Calendarul APIA în luna februarie: Subvenții deblocate și termene-limită pentru fermieri
Roxana Dobre -Calendarul APIA cu toate termenele pentru plata subvențiilor agricole în luna februarie! Agrointeligența – AGROINTEL.RO vă prezintă care sunt acțiunile și termenele de care funcționarii Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le au prevăzute pentru a campania plăților directe către fermieri – atât cei din sectorul vegetal, cât și crescători de animale.
Luna februarie este una aglomerată din punct de vedere al gestionării subvențiilor agricole iar fermierii au de respectat și o serie de termene-limită pentru depunerea unor cereri. În această perioadă începe campania de informare a fermierilor pentru depunerea cererii unice dar și tipărirea invitațiilor pentru campania 2021. În paralel, funcționarii achită și sumele restante din anul de cerere trecut dar fermierii așteaptă să se deblocheze și plățile care depind de aprobarea Bugetului de stat pentru acest an.
Iată care sunt sunt datele importante pe care să vi le notați/salvați legat de subvenții în luna februarie:
- 1 februarie: se depun Cererile de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură, aferente perioadei 01 octombrie – 31 decembrie 2020 (trimestrul IV al anului 2020). Cererile se depun la Centrele Judeţene ale APIA, respectiv al Municipiului Bucureşti, de către administrator/reprezentantul legal sau împuternicitul acestuia, caz în care împuternicirea este emisă de către administratorul /reprezentantul legal şi este însoţită de copia actului de identitate al persoanei împuternicite. Ajutorul de stat se acordă sub formă de rambursare a diferenţei dintre rata accizei standard şi rata accizei reduse (stabilită la 21,00 euro/1000 litri) pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură a cărui valoare unitară este de 1,5258 lei/litru.
- 26 februarie: se depun cererilor de sprijin pentru schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire și crearea de suprafețe împădurite”, aferentă măsurii 8 „Investiții în dezvoltarea zonelor împădurite și în îmbunătățirea viabilității pădurilor”, submăsura 8.1 „Împăduriri și crearea de suprafețe împădurite” din cadrul PNDR 2014-2020.
- 28 februarie: ultima zi în care mai pot fi înființate exploatații noi, eligibile pentru plata Ajutorului Național Tranzitoriu Zootehnic (ANTZ). Conform Ghidului APIA pentru subvenții, fermierii au termen până la 28 februarie inclusiv să înfiinteze noi exploatații. Solicitanții trebuie să dețină un efectiv de minimum 3 capete bovine purtătoare de primă provenite dintr-un transfer integral de animale purtătoare de primă şi/sau nepurtătoare de primă, cu vârsta de minimum 16 luni la data de 28 februarie 2021, înregistrate în Registrul Național al Exploatațiilor (RNE). Mai mult, potrivit APIA, exploataţia cu cod ANSVSA trebuie să fie înregistrată în RNE în care există cel puţin un animal identificat şi înregistrat în conformitate cu legislaţia sanitară veterinară în vigoare, din speciile bovine, ovine, caprine şi/sau suine, la data solicitării ANTZ 8 dacă cererea unică este depusă până la data limită de depunere fără penalizări/ la data limită de depunere fără penalizări dacă cererea unică este depusă în perioada de depunere cu penalizări.
- luna februarie: autorizarea la plată a fermierilor pentru schemele de plată în sector zootehnic și vegetal pentru campania 2020. Fermierii așteaptă această plată după ce Bugetul de stat pentru anul 2021 va fi aprobat de Parlament și va intra în vigoare. După ce are banii Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) trebuie să lanseze plafoanele în dezbatere publică iar acestea trebuie să fie aprobate de Guvern și publicate în Monitorul Oficial. După ce banii sunt alocați APIA poate calcula cuantumurile pe hectar și cap de animale prin înmulțirea plafoanelor alocare la numărul de hectare sau capete de animale eligibile.
- luna februarie: autorizarea la plată ajutorului de stat pentru motorină. Fermierii mai au de încasat de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) sumele pentru Trimestrele III și IV din 2020, bani ce urmează să fie finanțați din bugetul pe anul viitor. În prezent APIA efectuează plata ajutorului de stat pentru motorina aferentă trimestrului II, anul 2020. Valoarea ajutorului de stat acordat sub formă de rambursare care urmează a fi plătită este de 176.725.322 lei pentru un număr de 17.540 beneficiari cu cantitățile de motorină determinate cu acciza redusă de 115.835.265,83 litri. Valoarea nominală a ajutorului de stat pentru reducerea accizei la motorină pentru anul 2020 este de 1,5258 lei/litru.