Ludovic Orban: Uzina Tractorul Brașov a fost pusă pe butuci de niște politruci!
Ramona Dascălu -Vizită importantă la fabrica românească de tractoare IRUM! Premierul Ludovic Orban a mers vineri – 18 septembrie, să viziteze fabrica de tractoare IRUM Reghin, din județul Mureș, și s-a declarat impresionat de ceea ce a găsit. Prim-ministrul României a declarat, în conferința de presă organizată la finalul vizitei sale, că prezența sa la Reghin reprezintă un prim pas spre deschiderea dialogului în ceea ce privește proiectele de viitor și găsirea unei modalități prin care guvernul să poate să sprijine o astfel de companie românească care a demonstrat de-a lungul timpului că vrea să se dezvolte și să se internaționalizeze.
Ludovic Orban a dezvăluit la finalul vizitei pe care a făcut-o la fabrica de tractoare IRUM Reghin că după 1990 a fost inginer tehnolog la uzina Tractorul Brașov, și deci nu este total străin de ceea ce se întâmplă într-o fabrică de tractoare.
”Sunt foarte bucuros că am găsit timpul să venim să vizităm această companie extrem de serioasă. Îi spuneam domnului Oltean că sunt oarecum legat de producția de tractoare întrucât imediat după 1990, în urma unui concurs am fost angajat ca inginer tehnolog la secția de montaj tractoare industriale Brașov. Am văzut cu ochii mei cum a fost distrus Tractorul Brașov și cum, din păcate, un domeniu de activitate absolut necesar într-o țară, care este a cincea țară ca potențial agricol, a fost pus pe butuci de niște politruci, de o directorime care a jefuit Tractorul Brașov și până la urmă, astăzi, nu mai există Tractorul Brașov, astăzi există mall-uri, parcuri și diferite alte suprafețe. Ca atare, sunt literalmente impresionat de faptul că o companie cu capital românesc a reușit această performanță, să asigure renașterea industriei producătoare de tractoare, o renaștere așa ca o pasăre Phoenix și să ajungă la un asemenea nivel tehnologic și la o asemenea capacitate de a produce tractoare competitive”, a declarat Ludovic Orban.
Startul unui dialog Guvern-IRUM
Premierul a declarat că este impresionat de faptul că în țara noastră există o fabrică de tractoare modernă, care produce produse competitive, cum este cea de la Reghin.
”Românul este un om creativ, un om care are inițiativă, un om care știe să găsească soluții pentru orice problemă. Sigurul lucru care ne lipsește este ca din ce în ce mai mulți români să aibă mai mult curaj și mai multă dorință de a transforma ideile în realitate. Astăzi, sincer, sunt de-a dreptul impresionat să văd cum într-un loc care în 1990 părea că se duce spre dispariție, a renăscut o fabrică modernă care produce tractoare competitive. Prezența noastră aici este pentru a discuta despre proiecte de viitor, și de modalitatea prin care putem să utilizăm toate pârghiile pe care guvernul le are la dispoziție pentru a sprijini industria românească și companiile românești, care vor să se dezvolte, vor să se internaționalizeze, vor să genereze noi produse competitive. Practic, prezența noastră aici este, practic, începutul unui dialog constant pentru a putea sprijini astfel de proiecte”, a concluzionat premierul Orban.
Întrebat ce anume a făcut diferența între fabrica de tractoare IRUM de la Reghin și alte fabrici din țară, premierul Orban a răspuns: ”Omul sfințește locul. Seriozitatea, gândirea, viziunea, capacitatea de a pune în practică un plan coerent, nivelul de cunoaștere al domeniului și seriozitatea, acestea sunt lucruri foarte importante”.
Tractoarele IRUM, intrare pe piețele din Ungaria și Bulgaria
Mircea Oltean, CEO IRUM Reghin, a luat parte și el la conferința de presă pe care premierul Ludovic Orban a susținut-o la finalul vizitei de la IRUM Reghin. Acesta a dezvăluit că deja tractoarele fabricate de IRUM au ajuns și la fermierii din Ungaria, și că este pregătit, în funcție de solicitări, să mărească capacitatea de producție a fabricii de la Reghin.
”Ca și abordare a afacerii, lucrurile le-am făcut pas cu pas. Legat de aceste utilaje noi pe care le-am scos deja pe piața românească, ele sunt competive, pot să concureze cu orice produs occidental. Avem o abordare pe zonele aproapiate, pe Ungaria și Bulgaria, deja am început, sunt deja tractaore în Ungaria pe care le promovăm, facem demonstrații, sunt la utilizatori să se lămurească de performanțe. Să sperăm că ușor, ușor intrăm și pe acele piețe și pe urmă, pe măsură ce solicitările cresc, putem extinde și capacitățile de producție, putem să ne adaptăm având multe lucruri integrate aici, nu depindem de furnizor, putem repede să ne reorganizăm producția și să regândim totul în funcție de solicitări”, a declarat Mircea Oltean.