• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Comisia Europeană: Punct de vedere NEFAVORABIL pentru plata subvențiilor ANT către fermieri!

    Roxana Dobre -

    Comisia Europeană nu este de acord cu continuarea ajutoarelor naționale de tranziție (ANT), a anunțat astăzi, luni – 21 septembrie, comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski la Consiliul Uniunii Europene (Agricultură și Pescuit) care are loc la Bruxelles. Acesta a reamintit că aceste subvenții au fost introduse în perioada anterioară de tranziție, în 2013, și s-a ajuns la un acord politic ca ele să se încheie în 2020.

    Janusz Wojciechowski comisar european Agricultura

    ”(…) Încă o dată aș vrea să exprim punctul de vedere nefavorabil al Comisiei față de constituirea Ajutorului Național de Tranziție (ajutorul național tranzitoriu – ANT n.r)  pentru a se evita concurența neechitabilă pe piața internă. Vreau să vă reamintesc că aceste ajutoare naționale de tranziție au fost introduse în perioada anterioară de tranziție, în 2013 și s-a ajuns la un acord politic ca ele să se încheie în 2020. Cât privește sprijinul de venit suplimentar, complementar pentru tinerii fermieri aș vrea să clarific faptul că această dispoziție ne permite realizarea unei plăți egale prin diferențierea între plățile la hectar. Ca atare Comisia consideră că nu este necesar să se mai adauge o complexitate în plus”, a arătat Wojciechowski.

    Reamintim că miniștrii Agriculturii din UE se vor întâlni la Bruxelles la 21 septembrie pentru a discuta despre anumite elemente ale reformei politicii agricole comune (PAC) și despre aspectele legate de comerț din sectorul agricol. Miniștrii vor desfășura un schimb de opinii cu privire la reforma PAC după 2020. Arhitectura verde a noii PAC, inclusiv măsuri precum programele ecologice și regulamentul privind planurile strategice se vor afla în centrul discuției. Dezbaterea este o continuare a negocierilor care au avut loc în cadrul celei mai recente reuniuni a Consiliului din luna iulie.

    Adrian Oros susține că plata pentru ANT va continua după 2021

    Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a transmis la întâlnirile cu fermierii că Ajutorul Național Tranzitoriu (ANT), atât zootehnic cât și vegetal, va fi achitat în continuare fermierilor prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

    ”(…)Fermierii sunt interesați dacă vor continua sprijinul cuplat zootehnic (SCZ) și ajutorul național tranzitoriu (ANT) pentru că, așa cum le-am explicat și lor, atunci când s-a negociat aderarea s-a acceptat și s-a semnat în tratatul de aderare, ca plata unică, plata pe suprafață a României, să ajungă la media europeană doar în 2026. Acest lucru din păcate nu se poate schimba. Am crezut că dacă începe un nou Plan Național Strategic se poate schimba acest lucru, nu, este un program asumat de niște lideri politici și așa se întâmplă”, a explicat ministrul.

    Acesta a subliniat că argumentul MADR pentru a continua plata Ajutorului național tranzitoriu și sprijinului cuplat este că doar prin aceste sume în plus, fermierii români ajung să fie egali la plata unică pe suprafață cu fermierii europeni.

    ”Trebuie spus că SCZ-ul se dă doar în câteva state, iar ANT-ul în 3 sau 4 state. Sprijinul cuplat este din bani europeni, din anvelopa generală se extrage o sumă și se repartizează, se dublează practic, pentru sectoarele aflate în dificultate, iar ANT-ul este din bani de la buget și se acordă tot pentru sectoarele aflate în dificultate. Din păcate, după 14 ani, la noi în țară încă Zootehnia este un sector aflat în dificultate. Nu avem un material genetic, niște rase sau niște indivizi care să producă suficient și calitativ încât să fie foarte competitivi și trebuie să sprijiim în continuare și 2021 și 2017 acest sector de zootehnie. În unele locuri se face performanță și felicit acele performanțe care chiar și-au făcut treaba și în alte zone sunt efective de animale care nu au performanța să le facă să reziste într-o fermă comercială și de aceea aceste lucruri, ANT-ul și SCZ-ul o să le oferim în continuare”, a menționat ministrul Oros.

    Plata ANT pentru animale, o mare nemulțumire a fermierilor români

    Deși schema ANT este accesibilă multor fermieri fiind o plată simplă care în cazul zootehniei nu necesită condiții speciale, nemulțumirea fermierilor trenează de ani buni din cauza datei istorice care se raportează la animalele, în cazul vacilor, pe care crescătorii le-au avut în exploatații în anul 2013. Astfel încasarea subvenției pentru animale chiar moarte i-a supărat pe fermierii care și-au înființat ferme noi și nu au plecat pe același picior de egalitate cu cei care nu mai dețineau vacile respective dar încasau banii.

    ”ANT-urile reprezintă plăți suplimentare care se acordă din bugetul național fermierilor din sectoarele vegetal și zootehnic care au beneficiat de plați naționale directe complementare în anul 2013. Condițiile de acordare a ajutoarelor naționale tranzitorii sunt identice cu cele autorizate pentru acordarea plăților aferente anului 2013”, se arată în regulamentele APIA.

    Iată ce sume au primit fermierii în campania 2018-2019 pe cap de animal:

    -ANTZ 7, schema decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul lapte: 17,7220 euro/tonă adică 84,172 euro/tonă. În anul 2018 fermierii au primit 16,5777 euro/tonă.
    -ANTZ 8, schema decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul carne: 69,1109 euro/cap de animal adică 328,249 de lei/cap de animal. Pentru Campania 2018 ANT 8 a avut un cuantum de 76,0774 euro/cap.
    -ANTZ 9 ovine/caprine, schema cuplată de producţie, speciile ovine/caprine: 4,7157 euro/cap de animal adică 22,397 de lei/cap de animal. Pentru Campania 2018 ANT 8 a avut un cuantum de 4,8503 euro/cap.


    Te-ar mai putea interesa

    La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    La Cocoș: Primim zilnic 15-20 de cereri de angajare. Nu avem criză de personal! Prognoza agrometeo: Valori satisfăcătoare pentru rezerva de apă în majoritatea regiunilor agricole Cartofi cultivați direct din semințe, în câmp. Tehnologia Solynta – disponibilă în România din acest an