Subvenția care nu are nevoie de aprobarea Comisiei Europene! Banii se achită până la la 31 decembrie 2023!
Roxana Dobre -O alocare financiară totală în valoare de 200 milioane de euro pentru mediul rurală este disponibilă după ce pe 15 august a fost publicată în Monitorul Oficial. Este vorba despre un programul de granturi pentru antreprenoriatul în mediul rural care se referă la producție, procesare, distribuție, ambalare în zona agricolă. Schema de minimis se aplică pe teritoriul României, în toate regiunile mai puțin dezvoltate (Centru, Sud-Est, Sud Muntenia, Nord-Est, Nord-Vest, Vest, Sud-Vest Oltenia).
”Schema de ajutor de minimis nu intră sub incidența obligației de notificare către Comisia Europeană. Obiectivul acesteia îl constituie acordarea de sprijin către întreprinderi sociale înființate în mediul rural în vederea dezvoltării acestora într-o manieră sustenabilă”, se arată în documentul citat.
Ajutorul este în vigoare până la data de 30 iunie 2022, în limita fondurilor alocate pentru această schemă, urmând ca plățile să fie efectuate până la 31 decembrie 2023. Valoarea totală estimată a ajutorului de minimis care va fi acordat în cadrul prezentei scheme, pe întreaga durată de aplicare a acesteia, este de 21.000.000 euro echivalent în lei, din care finanțarea Fondului Social European este de 85%, respectiv 17.850.000 euro, iar contribuția națională este de 15%, respectiv 3.150.000 euro, echivalent în lei.
Numărul estimat de beneficiari de ajutor de minimis în cadrul schemei este de 100 de întreprinderi.
Pot beneficia de ajutorul de minimis întreprinderile sociale constituite conform Legii nr. 219/2015 privind economia socială, care îndeplinesc următoarele condiții:
- sunt legal constituite în România și își desfășoară activitatea în România;
- valoarea totală a ajutoarelor de minimis acordate întreprinderii unice pe o perioadă de 3 ani consecutivi (2 ani fiscali precedenți și anul fiscal în curs), cumulată cu valoarea alocării financiare acordate în conformitate cu prevederile prezentei scheme, nu depășește echivalentul în lei a 200.000 euro (100.000 euro în cazul întreprinderilor care activează în sectorul transporturilor de mărfuri în contul terților sau contra cost);
- nu este în stare de insolvență, nu are afacerile administrate de un judecător-sindic, nu are nicio restricție asupra activității comerciale, nu este subiectul unor aranjamente între creditori sau nu se află într-o altă situație similară cu cele menționate anterior, reglementate prin lege;
- nu înregistrează datorii publice și și-a plătit la timp taxele, obligațiile și alte contribuții la bugetul de stat, bugetele speciale și bugetele locale prevăzute de legislația în vigoare.
Valoarea maximă a ajutoarelor de minimis de care poate beneficia întreprinderea unică pe o perioadă de 3 ani consecutivi (2 ani fiscali precedenți și anul fiscal în curs), cumulată cu valoarea alocării financiare ce se intenționează a se acorda în conformitate cu prevederile prezentei scheme, nu va depăși echivalentul în lei a 200.000 euro (100.000 euro în cazul întreprinderilor unice care efectuează transport de mărfuri în contul terților sau contra cost). Aceste plafoane se aplică indiferent de forma ajutorului de minimis sau de obiectivul urmărit și indiferent dacă ajutorul este finanțat din surse naționale sau comunitare.
Ajutorul de minimis prevăzut de prezenta schemă se acordă din fonduri comunitare și naționale. Acordarea de subvenții (microgranturi) pentru înființarea de noi afaceri va fi condiționată de înființarea firmei. Pentru a beneficia de prevederile prezentei scheme de ajutor de minimis, întreprinderile trebuie să înainteze o cerere administratorului schemei de ajutor de minimis.
Cererea de finanțare va fi însoțită de declarații pe propria răspundere a solicitantului privind:
- ajutoarele de minimis primite de întreprinderea unică în acel an fiscal și în ultimii 2 ani fiscali (fie din surse ale statului sau ale autorităților locale, fie din surse comunitare);
- structura întreprinderii unice din care face parte beneficiarul;
- eventualele alte ajutoare de stat primite anterior pentru aceleași costuri eligibile ca cele finanțate de schemă;
- faptul că nu a fost subiectul unei decizii de recuperare a unui ajutor de stat sau de minimis, emise de Comisia Europeană, instanțele judecătorești, Consiliul Concurenței sau de un furnizor de ajutor de stat/de minimis, sau, în cazul în care a făcut obiectul unei astfel de decizii, aceasta a fost deja executată și creanța integral recuperată;
- faptul că ajutorul de minimis acordat nu va finanța activități sau domenii exceptate de prezenta schemă.