APIA: Se prelungesc termenele pentru subvenția de maxim 620 euro/ha!
Roxana Dobre -Termene prelungite pentru fermieri! În Monitorul Oficial de luni, 21 septembrie, a fost publicat un ordin de ministru, nr. 264/2020, care modifică și completează anexele nr. 1 (formularul cererii unice de plată n.r) și 2 (instrucțiunile de completare a cererii unice n.r) la Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 52/2020 privind aprobarea formularului-tip al cererii unice de plată pentru anul 2020.
Modificările de referă la fermierii care au depus cererea unică de plată în Campania 2020 și pentru care anumite termene pentru prezentarea documentelor justificative se prelungesc.
Astfel:
Pentru Măsura 11 – Agricultură ecologică submăsura 11.1, Sprijin pentru conversia la practicile și metodele de agricultură ecologică:
- Termen prelungit de la 15 octombrie inclusiv la 1 noiembrie inclusiv pentru documentele justificative (certificatul de conformitate/master certificat/certificat de confirmare a conversiei) cu anexa aferentă, emise în fiecare an de Organismul de Control (OC), conform legislației în vigoare;
- 1 noiembrie inclusiv pentru depunerea copiei documentației privind derogarea de la durata perioadei de conversie. Aceasta trebuie depusă la APIA cel târziu odată cu depunerea documentului justificativ menționat la art. 9 alin. (1) lit. o) din Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 895/2016, cu modificările și completările ulterioare, respectiv certificatul de conformitate/master certificatul/certificatul de confirmare a conversiei;
- Termen prelungit de la 15 octombrie inclusiv la 1 noiembrie inclusiv pentru depunerea la APIA a certificatului de conformitate/master certificat/certificat de confirmare a conversiei) cu anexa aferentă, emise în fiecare an de OC, conform legislației în vigoare.
- Termen prelungit de la 15 octombrie inclusiv la 1 noiembrie, inclusiv pentru documentul justificativ (și anexa corespunzătoare) care atestă că suprafețele au fost menținute în sistemul de agricultură ecologică până la încheierea perioadei de 5 ani de la semnarea angajamentului pentru sM11.1. Plățile acordate pentru angajamentele asumate în cadrul sM11.1 nu pot depăși limitele perioadelor de conversie (2 ani – culturi anuale și 3 ani – culturi perene). După finalizarea perioadei de conversie, fermierii au obligația de a menține suprafețele în sistem ecologic cel puțin până la finalizarea perioadei de 5 ani de la semnarea angajamentului aferent sM11.1.
- Până la 1 noiembrie 2020 inclusiv se depune copia fișei de înregistrare a beneficiarului în agricultura ecologică conform anexei nr. 1 la Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 1.253/2013, cu modificările și completările ulterioare, vizată de către DAJ și valabilă pentru anul în curs;
- Până la 1 noiembrie 2020 inclusiv se depune copia documentului justificativ (certificat de conformitate/master certificat/certificat de confirmare a conversiei) și anexa la certificat. Documentul justificativ și anexa trebuie emise în fiecare an de cerere. Lipsa documentului/Depunerea lui după termen conduce la respingerea suprafețelor de la plata M11 și aplicarea sancțiunilor prevăzute de legislația în vigoare.
Reamintim că sprijinul prin măsura 11 Agricultura ecologică este acordat în două direcţii: conversia la metodele de agricultură ecologică şi menţinerea practicilor de agricultură ecologică. Prin urmare sunt implementate două sub-măsuri:
-11.1 sprijin pentru conversia la practicile şi metodele de agricultură ecologică,
-11.2 sprijin pentru menţinerea practicilor şi metodelor de agricultură ecologică.
Beneficiarii plăților compensatorii din cadrul M.11 Agricultură Ecologică sunt fermierii activi care utilizează terenuri agricole și sunt înregistrați în sistemul de agricultură ecologică.
Plata compensatorie este plătită anual, ca sumă fixă pe unitatea de suprafață (ha), fiind acordată în urma asumării unor angajamente voluntare:
– pe o perioadă de maximum 2 ani (pentru culturi anuale) și maximum 3 ani (pentru culturi perene) pentru pachetele care vizează sM.11.1 conversia la agricultura ecologică, cu
menținerea certificării suprafețelor care au făcut obiectul angajamentului pe o perioadă de cel puțin 5 ani de la semnarea angajamentului,
– pe o perioadă de 5 ani pentru pachetele care vizează menținerea agriculturii ecologice (sM.11.2).
Plățile compensatorii care se acordă beneficiarilor M.11, vizează compensarea costurilor suplimentare și a pierderilor de venit rezultate din aplicarea practicilor specifice agriculturii ecologice.
Submăsura 11.1 – Sprijin pentru conversia la practicile și metodele de agricultură ecologică:
- Pachetul 1 – Culturi agricole pe terenuri arabile (inclusiv plante de nutreţ) – 293 euro/ha/an;
- Pachetul 2 – Legume aflate în conversia la agricultura ecologică – 500 euro/ha/an;
- Pachetul 3 – Livezi aflate în conversia la agricultura ecologică – 620 euro/ha/an;
- Pachetul 4 – Vii aflate în conversia la agricultura ecologică – 530 euro /ha/an;
- Pachetul 5 – Plante medicinale şi aromatice aflate în conversia la agricultura ecologică – 365 euro/ha/an;
- Pachetul 6 – Pajiști permanente aflate în conversia la agricultura ecologică:
- varianta 6.1 – pajişti permanente aflate în conversia la agricultura ecologică – aplicabilă la nivel național pe suprafețe fără angajament M.10 – 143 euro/ha/;
- varianta 6.2 – pajişti permanente aflate în conversia la agricultura ecologică – aplicabilă în zonele eligibile M.10 și numai împreună cu un angajament M.10 – 39 euro/ha/an.
Submăsura 11.2 – Sprijin pentru menţinerea practicilor și metodelor de agricultură ecologică:
- Pachetul 1 – Culturi agricole pe terenuri arabile (inclusiv plante de nutreţ) certificate în agricultură ecologică – 218 euro /ha/an;
- Pachetul 2 – Legume certificate în agricultură ecologică – 431 euro/ha/an;
- Pachetul 3 – Livezi certificate în agricultură ecologică – 442 euro /ha/an;
- Pachetul 4 – Vii certificate în agricultură ecologică – 479 euro /ha/an;
- Pachetul 5 – Plante medicinale şi aromatice certificate în agricultură ecologică – 350 euro/ha/an;
- Pachetul 6 – Pajiști permanente certificate în agricultură ecologică:
- varianta 6.1 – pajişti permanente certificate în agricultura ecologică – aplicabilă la nivel național pe suprafețe fără angajament M.10 – 129 euro/ha/an;
- varianta 6.2 – pajişti permanente certificate în agricultura ecologică – aplicabilă în zonele eligibile M.10 și numai împreună cu un angajament M.10 – 73 euro/ha/an.