru fertilizarea foliară a culturilor, produsul Grow Factor Evolution. Această combinație unică a două produse într-un singur pachet are următoarele beneficii: intensifică dezvoltarea în primele faze de creștere ale grâului, previne apariția carențelor, asigură o absorbție optimă a elementelor și protejează plantele împotriva stresului hidric, climatic sau provocat de aplicarea produselor de protecție a plantelor. Doza recomandată de specialiștii Ecofol pentru aplicare în toamnă este de 1 l/ha.
Carențele de microelemente se manifestă târziu, cel mai frecvent atunci când pagubele produse de acestea nu mai pot fi recuperate. O nutriție echilibrată a plantelor, cu Grow Factor Evolution, previne apariția carențelor. Este recomandată fertilizarea foliară cu microelemente în timpul fazelor critice de creștere cum ar fi înfrățirea dar și în vederea pregătirii pentru iernare.
Ce am învățat din practică?
Fertilizarea foliară îmbunătățește activitatea enzimelor responsabile de absorbția azotului, îmbunătățește sinteza pigmenților din plante și stimulează intensitatea fotosintezei, activează dezvoltarea sistemului radicular și îmbunătățește utilizarea fosforului din sol.
Nu există moment în care plantele să nu aibă nevoie de „hrană”. Desigur, cel mai mare efect al nutriției foliare este obținut atunci când fertilizanții sunt aplicați cât mai devreme, adică în stadiile incipiente ale dezvoltării plantelor.
Dezvoltarea vegetativă puternică a culturii necesită o disponibilitate constantă de nutrienți. Efectul fertilizării foliare, în fazele timpurii, îmbunătățește formarea sistemelor radicular și foliar, iar în etapele ulterioare întârzie maturizarea plantelor și garantează manifestarea deplină a potențialului de producție.
Articol realizat de echipa Ecofol România