• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Monta naturală cu berbeci sau țapi ”închiriați”: Cât câștigă fermierii care închiriază reproducători cu genetică valoroasă!

  Roxana Dobre -

  Monta naturală ”închiriată” este o practică la care fermierii încă recurg dacă nu dețin în exploatație un mascul pentru ovine sau caprine. De cealaltă parte cei care investesc într-un reproducător de rasă își recuperează rapid banii doar din ”taxa” pe care o percep pentru astfel de ”servicii”.

  Metoda este folosită mai ales printre micii gospodari, cei care nu participă la programe de ameliorare și nici nu încasează subvenții ci cresc animalele pentru consumul propriu dar și de cei care nu își permit să cumpere un animal cu genetică demonstrată și își doresc un produs valoros.

  Monta naturală ”închiriată” se practică de mult timp, când gospodarii nu își permiteau să achiziționeze masculi ci țineau doar femele pentru lapte sau carne. Fie că vorbim despre berbeci, țapi, tauri, vieri sau armăsari, metoda aceasta încă se practică iar pe un grup de crescători de capre ”Crescători de capre România – și alte animale de fermă”, s-a creat o adevărată ”bursă” a montei crescătorii întrebând cum se procedează și care sunt prețurile care se practică pe ”închirierea” țapilor.

  Din răspunsul crescătorilor reiese că cu cât valoarea țapului este mai mare și prețul pentru montă crește semnificativ:

  Există și fermieri mai precauți

  O parte dintre fermieri spun că monta ”la întâmplare”, fără a se putea dovedi starea de sănătate a animalului, este periculoasă iar în gospodărie se riscă să se vină cu boli care să pună în  pericol toate animalele.

  Monta naturală ”închiriată” se practică și la ovine. Condiția esențială: berbecul să fie autorizat

  Ionică Nechifor, cunoscut fermier din Botoșani și crescător consacrat al rasei Karakul, spune că și oierii mai apelează pentru efectivele de ovine la berbecii ”altora”. Esențial este de știut, spune aceasta, că toți berbecii trebuie autorizați după ce se obține certificatul de sănătate de la Direcția Sanitar-Veterinară. De aceea este important să nu confundați monta naturală cu un reproducător ”închiriat” cu monta clandestină care este interzisă prin Legea nr. 32 din 16 ianuarie 2019 a zootehniei. ”Monta clandestină, care constă în folosirea reproducătorilor masculi neautorizaţi este interzisă”, precizează sursa citată.

  ”Se mai practică și pentru a se evita consangvinizarea. La Karakul spre exemplu se practică pentru avea un miel valoros. De regulă se cer sume de la 250 de lei pentru o oaie cu repetare până rămâne gestantă. Depinde mult și de cât de valoros este reproducătorul. În medie se practică suma de 50 lei. Mai sunt care cer între 70-100 de lei, totul în funcție de valoarea berbecului. Toți berbecii trebuie autorizați după ce se obține certificatul de sănătate de la DSV.  Se recolteaza probe pentru Bruceloză”, ne-a spus crescătorul.

  De precizat însă că în cazul în care un fermier este înscris pentru subvenția ”mare” din zootehnie, Sprijinul Cuplat Zootehnic (SCZ) regulile se schimbă: fermierii trebuie să deține proprii berbecii cu certificate de origine respecâtndu-se proporția de un berbec la 35 de ovine, pentru efectivele eligibile la plată.


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Arderea frunzelor – interzisă de luna viitoare! Amenzi usturătoare! Noii secretari de stat la Ministerul Agriculturii: două nume vechi și unul nou Felicitări, domnule Oros! Ați dat ordonanța pe despăgubiri, ați transparentizat consultările pe PNS. Asociația Forța Fermierilor vă întinde mâna!

  Ultimele știri

  Preț mic pentru laptele de oaie. ”Toate prețurile s-au dublat, numai la ciobani munca e pe nimic” Gabriela Vila este noul director general ADAMA România și Republica Moldova Plante melifere pentru o producție de miere de calitate