AVANS APIA 2020: Cine sunt fermierii la autorizare în primele zile de începere a plăților!
Roxana Dobre -Avans subvenții APIA 2020 – fermierii pe primele liste de plată! Ca și în anii trecuți plata banilor pentru subvențiile agricole este programată să înceapă la 16 octombrie și se va desfășura până la 30 noiembrie urmând ca din 2 decembrie fermierii să primească sumele finale pe hectar, integral sau procent din banii rămași neplătiți în avans. Potrivit informațiilor obținute de Agrointeligența-AGROINTEL.RO primele autorizări la plată se vor face pentru dosarele care au scheme simple, fermierii mici dar și cererile care nu au probleme la dosar.
În acest an, în premieră fermierii care au picat la control nu trebuie să își mai facă griji că nu primesc banii în avans pentru subvențiile agricole. Comisia Europeană a decis să permită statelor membre să achite banii chiar dacă verificările pentru subvenții nu au fost finalizate. Agrointeligența-AGROINTEL.RO a aflat că APIA este pregătită să dea drumul banilor și să achite avansul către fermieri. Iată care sunt producătorii agricoli care vor intra pe primele liste de plată încă din 16 octombrie:
- Fermierii care nu au probleme de suprapuneri sau elemente nelămurite cu funcționarii APIA;
- Fermierii care nu au procese pe rol privind disputarea unui teren care a fost înscris pentru subvenții;
- Fermierii care nu au animale;
- Fermierii care nu au debite de achitat către APIA;
- Fermierii care nu au scheme de sprijin cuplat;
1,78 miliarde de euro vor ajunge în contul fermierilor, conform ministrului agriculturii
Ministrul Agriculturii a declarat recent că în bugetul ministerului de resort se află 1,78 miliarde de euro pentru a achita sumele către fermieri din 16 octombrie. Comisia Europeană (CE) a comunicat tuturor țărilor membre încă din 16 aprilie 2020 că pot începe plata în avans din 16 octombrie. Potrivit Regulamentului de punere în aplicare (UE) 531/2020 al CE de derogare, pentru anul 2020, de la articolul 75 alineatul (1) al treilea paragraf din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește nivelul avansurilor pentru plățile directe, statele membre pot plăti avansuri de până la 70 % în cazul plăților directe și de până la 85 % în cazul sprijinului acordat în cadrul dezvoltării rurale.
Conform unui proiect de hotărâre privind stabilirea pentru anul 2020 a cuantumului per hectar al plăţii unice pe suprafaţă, publicată de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), marți 8 septembrie, valoarea SAPS pentru campania 2020 va fi de 98,7381 euro/ha comparativ cu 102,60 euro/ha, cuantumul pe care l-au primit fermierii anul trecut.
Potrivit Ministerului Agriculturii, începând cu data de 16 octombrie 2020, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură poate acorda plăţi în avans în cadrul umătoarelor scheme de plăţi directepe suprafață:
- Schema de plată unică pe suprafață (SAPS) cuantum 98,7381 euro/ha,
- Plata redistributivă -primul interval: 1-5 ha, inclusiv cuatum 5 euro/ha, al doilea interval peste 5 ha și până la 30 ha, inclusiv 48,1053 euro /ha,
- Plata pentru înverzire cuantum 57,8245 euro/ha
- Plata pentru tinerii fermieri cuantum 36,6119 euro/ha.
În plus este menționată și schema de Sprijin Cuplat Zootehnic (SCZ) pentru ovine/caprine, schemă ce a intrat și în anii trecuți la plata avansului. Pentru această subvenție nu este publicat cuantumul pe cap de animal dar se precizează să suma totală alocată este de 71.300.000 euro. MADR notează că suma per ha se majorează/diminuează pentru încadrarea în plafonul financiar alocat, pe baza suprafețelor determinate având în vedere că verificările în teren sunt în plină desfășurarea iar numărul hectarelor eligibile se pot afla doar după finalizarea acestora.
Sumele trebuie aprobate în ședință de Guvern și publicate în Monitorul Oficial. Ministrul Agriculturii și-a manifestat în repetate rânduri intenția de a plăti mai devreme în acest an avansul pentru subvențiile agricole. Astfel, potrivit lui Adrian Oros, MADR a trimis Comisiei Europene solicitarea de a demara plata din 15 septembrie. Secretarul de stat în MADR, George Scarlat a anunțat însă că CE a refuzat solicitarea României, și a altor țări, pe motiv că subvențiile agricole se achită la cursul euro stabilit la 30 septembrie 2020.
Sumele care se achită la prima tranșă din subvențiile APIA pe 2020 sunt de până la 70 % în cazul plăților directe și de până la 85 % în cazul sprijinului acordat în cadrul dezvoltării rurale.
”Prin derogare pentru anul de cerere 2020, statele membre pot plăti avansuri pentru plățile directe după finalizarea controalelor administrative (pe dosare n.r). Este însă imperativ ca o astfel de derogare să nu pericliteze buna gestiune financiară și îndeplinirea cerinței referitoare la un nivel de asigurare suficient. În consecință, statelor membre care recurg la derogarea în cauză le revine răspunderea de a lua toate măsurile necesare pentru a se asigura că se evită plățile în exces și că orice sumă plătită necuvenit se recuperează în mod real și cu rapiditate”, mai arată sursa citată.