• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • George 90 – soiul românesc de lavandă care produce o cantitate mare de ulei și rezistă la ger!

    Angelica Lefter -

    George 90 este cel mai nou soi de lavandă omologat în România pentru producția de ulei. Reușita îi aparține unui cultivator pasionat și absolvent al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București. Ionuț Georgică Marchidan tocmai își încheie cu succes un doctorat și a reușit nu doar că construiască o afacere cu lavandă, ci și să își omologheze propriul soi de lavandă pentru ulei – George 90.

    La 30 de ani are propria afacere cu lavandă

    Mutat de câțiva ani din Buftea, de lângă București, în județul Suceava, în comuna Horodnic de Sus, Ionuț Georgică Marchidan și-a reorganizat întreaga activitate odată cu schimbarea mediului de lucru. Soiul pe care l-a omologat, George 90, este provenit dintr-un soi de lavandă străin, dar pe care tânărul a reușit să îl aclimatizeze să răspundă excelent condițiilor de climă din țara noastră.

    ”Soiurile românești de lavandă sunt doar soiuri străine aclimatizate, nu sunt rezultate prin hibridare. Sunt soiuri adaptate la clima noastră. Noi le aducem și printr-un proces de ameliorare, de aclimatizare de 5-8 ani, le acomodăm. Soiul ”George 90” îmi poartă numele. Eu am cumpărat soiul-mamă în anul 2005 din Italia, Intermedia, și l-am aclimatizat. Cei care cunosc lavanda știu că în general Intermedia nu este o lavandă rezistentă la temperaturi scăzute. Noi ne-am ”jucat” cu el și încet, încet s-a adaptat la condițiile noastre climatice și pedologice. Ne-a luat 6 ani până am început cu adevărat să producem răsad viabil care să reziste la temperaturile noastre”, ne-a vorbit Ionuț Marchidan despre noul soi de lavandă omologat în România.

    Tânărul pasionat administreză plantația Mig-Flavor SRL și ne-a vorbit și despre procesul pe care l-a parcurs pentru recunoașterea soiului. ”Controalele pe care le-am avut în acest timp le-am avut de la Institutul de monitorizare și apoi de la cel de omologare Institutul de Stat pentru Testarea și Înregistrarea Soiurilor (ISTIS). După aceea am mai stat încă trei ani în observație la Institutul de Testare și Certificare a Semințelor, deci în total 9 ani, un proces destul de lung. Birocratic nu am pierdut timp, faci o cerere, plătești o taxă, la vremea aceea am dat 3.500 de lei, poate s-a majorat din 2014 până astăzi. Menținerea în fiecare an constă 270 de lei, în Catalogul Național, noi suntem obligați, statul nu ne ajută. Am avut atunci la Buftea 4 loturi experimentale, în total de 1.100 de metri pătrați, mai aveam și cultura de 3.500 de metri pătrați.”, a explicat horticultorul sucevean.

    Foto: Lavandă din soiul românesc omologat – George 90

    Ionuț Georgică Marchidan a vorbit și despre proprietățile soiului aclimatizat în România, George 90, pe care îl cultivă pe cea mai mare parte a terenului său de 15 hectare cu lavandă.

    ”Este un soi de rigoare mare de producție. Cantitățile de ulei variază, între 13 și 18 litri la tonă de floare. Dimensiunea plantei poate ajunge și la 1, 50 metri în diametru, dar este un soi de producție. Culoarea sa este de un lila deschis și are un miros puternic. Mirosul perisistă pe o perioadă foarte lungă. Rezistă la temperaturi de -27 de grade celsius, am testat acest lucru personal. Eu îl cultiv în câmp și în pepiniere, dar clienții pe care-i am înființează culturi destul de mari. Vindem și butași, prețul variază în funcție de cantitate, cu cât cantitatea este mai mare, cu atât prețul este mai scăzut, dar între 1,30 și 2,50 de butaș. Pepiniera o avem pe o suprafață de 8.000 de metri pătrați. Perioada plantării pe care o recomand clienților mei este cea de primăvară, de la jumătatea lui aprilie și început de iunie, răsadul are un procent ridicat de prindere. Se recoltează în funcție de zone, cu cât clima este mai scăzută cu atât diferă. În partea de Sud începe undeva pe la 15 iunie, în nord pe 1 august.”, a explicat tânărul horticultor.

    Foto:

    Cultivarea soiului George 90, un business cu profit asigurat

    Ionuț Georgică Marchidan dă asigurări celor interesați că investind într-o cultură de lavandă, soiul George 90, profitul nu va întârzia să apară. Piața de desfacere nu a fost niciodată o problemă pentru el.

    ”Cel mai mult la recoltatul lavandei din soiul George 90 am scos la hectar undeva la 11 tone de floare verde. Avem și alte soiuri, dar noi mergem cel mai mult pe cest soi. Dă cantitatea cea mai mare de ulei. Nu avem probleme cu acestă cultură, dar, mai nou, seceta ne face probleme. Rezistă la secetă, dar nu extremă. Mai ales în cultură, la producție, are nevoie și de apă. Am propria bază de date de cumpărători, din 2011 activez în domeniu, dar cel mai bine merge vânzarea cu ajutorul recomandărilor. Nu avem încă o fabrică de procesare, am încercat prin asociere, dar nu a mers. Voi încerca să pun pe picioare op asemenea făbricuță, este în plan pe viitor. Avem utilaje agricole mecanizate. O investiție minimă este undeva de 6.000 de euro la hectarul de lavandă și din anul trei putem vorbi de un profit, de 8.000 de euro, 10.000 de euro, doar dacă se fac produse din această lavandă. Pentru o cultură sănătoasă, folosim și un foliar pe bază de biohumus cu eliberare treptată”, a precizat Ionuț Georgică Marchidan pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii care pierd subvenția APIA de 42,47euro pe hectar Zeci de fermieri români au fost înșelați cu tractoare aduse din afară Ordin MADR: Terenurile care sunt scoase de la subvenția APIA

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”