• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Alexandru Slusari, liderul fermierilor moldoveni: FMI se opune reducerii TVA în agricultură, de la 20% la 8%

    agrointeligenta.ro -

    Preşedintele Uniunii Republicane a Asociaţiilor Producătorilor Agricoli „‘Uniagroprotect” din Moldova, Alexandru Slusari a acordat recent un interviu agenției „Infotag” în care critică presiunile pe care FMI le face asupra Guvernului de la Chișinău pentru a nu reduce TVA-ul în agricultură.

    INFOTAG: Domnule Slusari, cum apreciaţi decizia parlamentului de a transfera pentru o altă zi adoptarea proiectului de lege privind micşorarea cotei TVA în agricultură de la 20% la 8%?

    Alexandru Slusari: Toţi fermierii din Republica Moldova consideră acest lucru drept un semnal foarte alarmant. Noi credem că parlamentului şi guvernului i-a fost înaintat un ultimatum din partea FMI, care a interzis autorităţilor moldoveneşti să reducă din cota TVA.

    Cît de sigur sînteţi că FMI ar putea cere Republicii Moldova să menţină cota TVA de 20%, avînd în vedere că guvernul nu are semnat în prezent niciun memorandum cu Fondul?

    Alexandru Slusari: Avem informaţii sigure că decizia parlamentului de a transfera adoptarea deciziei pentru o altă zi are legătură cu un document în care FMI recomandă ca guvernul să nu recurgă la reducerea impozitului pentru fermieri.

    Înainte de majorarea TVA-ului de la 8% la 20%, calculele oferite de noi aduceau dovezi clare în ceea ce priveşte pagubele aduse atît agriculturii, cît şi bugetului ţării. TVA-ul majorat este benefic pentru exportatori, deoarece acesta este compensat de către stat. Datele pentru anul 2012, care nu au fost prezentate de către noi, ci de Ministerul Finanţelor, arată că restituirea celor 150 de milioane de lei din TVA depăşeşte suma TVA din partea producătorilor şi a întreprinderilor de prelucrare luate împreună. Cred că în cazul în care Ministerul Finanţelor ar fi indicat doar agricultorii, atunci această sumă s-ar majora cu încă 100 de milioane de lei.

    Se pare că bugetul a pierdut de fapt, în loc să beneficieze de creşterea TVA?

    Alexandru Slusari: Pierderea este evidentă. Nu este clar însă ce are de cîştigat FMI odată cu impunerea acestor condiţii şi cît va mai continua să lucreze ca un Comitet regional al PCUS?

    Cum credeţi, agricultura ar putea să se modernizeze în condiţiile menţinerii TVA-ului la nivelul de 20% în preajma instituirii regimului de comerţ liber cu UE, care se aşteaptă în octombrie 2014?

    Alexandru Slusari: Sigur că nu. Şi asta pentru că agricultura este sectorul cel mai vulnerabil al economiei moldoveneşti. Şi, dacă nu reuşim să-l modernizăm într-o perioadă scurtă de timp, vom pierde acest sector în rezultatul concurenţei neloiale cu producătorii agricoli europeni.

    Care este politica statelor din regiune în ceea ce priveşte TVA-ul pentru agricultori?

    Alexandru Slusari: În ţara vecină, România, TVA este de 24%, însă în cazul agricultorilor cota este de 0%. Acest succes a fost obţinut fără implicarea comisarului european Dacian Cioloş. În Ucraina, TVA de 20% este restituit agricultorilor integral din bugetul de stat. În Rusia, TVA în agricultură este de 10%, în Belarus – 10%, iar în Georgia, din 2012, se aplică o cotă a TVA de 0%.

    Ce intenţionează să facă în continuare Asociaţiile Producătorilor Agricoli, ale căror interese le apăraţi, în cazul în care cota TVA-ul în agricultură va rămîne la fel?

    Alexandru Slusari: Starea noastră actuală este un strigăt de disperare, la care ar trebui să fie atent atît guvernul, cît şi societatea. Trebuie să ne coordonăm acţiunile şi să nu ne pierdem speranţa că raţiunea va triumfa. Sîntem dispuşi să organizăm acţiuni de protest în faţa Misiunii FMI la Chişinău, să boicotăm manifestaţiile prilejuite de sărbătorirea Zilei Agricultorului şi să organizăm acţiuni de protest de amploare. Agricultura este nu doar un sector important al economiei, ci, în acelaşi timp, reprezintă sutele de mii de oameni care lucrează în acest domeniu.

    Sursa: infotag.md


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!