• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii care fac bani din paie. Cum funcționează parteneriatul cu fabrica Clariant care le eliberează terenurile după recoltare!

    Ramona Dascălu -

    Nimic nu se pierde, totul se valorifică! Aceasta este deviza a tot mai multor fermieri care au realizat că un an agricol vine cu provocări multiple și numai o strategie bine pusă la punct reușește să le aducă un plus la calculele finale.

    Pentru fermierii care pun preț pe tot ceea ce produc în câmp, compania Clariant a deschis un nou drum prin care inclusiv paiele devin sursă de venit. Despre ce înseamnă parteneriatul Clariant cu fermierii români am discutat cu Paul Popescu, Manager de achiziții materii prime și logistică pentru fabrica de etanol celulozic din Podari, județul Dolj.

    Nu există o suprafață minimă de la care fermierii pot demara colaborarea cu Clariant, iar contractele încheiate sunt serioase și convenite pentru un parteneriat multianual. ”Colaborarea cu Clariant este deschisă tuturor fermierilor din zona de sud a României, așa cum sunt, de exemplu, județele Dolj, Olt, Mehedinți și Teleorman, dar și fermierilor din alte regiuni în care există suficientă materie primă disponibilă, respectiv paie de cereale. Astfel, cei care vor să facă parte din lanțul de aprovizionare a fabricii Clariant de bioetanol din comuna Podari ni se pot alătura, indiferent de suprafața pe care o cultivă. Lucrăm în baza unor contracte multianuale, ce oferă siguranță atât furnizorilor, cât și nouă, ca și companie. În funcție de situație, există un anumit grad de flexibilitate, de exemplu prin extinderea suprafeței, față de ceea ce convenisem inițial”, ne explică Paul Popescu, Manager de achiziții materii prime și logistică pentru Clariant.

    Lanțul de aprovizionare este bine pus la punct: paiele de cereale lăsate pe câmp, în urma recoltării sunt balotate, apoi transportate către depozitele Clariant, fie chiar de către fermieri, fie de către alți parteneri ai companiei. ”De la bun început, oferta noastră a fost gândită pentru a fi avantajoasă atât pentru micii fermieri, cât și pentru cei care cultivă suprafețe medii și mari. Astfel, gradul de implicare în lanțul de aprovizionare este dictat de resursele și prioritățile fiecărui furnizor în parte”, ne precizează reprezentantul Clariant.

    Terenurile sunt eliberate de paie în câteva zile

    Cei care aleg să devină parteneri Clariant pentru lanțul de aprovizionare au o serie de beneficii importante. În primul rând, până de curând, paiele de cereale nu aveau o utilitate reală pentru fermieri – fie erau arse pe câmp, fie tocate și incorporate în sol. ”Acum, prin oportunitățile de parteneriat oferite de Clariant, paiele devin valoroase, constituind o sursă de venituri suplimentare. Apoi, pe lângă furnizarea paielor, agricultorii au ocazia de a se implica și mai mult în lanțul de aprovizionare Clariant prin furnizarea de servicii conexe precum balotarea, depozitarea și transportul. Nu în ultimul rând, prin colectarea paielor, terenurile sunt eliberate în doar câteva zile de la recoltare, ceea ce înseamnă că pregătirile pentru toamnă pot începe mai rapid și cu costuri mai mici. Pe scurt, colaborarea cu noi oferă o mulțime de avantaje”, explică oficialul companiei.

    SCDA Caracal, important furnizor de paie

    Alcătuirea lanțului de aprovizionare a demarat în 2018, așa că deja există fermieri care sunt parteneri ai Clariant în România. Un cunoscut furnizor de paie al fabricii a devenit de anul acesta și Stațiunea de Cercetare Dezvoltare Agricolă Caracal, din județul Olt, unde se cultivă grâu de sămânță, pe o suprafață de peste 1.000 de hectare. ”De principiu, ne dorim să avem cât mai multe parteneriate pe termen lung. Așa cum am menționat, colaborarea cu fermierii se realizează în parametrii menționați în contractele individuale – suprafața alocată, tipul serviciilor furnizate în cadrul lanțului de aprovizionare sau perioada contractuală”, potrivit lui Paul Popescu, Manager de achiziții materii prime și logistică pentru fabrica de etanol celulozic.

    Fermierii pot lua legătura cu reprezentanții Clariant

    Fermierii care își doresc să obțină venituri inclusiv din paiele ce rămân în urma recoltării culturilor pot să ia legătura cu oficialii companiei Clariant. ”Echipa de aprovizionare și logistică este în permanență la dispoziția fermierilor, pentru a le oferi, rapid, toate informațiile necesare. Cei interesați pot suna la numărul de telefon 0720 067 001 sau pot accesa www.clariant.com/dragi-fermieri, unde vor găsi mai multe detalii despre fabrica de etanol celulozic, tehnologia sunliquid® de procesare a paielor și oportunitățile de colaborare disponibile”, este mesajul managerului de achiziții pentru agricultorii care iau în calcul un parteneriat cu Clariant.

    Paiele din câmp devin etanol celulozic

    Proiectul Clariant din comuna Podari este unul inovator din toate punctele de vedere. Aici este localizată o fabrică de etanol celulozic la scară comercială, cu o capacitate anuală de prelucrare de aproximativ 250.000 de tone de paie de cereale, folosind tehnologia sunliquid®.

    Etanolul celulozic este un  biocombustibil avansat, cu adevărat sustenabil și neutru din punct de vedere al dioxidului de carbon, care poate fi utilizat cu ușurință în infrastructura auto actuală.

    ”Succesul activității Clariant este strâns legat de funcționalitatea lanțului de aprovizionare, iar receptivitatea pe care am întâlnit-o în rândul fermierilor ne reconfirmă faptul că suntem pe drumul cel bun”, transmit oficialii companiei.


    Te-ar mai putea interesa

    Cum și-a salvat ferma de la faliment un agricultor cu 150 de hectare Cât trăiește o găină. Durata de viață a unei găini după tipul de creștere Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!